• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/poligraf.news

21.07.2016

16:01

MLADIĆEV ADVOKAT OTKRIO: Generalovo zdravstveno stanje stabilizovano!

Politika

MLADIĆEV ADVOKAT OTKRIO: Generalovo zdravstveno stanje stabilizovano!

Podeli vest

Saša Lukić, član advokatskog tima generala VRS Ratka Mladića za portal Poligraf govorio je o suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom trinunalu, glavnim adutima odbrane, kao trenutnom zdravstvenom stanju generala… Intervju sa advokatom Lukićem prenosimo u celosti u integralnoj formi...

Poligraf: U kojoj je fazi suđenje generalu Mladiću?

Lukić: Mi smo u završnoj fazi dokaznog postupka. Ostao nam je još jedan svedok, a to je Andrej Domorenko, koji bi trebalo da završi svedočenje 15. avgusta. Tužilac bi trebalo da mu postavi dva-tri kratka pitanja, a onda će kolega Dragan Ivetić nastaviti sa ispitivanjem tog svedoka.

Odbrana priprema i takozvani završni podnesak, u kom se sumiraju sve stvari koje su urađene tokom postupka, šta je to što je osporeno, na koji način je osporeno, koji su to verodostojni dokazi. To ćemo sve prezentovati sudu. Nakon toga dolazi završna reč, a posle nje prvostepena presuda.

Poligraf: Kada se može očekivati prvostepena presuda?

Lukić: Prvostepena presuda bi trebalo da bude izrečena tek sedeće godine, ali ne mogu vam sa sigurnošću reći u kom mesecu. Mislim da ni oni nisu sigurni kada će stići da napišu presudu. To nije pisanje same presude, već treba da se napravi takozvani kratak sadržaj koji predsednik sudskog veća izlaže za vreme izricanja presude. To je veliki posao i to ste mogli vidjeti sa izricanja presude predsedniku Karadžiću, gde je izlaganje predsednika veća trajalo dva sata. Tako da je vrlo teško proceniti u kom mesecu sledeće godine će to biti.

Poligraf: Kako se general Mladić oseća zdravstveno?

Lukić: Koliko sam upoznat, njegovo zdravstveno stanje se stabilizovalo. Ipak, reč je o čoveku koji je bolestan, koji je pretrpeo tri moždana udara i ima visok pritisak. Meni je teško kao nekome ko nije zdravstveni radnik da ocenjujem njegovo zdravstveno stanje, ali nedavno ga je pregledala nezavisna komisija doktora iz Rusije i očekuje se njihov izvještaj, ali ne znamo kada će biti gotov. U pitanju je obimna medicinska dokumentacija koju treba da pregledaju neurolog, neuropsihijatar i doktor za kardiovaskularne bolesti.

Poligraf: Kada pričate sa generalom Mladićem, koja su njegova očekivanja od suđenja, od njegovog ishoda?

Lukić: Ja u posljednjih par meseci nisam imao priliku da direktno komuniciram sa generalom, ali sam u komunikaciji sa advokatom Brankom Lukićem, pa nam on prenosi utiske. General ima pravo na direktnu telefonsku komunikaciju samo sa svoja dva branioca, Brankom Lukićem i Miodragom Stojanovićem. Ostala komunikacija sa timom koju može da ima odvija se kroz posete pritvorskoj jedinici ili u sudnici.
Očekivanja svih nas su velika i očekujemo da razbijemo neke stvari.

Informer

Da široj svetskoj populaciji pokažemo da situacija nije samo crno-bela kakvom je tužilaštvo predstavlja, već da ima tu dosta sivih zona, da neke stvari nisu dokazane i nikada neće biti dokazane, pogotovo kada govorimo o broju poginulih u Srebrenici. Tužilaštvo barata o podacima od preko 7.000 ubijenih, a u presudama vidimo da su utvrđene brojke od četiri do pet hiljada, u dve različite presude. Naš stav je da svaka žrtva treba da ima ime i prezime i da se tim stvarima ne sme kalkulisati niti ih paušalno određivati.

Poligraf: Osim Srebrenice, koje su još sive zone?

Lukić: Tu imamo i Prijedor, kao jedan eklatantan primer svega toga, a što smo pokušali da pokažemo i dokažemo kroz svedočenje gospodina Jasmina Odobašića, koji radi u Institutu za nestala lica BiH. Međutim, nismo mogli da dovedemo tog čoveka u Hag iz razloga što je trenutno teško bolestan, pa smo se onda odlučili da priložimo njegovu izjavu kao dokaz. On je u izjavi koju je dao za tužilaštvo haškog tribunala jasno stavio do znanja da su određene stvari tokom ekshumacija i identifikacija žrtava u Bosni i Hercegovini rađene nepravilno, a za to je optužio tadašnjeg predsjednika Komisije za nestala lica BiH.

Poligraf: S kim komunicira general u pritvorskoj jedinici?

Lukić: On ima pravo na telefonske pozive i često komunicira sa svojom porodicom i bliskim prijateljima.
Što se tiče same pritvorske jedinice, koliko znam često se druži uz šahovsku tablu sa predsednikom Karadžićem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sveto

pre 7 godina

Živ nam bio generale i čekaju te tvoji borci VRS.!\nI naravno brata Radovana\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija