• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.08.2016

21:15

(FOTO) ALEKSANDAR VUČIĆ U BUSIJAMA: Srbija je dovoljno velika da nikoga ne mrzi, ALI SRBIJA NIKADA NE MOŽE DA ZABORAVI!

Politika

(FOTO) ALEKSANDAR VUČIĆ U BUSIJAMA: Srbija je dovoljno velika da nikoga ne mrzi, ALI SRBIJA NIKADA NE MOŽE DA ZABORAVI!

Podeli vest

Državna manifestacija posvećena obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe povodom 21. godišnjice Oluje u kojoj je ubijeno skoro 2000, a proterano više od 180 hiljada Srba, ove godine održava se u naselju Busije kod Zemuna...

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je cilj zločinačke akcije "Oluja" bio da se zatre svaki trag postojanja srpskog bića na prostoru na kom su Srbi vekovima živeli! Vučić je naglasio da su početkom avgusta 1995. Hrvati pokušali da dovrše monstruozni zločinački plan iz Drugog svetskog rata ne bi li istrebili krajiške Srbe za sva vremena.

KOMPLETAN GOVOR PREDSEDNIKA VLADE ČITAJTE U SUTRAŠNJEM INFORMERU ILI NA OVOM LINKU!

-I Srbija je dovoljno velika da nikoga ne mrzi, da ne čini nikakvo zlo, i da svakome pruži ruku. I sve ćete naći u njoj, svako dobro, ali zaborav nikada nećete... A vi, Krajišnici, koji ste toliko toga izgubili, vama mogu da kažem samo jedno. Dobili ste Srbiju. I ona je dobila vas. I ponovo ste kod svoje kuće. I danas imate čime da se ponosite. Vaša kuća je sve veća, i sve bolja. A sazdana je i na vašoj žrtvi. I na sećanju na nju. Onom koje će trajati večno i na koju ćemo podsećati svakog 4. avgusta. Svojim suzama, tišinom, ali i ponosom - rekao je predsednik vlade i dodao:

- Zato što ste ubijani, a živi ste. I zato što ste izbacivani iz svoje kuće, a u svojoj ste kući. Zato što je trebalo da ne postojite, a postojite i postojani ste. Zato što su vas mrzeli, a u vama mržnje nema. I zato što su vas terali da se stidite, ti koji srama nemaju, a vi se ponosite. I zato sto ste Srbi. Hvala vam na tome - rekao je između ostalog Vučić.

Tanjug

Lider Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na državnom obeležavanju stradanja u "Oluji" da je srpski narod preživeo jer je pobedio.

Tanjug

Lider Republike Srpske počeo je svoje obraćenje rečima: Dobri moj srpski narode, braćo i sestre - pomaže bog.

- Pobedili smo zato što živimo, naša osveta je život. Naša želja je da živimo u miru i da svima damo mir - rekao je Dodik, nakon čega se i on zahvalio mandataru Vučiću „jer je ovo bila njegova ideja".

- Nije lako bili skupiti se, otići, ostaviti sve iza sebe. Za sve nas Srbe preko Drine i svuda izvan granice Srbije postoji sveto mesto u koje se zaklinjemo i volimo. To je Srbija. Srbi ma gde živeli, iz bliza i daleka, moraju da znaju da je srpski narod sada objedinjen više nego ikad - rekao je Dodik. 

Tanjug

Kako kaže, Srbi su u „najvećoj svojoj zabludi Jugoslaviji", slobodu donosili drugima i delili sa svima. 

KOLINDA DOSIPA SO NA SRPSKE RANE: Radujmo se godišnjici 'Oluje'!

- Zabluda je zato što su Srbi želeli Jugoslaviju da u njoj svima jednako bude dobro, a drugi su mislili da samo ono što pripada Srbima pripada svima. Jugoslavija je morala da propadne jer su je samo podržavali Srbi. Oni koji su dobili slobodu na onome što su Srbi uradili tokom dva svetska rata oni su je i razvalili - istakao je lider RS. 

Danas tražimo vratite nam naše kuće, njive i šume, ovaj narod veruje da je oteto prokleto, rekao je Dodik navodeći da je RS vratila 99 procenata tuđe imovine. 

- Kako mislite da živite s tim? Kako možete da svojatate Nikolu Teslu kada ste njegove potomke proterali - istakao je Dodik. 

Prema njegovim rečima, opet je krenula haranga, veličanje fašista i zločinaca. 

Tanjug

On je naveo da je prema izveštaju glavnog štaba Hrvatske Titu među partizanima bilo 64 posto Srba i onda rekao: Gde su ostali bili? 

- Misli smo da su sve potisnuli ulaskom u EU. Nisu, i dalje veličaju svoje zločince. Gledali smo dostojanstveno i ono što se dešavalo u Hagu, a to je sud nepravde. Ne možemo da vam zaboravimo kolone kada niste dozvoli ni da dostojanstveno odemo. Tukli ste nam i naše žene i decu i misli ste da ste junaci. Naš narod za takve kažu da su kukavice - naveo je Dodik.

Obeležavanje 21. godine od početka akcije “Oluja” počelo je parastosom koji je održao patrijarh Irinej. 

- Cilj je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba, navodi patrijarh Irinej. 
 

Tanjug

Kako kaže, “isto su doživeli samo Jermeni, Jevreji i mi Srbi od ustaša” 

- Strahote najbolje svedoče da je samo u ustaškoj državi formiran zloglasni dečiji logor kroz koji je prošlo 120.000 srpske dece. Najveći broj je završio umoren glađu i žeđu. Manji broj je poslat u Nemačku i porodicama bez dece u Hrvatskoj - navodi Irinej. 

Treba da živimo u miru!

Okupljenima se obratila i doktorka Jelena Šarić, jedna od onih koji su izbegli tokom „Oluje“. 

"Velika mi je čast što sam ovde sa vama. Na ovaj dan pre 21 godinu dobili smo nažalost novo ime – izbeglice. Rat je mnogima odneo sve. Mi koji smo preživeli teško zaboravljamo i svako se bori sa time na svoj način. Ne bih volela da se ovo dogodi bilo kom narodu, treba da živimo u miru. Ali da zaboravimo nećemo - izjavila je ona. 


EU VOLI USTAŠE?! NIKO IZ EVROPE NI DA GUKNE, Briselu ne smeta što Zagreb slavi USTAŠKOG TERORISTU!

Osim toga, on je okupljenima rekao da je “Oluja” imala za cilj da protera Srbe iz Hrvatske i oslobodi je od prisustva od pravoslavnih Srba. 

- Danas vidimo veličanje i slavljenje poznatih zločinaca i oživljavanje ustaške ideologije koje unosi strah kod preostalog srpskog naroda. Evropa mirno posmatra dešavanje u našem susedstvu. Mene i srpsku crkvu ozbiljno zabrinjava ćutanje rimokatoličke crkve i njihovih predstavnika na ova zbivanja i sva dosadašnja na prostoru Hrvatske - kaže Irinej. 

Tanjug

Irinej je takođe pomenuo Dijanu Vukosavljević koja je iz logora spasla 12.000 srpske dece. Osim toga, očekuje se i obraćanje doktorke Jasne Šarić koja je stigla iz Hrvatske pre 21 godinu, kao i obraćanja Vučića i lidera RS Milorada Dodika. 

Manifestacija će biti nastavljena umetničkim programom pod nazivom "Naša je tuga...velika". Glumci Akademije umetnosti iz Banjaluke govoriće odlomke iz poeme Branka Copica "Na Petrovačkoj cesti". 

Hiljade građana

Na platou ispred Hrama već se okupilo hiljade ljudi mestana. Put ka Busijama je na svakih metar pokriven policijom, a na krovovima su specijalci.

DAN SEĆANJA NA POGINULE! Sirene u počast stradalima u Oluji!

U Busije i dalje ulaze kolone autobusa koje pristižu,  a koje podsećaju na kolonu koja je krenula pre 21 godinu.

Tanjug

Petar Mersin iz Bečmena rekao je da je došao da oda počast svim izguinulima.

I Čeda na obeležavanju pogroma

Kako javlja reporterka Informera iz Busija, među prisutnima je i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

- Došli smo da podržimo ovo i da pokažzemo da iI mi postojimo, a ne da se povampirenim ustašama podižu spomenici, Želimo da se jednog dana vrate svi u kuće oni koji su proterani i kojima se svašta učinjeno. Čekamo dan da se svi vrate tamo odakle su došli - rekao je on.

Petar Ðorđević došao je iz Beograda, jer je, kaže, važno da se pokaže da smo složni i da nada ono što je učinjeno Srbima nije dobro.

Dušan Preocanin iz Hrvatske je u Banovce došao i pre Oluje.

- Nikad više nisam išao u Hrvatsku jer ja njihovu državu nisam priznao - rekao je on Tanjugu.
 

Informer

Busije su deo Beograda naseljen većinom prognanicima iz Kninske Krajine, pristiglih posle akcije "Oluja".

IZUZETAK! Ovaj Hrvat ne slavi Oluju, a njegovo viđenje "Domovinskog rata" uzburkalo je čitav region!

Svoje sećanje na ovu dramu sa prisutnima podeliće Jelena Šarić, koja je u leto 1995. godine u izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

Informer


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nada

pre 7 godina

Da smo znali da ce sve ovako teci i posle 21 godinu trebali smo ih sravniti sa zemljom jer ovakva mrznja u 21-om veku se nemoze nisacim opravdati ! Niticemo oprostiti niti zaboraviti !!!!!!!!!!!!!!

HRVAT

pre 7 godina

Nemojte ni slucajno zaboraviti...necemo ni mi cetnicka zlodjela..u ovih 80 godina pod kostaperom Karadjordjem i zlikovcem Titom\n

srbin

pre 7 godina

mnogo se prsate,ne zaboravite da vas srbija moze sravniti za 48,vi ste genocidni narod bili i ostali i nikada niste imali drzavu i dala vam je prpoala eu i tito a sada po njemu pljujete.zivela velika srbija

Cveloe

pre 7 godina

Upravo.. Ne zelim nikome zlo, ali ovo sto oni rade je za svaku osudu. Samo neka se sete da neko od gore gleda sve. Pre ili kasnije dodje na naplatu..

ana123

pre 7 godina

Srbija mora uvek na dostojanstven nacin obeleziti ovaj dan.

Branka

pre 7 godina

Srpski narode, sutra je dan, koji Srbija nikada ne sme zaboraviti. Moramo biti složni i jaki, inače ćemo, i u budućnosti, biti žrtva "prijateljskih" susjeda. Srbija nema prava da, ikada više, to sebi dozvoli.

Kanga

pre 7 godina

Proterali su 5% ukupnog stanovništva i ostali nekažnjeni! Na očigled cele Evrope!

Preliv

pre 7 godina

Buđenje sećanja na najveći ustaški zločin protiv Srba 90- tih.

Mila

pre 7 godina

Na hiljade Srba je ispaštalo zbog nečijeg hira, tako nešto se ne zaboravlja i nikada neće da se zaboravi

Nenad

pre 7 godina

Strašno je šta sve ljudski rod može i mora da preživi.

maki

pre 7 godina

04.08 je najtuzniji datum i dan za srpski narod. Slava svim zrtvama.

manda

pre 7 godina

Evropa ne sme ostati nema dok fasizam cveta u Hrvatskoj.

Nina

pre 7 godina

Godine i decenije prolaze,al secanja ne blede.....slava svim srpskim zrtvama.

Pjer

pre 7 godina

Oni koji su počinili ovakav zločin,ostavili su svojoj deci i unucima ogroman teret,koji će ,kroz istoriju morati da nose i jednog dana ispaštaju zbog toga !

dragan

pre 7 godina

ovo je prepucavanje a treba da se  ratuje jer niko ne slusa.\n

Pjer

pre 7 godina

Mnogi Srbi su se spasli iz ustaških kandži,ali Hrvati nikada neće moći i to će im doći glave !

Luka

pre 7 godina

Dok god nas ima nikada nećemo zaboraviti šta su nam uradili, ali ćemo ipak morati da sarađujemo sa njima.

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Шта ради Чеда Беда у Бусијама вечерас. Стално провоцира народ.

maki

pre 7 godina

Srbija je svoju velicinu dokazala tako sto je vodila politiku pomirenja i zalagala se za mir i saradnju!!!

Bole

pre 7 godina

Ne ponovilo se. Mnoga stradanja smo pretrpeli. Pametna politika sa njima.

Kasar

pre 7 godina

Srbija nikog ne mrzi ali Oluja više neće nikad biti.

Jova

pre 7 godina

Ako drugi narodi Evrope zatvaraju oči i prave se da se ništa nije desilo u akciji "oluja", mi nikada nećemo to zaboraviti.

brankasudar86

pre 7 godina

Ništa nam dobro isu doneli odnosi sa Hrvatskom i smatram da bi zločin oluje trebao da se da u međunarodni sud, da srpska deca budu osvećena a pravda zadovoljena bar da su zločinci iza rešetaka!

drina

pre 7 godina

90% hrvata mrzi srbe i neželi da ih vidi u hrvatskoj,a isto toliko srba želi osvetu prema hrvatima.rat nije završen.sve ustaške vođe radile su za engleze tokom ratova sa srbima.stipe mesić izjavio je bolje da se srbi vrate traktorima nego njihovi unuci sa tenkovima.

Abe

pre 7 godina

Bio tamo. Svaka čast Patrijarhu i Dodiku koji trenutno jedini u, valjda svetu, zastupa interese srba, Srbije i RS, međutim Vučić nikako da izađe iz izborne kampanje.

vojin

pre 7 godina

Kultura secanja je nesto sto imaju velike nacije. Srbija je ove veceri pokazala da je velika kao i njeno politicko rukovodstvo.

Lela

pre 7 godina

Nisu uspeli tada, neće uspeti nikada, hrvati su bruka za ljudski rod.

Marko

pre 7 godina

Za ovo sto su uradili, odgovarace kad tad, ogroman teret su ostavili buducim generacijama Hrvata. Da je Milosevic bio pametan, sravnio bi ih sa zemljom i naplatio im za sva zlodela koja su nam napravili. pametno do strane Dodika, Vucica i patrijarha sto se genocid u Oluji obelezava, cisto sumnjam da bi Tadic i njegove demokrate da su ostali na vlasti organizovali ovakvo nesto.

jelena

pre 7 godina

nikad necemo dozvoliti da se zaboravi zvrstvo koje nam je ucinjeno

Kosta

pre 7 godina

Da se nikada ne zaborave zlocini ustaske Hrvatske a zasluzena kazna ce ih jednom stici.Pravda je spora ali dostizna.Bog sve vidi

Marko

pre 7 godina

Oluja ostaje kao zločin na koji zapadni svet žmuri.

simon

pre 7 godina

Zaboraviti i oprostiti bi bio najveci greh prema zrtvama.

Stefan

pre 7 godina

Srbija nikada neće zaboraviti šta je Hrvatska učinila i nanela štete Srbima, i to im ne praštamo.

Vukan

pre 7 godina

Tek sad vidim koliko je Tadićeva (Pajtićeva) vlast bila izdajnička.

mika

pre 7 godina

Mi zelimo mir! A to sto se na ovaj dan desilo nikad nemozemo da zaboravimo.

Darko

pre 7 godina

Mi ne mrzimo nikoga ali zato Hrvati imaju mrznje na pretek.

Mila

pre 7 godina

Srbija nije ta koja siri mrznju vec pruza ruku pomirenja! Salje poruku da joj je mir prioritet-a to se ne moze reci i za Hrvatsku koja slavi patnju i bol srpskog naroda!

GOGA

pre 7 godina

NIKO NIKADA NECE DA ZABORAVI!A MRZNJA BI TREBALA DA NESTANE.

sonja

pre 7 godina

Srbija je jaka , i ima lepu i tesku istoriju sa kojim se ponosi ,a Hrvati bi malo mogli da se sete svoje...Srbija kao i do sata i ovo ce preboleti dostojanstveno ali ,,Oliju " zaboraviti nece.

Borivoje

pre 7 godina

Srbija nikad nece zaboraviti ovaj dan,uvek ce se secati na nevino stradale ljude tokom ove sramne akcije hrvata.

Savo

pre 7 godina

Srpski narod mnogo toga je oprostio i prasta ali nikad ne zaboravlja.

miki

pre 7 godina

Srpski narod nemrzi nikog ali nemože da zaboravi zlodela koja su mu učinjena!

danilo

pre 7 godina

Ko je preziveo kobni 5 avgust 95.godine, on ne zaboravlja kroz kakve muke je prosao.

dragana

pre 7 godina

Ovakav zlocin se nikada zaboraviti ne sme, ucinioci neka to uzmu na znanje i neka se pokaju za ovaj gnusan cin.

ZNastasic1

pre 7 godina

Velika tuga uhvati srpski rod na daanašnji dan,da se više nikada neponovi i da se ustašama nedozvoli da ikada više priđu našoj deci.

Slobo

pre 7 godina

Ne smemo ih ostaviti njima na cedilu i dozvoliti da za deset godina svi se prekrste jer ovako ne mogu da zive normalno samo zato sto su Srbi.

Lala

pre 7 godina

Niti možemo niti smemo zaboraviti Oluju,moramo se sećati i obeležavati za nas taj tužan dan,dan kada je mnogo Srba izgubilo život,dan kada je mnogo Srba izgubilo ognjište.

Srbenda

pre 7 godina

Ne smemo nikada zaboraviti ovakav zlocin. Jer narodi koji zaboravljaju svoja stradanja, predodredjeni su da im se ponove.

Jedinstvo

pre 7 godina

Bitno je da znamo da oprostimo, a da pritom ostanemo jedinstveni.

željko

pre 7 godina

Dosao sam iz Busija pre sat vremena.More ali bas more ljudi je bilo. Dostojanstveno kako i prilici . Skup je bio velicanstven. Nisam clan SNS ali osecam ljudsku potrebu da kao Krajisnik i Srbin od srca zahvalim premijeru Vučiću sto nam se obratio , kao sto nam se do sada niko obratio nije. Ganut sam kao covek jer konacno neko i nas Srbe prekodrinske ne gleda kao gradjane drugog reda i saoseca sa nasom tragedijom. Ovo je drzava i vlast koja se odgovorno odnosi prema svim gradjanima. Hvala im na tome. Hvala premijeru koji nas poducava da pobjedjujemo tako sto cemo biti bolji , da ne mrzimo nego da radimo na sebi , da se borimo jer jedino borci uspijevaju. Hvala sto zbijate redove jer zajedno smo jaki i nepobijedivi. Srbija ovako odgovornu vlast nikad nije imala. Sa verom u bolje sutra , mi krajisnici koji znamo sta znaci nemati ama bas nista a radom steci potrebno , nastavice da se bore i dalje , da nam Srbija jednog dana bude kao Svicarska. Slozni i zajedno sve mozemo. Samo Sloga Srbina Spasava. Živela Srbija.

Kata

pre 7 godina

Srbija nikog ne mrzi, ali Srbija nista ne zaboravlja.

Vasa

pre 7 godina

Nesmemo niklada zaboraviti šta su nam Hrvati uradili

Lazar

pre 7 godina

Jasno je da se ovakav zlocin nikada ne sme zaboraviti.

Draga

pre 7 godina

To su bili grozni dani koji se nikada ne smeju zaboraviti.

Mikica

pre 7 godina

Oprostiti mozemo, zaboraviti necemo i ne smemo.

Danijel

pre 7 godina

Srbija nikada ne sme da zaboravi svoje zrtve. Ovo obelezavanje treba da se odrzava svaki dan kako bi celom svetu pokazali kakvu je zrtvu Srbija podnela za vreme rata, tokom 90-tih. Glupo je sto okrecu glavu na drugu stranu.

Mirjana

pre 7 godina

Skup u Busijama je bio veličanstven a u isto vreme i tužan. Veličanstven jer srpski je narod ponosan i istrajan u borbi za mir a tužan jer je bol zbog ubijenih, nastradaih u Oluji veliki koji ne jenjava.

Roko

pre 7 godina

Oluja se neće zaboraviti jer je to strašan zločin nad nedužnim srbima, samo zato što su srbi.

retoert

pre 7 godina

Sudbina naseg naroda iz krajine je tragicna i tuzna

hoki

pre 7 godina

Ne treba nikada zaboraviti to što su nam uradili.

Sima

pre 7 godina

Bitno je pamtiti ovake dogadjaje i raditi na tome da državna politika uvek bude ispred vremena i spreči slične katastrofe.

sumadinac5

pre 7 godina

Srbija danas zali i tuguje i odaje pocast nasim ljudima koji su ubijani i proterani sa svojih vekovnih ognjista sa podrucja RSK....

Branko Bandić

pre 7 godina

"Oluja" se neće nikada zaboraviti i verujem da se tako nešto više nikada neće ponoviti.

Milan Bogunović

pre 7 godina

Neka nam premijer kaže imena odgovornih u Beogradu koji su trebali da zaštite narod Krajine od Oluje, mislim da on to zna, pošto je bio u politici i tada ....???!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17