• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2016

17:20

TAČI O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Nemoguć beskonačni dijalog samo o tehničkim pitanjima!

Politika

TAČI O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Nemoguć beskonačni dijalog samo o tehničkim pitanjima!

Podeli vest

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u intervjuu za Radiju Slobodna Evropa da je nemoguće da Priština i Beograd beskonačno vode dijalog samo o tehničkim pitanjima

Tači je istakao važnost implementacije svih postignutih sprazuma, ali i postizanja jednog većeg sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje naroda.

Govoreći o zastoju u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, on je naveo da kosovske institucije imaju obavezu da u potpunosti poštuju odluku Ustavnog suda po tom pitanju.

- Želim da verujem da će i Vlada Kosova u bliskoj budućnosti objaviti u javnosti formiranje Upravljačke grupe za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja neće imati ni zakonodavni ni izvršni karakter, već koja će biti u skladu sa lokalnom samoupravom evropskih standarda, radi međusobne saradnje između opština - rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, osnivanjem ove grupe i radom na formiranju Zajednice, Srbija se istovremeno obavezuje na sprovođenje tri pitanja koja su u zastoju, posebno onih koji se tiču mosta na Ibru, energetike i ostalih.

TAČI: Kosovo i Srbija bez uslovljavanja treba da sprovode sporazume iz Brisela

Prema Tačijevim rečima, sav potencijal treba koncentrisati na implementaciju sporazuma, ali je potrebno i proširiti dijalog, jer je "nemoguće da dijalog o tehničkim pitanjima traje beskonačno".

- Podržavam jače političko angažovanje, posredstvom EU uz podršku SAD, na jednom širem okviru političkog dijaloga koji podrazumeva dobre odnose između Kosova i Srbije, pomirenje naših država i naroda, i saradnju u evropskom duhu - rekao je Tači.

- To će se desiti pre ili kasnije - smatra Tači.

On je u intervjuu za RSE govorio i o demarkaciji, kako kaže, granične linije između Kosova i Crne Gore, i naveo da će javna rasprava o tome početkom avgusta biti od važnosti za proces ratifikacije ovog sporazuma.

Prema njegovim rečima, na Kosovu je danas stvoreno pogodnije okruženje ispunjeno nadom i optimizmom da se pitanje demarkacije neće politizovati, već da će se postići jedinstven stav celog političkog spektra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 7 godina

Pre ili kasnije, da i to sa albanskim narodom. A sa tobom i slicnima, nikada. Vi ste i napravili problem izmedju dva naroda.

dragisa

pre 7 godina

U eks YU ovakvi nisu dugo pricali, Sluzba je dobro radila svoj posao.Danas imamo na delu to da nam zlocinac prica i savetuje sta da radimo , a sve zahvaljujuci izdji i nesposobnosti nasih prodatih politicara.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17