• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.07.2016

18:51

(FOTO) MEĐUVLADINA KONFERENCIJA U BRISELU: Poglavlja 23 i 24 i zvanično otvorena!

Politika

(FOTO) MEĐUVLADINA KONFERENCIJA U BRISELU: Poglavlja 23 i 24 i zvanično otvorena!

Podeli vest

Poglavlja 23 i 24 na putu Srbije u EU i zvanično su otvorena, saopšteno na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu, koja je počela u ponedeljak nešto pre pre 18 sati...

6.49 - Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je danas da je otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki trenutak za EU i Srbiju, te poručio da će brzinu približavanja Uniji definisati sama Srbija. 

- To je svakako priznanje Srbiji i njenom napretku. Mnogo posla je urađeno od strane srpskih vlasti i administracije, kao i celokupnog drustsva koje je pokazalo da je preuzelo obavezu da preduzme kredibilne reforme u cilju modernizacije Srbije na dobrobit svojih građana - uveren je Han. 

 

6.33 - Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku - da će Srbija ako uradi domaći zadatak napredovati u procesu proširenja, poručio je danas šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak po završetku Treće međuvladine konferencije Srbije i EU.

- To je najbolje oruđe za promociju demokratskih reformi i stabilnosti, kako u Srbiji, tako i EU - rekao je Lajčak na preds konferenciji.

On je dodao da je Slovačka zemlja koja je stavila ovaj proces kao prioritet svog predsedavanja. Slovačko predsedavanje je posvećeno održavanju kredibilnosti tog procesa, rekao je Lajčak.

PREMIJER U BRISELU! Vučić se sastao s Kerijem!

Vučić je pred početak konferencije na svom tviter nalogu zabeležio da je "atmosfera prijateljska".

 

printscreen

Otvaranje dva ključna poglavalja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.
 

 

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti.

Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji će biti predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

Pregovaračka pozicija EU sadrži i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima.

Prelazna merila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumevaju neke od najznačajnijih reformi neophodnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države.
 

 

Od Srbije se očekuje da u narednom periodu sprovede reformu pravosuđa i policije, pojača borbu protiv korupcije, obezbedi puno poštovanje manjinskih prava i zaštiti medijske slobode i slobodu izražavanja.

Sijarto: Puna podrška Srbiji na putu ka EU

Mađarska će pružiti Srbiju svaku moguću pomoć i podršku u naporima za pridruživanje Evropskoj uniji, a svaki pokušaj da se Srbija na tom putu blokira smatram neprihvatljivim, poručio je danas u Briselu šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Sijarto je na marginama sastanka šefova diplomatija država-članica EU rekao da je najbrži put za stabilizaciju Zapadnog Balkana onaj koji vodi preko integracije regiona u NATO i EU, prenosi mađarska agencija MTI.
 


Posebna pažnja biće usmerene na primenu donetih zakonskih normi u Srbiji.

LJAJIĆ: Neotvaranje poglavlja bi bio presedan!

Vođena prethodnim iskustvima u procesu proširenja, EU sada insitira na tome da reformski procesi ne smeju ostanu samo "slovo na papiru", već moraju doneti promenu na terenu, vidljivo poboljšanje života građana i u potpunosti pripremiti zemlju kandidata za sva prava i obaveze koje dodnosi članstvo u EU.

O važnosti koju poglavlja 23 i 24 imaju u pristunim pregovorima Srbije, govori i činjenica da eventualni nedostaci u sprovođenju reformi u ova dva poglavlja, kao i u poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, mogu privremeno blokirati ceo pregovarački proces Srbije o članstvu u EU.

 

Srbija je, i pre nego što je počela proces pregovora u oblasti pravosuđa i osnovnih prva, bila blokirana više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Iako je EU odbacila da prihvati osnovanost zahteva zvaničnog Zagreba u nacrtu zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23, u koju je Tanjug imao uvid, stoji da se od Srbije se očekuje "temeljna" regionalna saradnja i dobri međususedski odnosi prilikom rešavanja ratnih zločina, uključujući izbegavanje sukoba nadležnosti.


MIHAJLOVIĆ: Nadam da će poglavlja biti otvorena!

Prva međuvladina konferencija kojom je označen i formalizovan početak pristupnih pregovora Srbije i Unije održana je 21. januara 2014, a na Drugoj, 14. decembra 2015. otvorena su prva dva poglavlja - 32 o finansijskoj kontroli, i 35, o normalizaciji odnosa sa Prištinom. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija