• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.07.2016

10:47

LINTA: Pronaći i kazniti nalogodavce zločina nad Srbima!

Politika

LINTA: Pronaći i kazniti nalogodavce zločina nad Srbima!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi da se konačno pronađu i kazne nalogodavci i počinioci zločina nad Srbima u Vukovaru od maja do novembra 1991. godine

- Sve je u Vukovaru počelo pre ratnih sukoba tj. u proleće 1991. godine sa miniranjem srpskih kuća i lokala a zatim je tokom juna, jula i avgusta nastavljeno sa odvođenjima Srba sa radnog mesta ili pod okriljem noći koji su potom ubijani i bacani u Dunav -navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njegovim rečima, svim tadašnjim stanovnicima Vukovara dobro je poznato da su teror nad Srbima sprovodile oružane grupe kojima je komandovao tadašnji predsjednik vukovarskog HDZ-a Tomislav Merčep.

- O tome je najbolje svedočanstvo napisao poverenik hrvatske Vlade za Vukovar Marin Bilić Bili koji je Franji Tuđmanu, ali i Ivici Račanu, Draženu Budiši i drugima, avgusta 1991., poslao pismo u kojem, između ostalog, piše o Merčepovom teroru u Vukovaru - navodi Linta.

Važno je naglasiti, dodaje Linta, da do početka rata u Vukovaru septembra 1991. godine nije bilo ubijanja Hrvata čime se pobija lažna teza da su rat u Vukovaru počeli Srbi.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava“ koje đeluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo oko 120 Srba.

U evidenciji pomenutog udruženja je 50 porodica koje su prijavile ubistva ili nestanke svojih članova a mnogi se još uvijek boje govoriti o tim događajima.

- Iako su u dosta slučajevima poznate sve okolnosti i imena zločinaca, od kojih neki slobodno šetaju Vukovarom, do danas nije podignuta nijedna optužnica - navodi Linta.

Takođe, kako je dodao, sedam porodica srpske nacionalnosti je podnijelo krivične prijave protiv Tomislava Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubijstva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo prije početka ratnih sukoba u Vukovaru, a Državno tužilaštvo Hrvatske nije još počelo konkretno postupati po njihovim prijavama. Pored toga, bivši Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je odbio zahtjev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija