• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

18.07.2016

17:12

VULIN: Radna eksploatacija dece se najčešće viđa na porodičnim imanjima i ulici!

Politika

VULIN: Radna eksploatacija dece se najčešće viđa na porodičnim imanjima i ulici!

Podeli vest

Inspekcija u Srbiji u legalnim objektima nije pronašla nijedno dete mladje od 15 godina da radi, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i dodao da u našoj zemlji, ipak postoje deca izložena radnoj eksploataciji na ulici, ali i na selu, na porodičnim poljoprivrednim imanjima

- Radna eksploatacija dece prepoznaje se uglavnom kao prosjačenje, npranje vetrobranskih stakala, kao sve ono što vidimo na ulicama. Ministarstvo rada se protiv fenomena dece ulice bori prvi put na norganizovan, sistemski način. Formirani su timovi u 115 centara za nsocijalni rad, koji se bave samo tim problemom - rekao je Vulin na okruglom stolu "Predstavljanje rezultata analize propisa u vezi sa dečijim radom i predloga za njihovo usklađivanje sa medjunarodnim standardima".

Ministar je naveo da se pretpostavlja da na ulicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i još tri opštine ima oko 1.000 dece, ali i da ih u gradove dovode iz manjih mesta poput Bojnika.

Prema njegovim rečima, zbog nebrige prema deci ali i radne eksploatacije centri za socijalni rad, roditeljima su oduzeli 50 dece, od kojih je 26 smešteno u hraniteljske porodice a 24 u institucije. 

VULIN: Jankoviću, zaštiti policajce, gradonačelnika i odbornike - niko ne sme da toleriše nasilje na ulici!

Vulin je  rekao da su centri za socijalni rad 2015. godine prijavili 2.890 zanemarivane dece - 1.457 dečaka i 1.433 devojčice, medju kojima je bilo i radno eksploatisane.

Ministar je naveo da je nekim porodicama na selu potrebno objasniti da deca nisi radna snaga, da svaki rad nije dobar za dete ako poslovi koje obavljaju nisu u skladu sa njihovim uzrastom, mentalnim sposobnostima i snagom.

Prema njegovim rečima, danas u Srbiji u institucijama ima oko 800 dece, dok je njih 7.000 smešteno u hraniteljske porodice.

Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja kada je reč o smanjenju broja dece u institucijama, rekao je Vulin i dodao da je u institucijama ostalo zbrinuto samo nekoliko dece mlađe od tri godine, i da su to ona koja imaju medicinske probleme.

VULIN: Srbija ima levicu na koju može da se osloni!

Unapredjenjem program pojačanog intenzivnog tretmana, omogućilo je da se od 293 dečaka 93 odsto njih nije vratilo na ulicu, rekao je on i dodao da su i devojčice odnedavno uključene u taj program.

Takodje ministar je naveo da  su dvojica dečaka koja su napala književnika Rašu Popova prošli kroz isti program i da je mladji dečak postao najbolji učenik u razredu.

- Javnost je tada delovala histerično, tražila da dečake od devet i 11 godina zaključamo i bacimo ključ, da se promeni regulativa i da ih hapsimo. Sistem je pokazao da može da reaguje, a deca da se vredi boriti za njih - rekao je ministar.

Centri za socijalni rad prepoznali su 79 porodica, koje nisu u stanju da brinu o deci ali je procenjeno da je, ipak, uz pomoć države to moguće.

- Naša politika je da je i najslabija porodica ipak bolja od najbolje ustanove, zato uvek na prvom mestu borimo se da dete ostane u porodici, a ako ne može, onda u hraniteljsku - rekao je on.

Nacionalna koordinatorka "Clear projekta" Milica Đorđević navela je na skupu da će Srbija u cilju rešavanja problem dečjeg rada izraditi listu opasnih poslova za decu do 18 godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17