• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2016

22:14

ČEPURIN U ZVEČANU: EU nema snage da reši probleme BG i PR!

Politika

ČEPURIN U ZVEČANU: EU nema snage da reši probleme BG i PR!

Podeli vest

Ambasador Rusije u Beograd Aleksandar Čepurin ocenio je da postaje sve jasnije da Evropskoj uniji, koja je posrednik u rešavanju konflikata između Srbije i Kosova, "ponestaje snaga da obezbedi čak i sprovođenje prvog Briselskog sporazuma"

- Evropska unija uz saglasnost Beograda je preuzela ulogu posrednika u rešavanju konflikta. Ali danas je sve jasnije da joj nedostaje snage da obezbedi sprovođenje čak i prvog sporazuma - rekao je Čepurin u intervjuu TV Most iz Zvečana.

O odnosima Srbije i Rusije

Govoreći o odnosu Srbije i Rusije Čepurin je rekao da su odnosi dve suverene zemlje uspostavljeni pre više od 500 godina i da "svaki put kada se Srbija nalazi u komplikovanoj situaciji i nema kome da se obrati, obraća se Rusiji, i Rusija koliko može se trudi da joj pomogne".

-Trudimo se da Srbiji na svaki način pomažemo kada je to moguće. Želeli smo da izgradimo Južni tok, ali EU to nije dopustila. Imamo režim slobodne trgovine, koji je jako koristan za Srbiju. I više drugih pogodnosti, sporazuma. Sarađujemo sa Srbijom, i naša saradnja nije uperena ni protiv koga. Nema valjanih razloga da bi neko pokušavao da naruši naše odnose. A i Kosovo je važan elemenat. Podržavamo stav Srbije, trudićemo se da učinimo ono što će Srbima najviše koristiti - rekao je Čepurin.

On je naveo i da veruje da će Kosovo ostati deo Srbije, kao i da su stav i pristup koji Srbija zauzme od ključnog značaja u rešavanju kosovskog problema.

- Kosovo nije država, Kosovo je de fakto protektorat. Onda zašto hoće da stvori vlastitu vojsku? Potrebna je jasna reakcija međunarodne zajednice. Neke su stvari sasvim očigledne, a posrednik o njima treba da iznosi jasan stav. Verujemo da će Kosovo ostati deo Srbije i da će srpski narod na Kosovu i Metohiji biti potpuno zaštićen - rekao Čepurin i dodao da su dobro poznai pritisci da se ono progura u neke od međunarodnih organizacija.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije i Rezoluciji SB UN 1244, koja je, kako navodi, "temeljni dokument koji su svi prihvatili i koji je osnov za rešavanje kosovskog problema", Čepurin je ocenio da je važno da Beograd ne priznaje jednostrani akt secesije.

- Pristup Srbije, stav Srbije imaju i imaće ključni značaj. Evropska unija ima neke okvire svog delovanja koje je utvrdio Savet Bezbednosti UN, koje treba da poštuje. Ne bi trebalo da na svoju ruku predaje neke nadležnosti kosovskim vlastima. Kada nemamo drugog rešenja, nemamo saglasnosti, treba da čuvamo ono što imamo - rekao je Čepurin.

Prema njegovoj oceni, dogovori iz Briselskog sporazuma, dokumenta koji može da doprinese rešavanju problema na Kosovu, se loše realizuju.

POČINJE TRKA U NAORUŽANJU: SAD Hrvatskoj poklanjaju 16 borbenih helikoptera 'kajova'! PUTIN SRBIJI ŠALJE 6 'MIGOVA 29'!

Čepurin je naveo da je je jedan od najvažnijih delova tog sporazuma formiranje Zajednica srpskih opština, kao i da kašnjenje u njenom osnivanju predsavlja problem.

Primena sporazuma

Kad govorimo da treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, mislimo da se moraju ispuniti već postignuti dogovori 

Aleksandar Čepurin

- Zaštita prava Srba i stvaranje Zajednice - to su, sa moje tačke gledišta, ključne stvari za napredak dijaloga Beograda i Prištine. Imamo mnogo problema koji bi trebalo da budu rešeni uz pomoć međunarodne zajednice - problem otimanja imovine, rušenja srpskih kuća. Druga stvar su srpske izbeglice sa Kosova. Opet isto postoje sporazumi i potrebno je stvarati uslove. Treće je očuvanje srpskog verskog kulturnog nasleđa - rekao je Čepurin.

- Generalno, kao prvo, treba da idemo napred bez sukoba, bez krvi. I tako tražimo da rešimo te probleme na miran način. Druga stvar, koja je bitna, to su prava Srba na Kosovu. I ovde vrlo važnu ulogu ima Zajednica srpskih opština. U Briselu je potpisan dokumenat, i kad govorimo da treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, mislimo da se moraju ispuniti već postignuti dogovori - rekao je ruski ambasador u Beogradu.

On je dodao da su svi svesni da je "ljudima na Kosovu i Metohiji vrlo važno da imaju posao, platu za rad, da izdržavaju decu, da prežive.

- Kada je takva ekonomska situacija i na jugu i na severu Kosova, onda naravno nema osnova za veliki optimizam. A kad govorimo da se 300-350 militanata sa Kosova sada nalazi u Siriji â onda šta očekuje ovaj region kada se taj rat završi? Zbog tih faktora ne možemo da razgovaramo mirno, racionalno i sa optimizmom. Ali ako imamo ove probleme, treba da ih nekako rešavamo - rekao je on.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija