• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

13.08.2016

18:16

DAČIĆ: Haški tribunal priznao da nema krivice Srbije u ratnim zločinima!

Politika

DAČIĆ: Haški tribunal priznao da nema krivice Srbije u ratnim zločinima!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je danas da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995

U toj presudi navodi se, kako su preneli beogradski mediji, da nije bilo dovoljno dokaza da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio saglasan sa stvaranjme etnički čiste teritorije. 

- Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio - saopštio je Dačić.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da je Milošević posthumno oslobodjen optužbi za zločinačko udruživanje tokom rata u Bosni i Hercegovini, Dačić je ocenio da je očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se sudjenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobodjen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Radovanu Karadžiću deset godina posle njegove smrti. 

- Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše, i zato se pet meseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo. Srbija neće da ćuti - dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je Srbija od izricanja presude Haškom osudjeniku Radovanu Karadžiću ukazivala da je u toj presudi Milošević oslobodjen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, o tome je na Zapadu vladao muk.

- Ovim je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Jugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vreme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje - kazao je ministar spoljnih poslova.

On je kazao i da dan danas ostaju sumnje u vezi sa Miloševićevom smrću, jer je Haški tribunal odbio Miloševićev zahtev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izveštaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nadjen lek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao dejstvo drugih lekova, što ga je na kraju i ubilo. 

- Haški sud je utvrdio da je o tome znao pre smrti Miloševića, ali ga nije obavestio. Do sada za to niko nije odgovarao - naveo je Dačić. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mojo

pre 7 godina

Pa nema ni tebi krivice sto si se sastajao saSaricem ,nedavno sa Miletom Majkom Miljanicem i sto si unistio pola SRBIJE

robin

pre 7 godina

E lepo sada sve odgovorne osobe za izrucenje Slobodana na sud.I svi oni koji su krivi za razbijanje Jugoslavije.

žo alex

pre 7 godina

A kada će neko da pokrene pitanje Miloševićeve odgovornosti za politiku koja je srpski narod dovela u katastrofalni položaj.Za vrlo kratko vreme uspeo je da postigne da Srbija i Srbi apsolutno izgube ugled u svetu,neverovatno osiromaše,izgube više od trećine dotadašnjeg životnog prostora,da im prirodni priraštaj pređe iz pozitivnog u negativni što i danas traje...itd.,itd,...Da ne kažem da je pametnijom politikom mogao da spreči izbacivanje Srba iz hrvatskog ustava kao državotvornog naroda,otcepljenje Slovenije,preglasavanje Srba u skupštini BiH kad se glasalo o referendumu za otcepljenje BiH od SFRJ,pad republike SAO Krajine,otvoreni sukob sa najjačom vojnom silom sveta NATO paktom,otcepljenje kosova,...itd......itd....nInače Muslimani,Hrvati i Šiptari treba da mu podignu spomenik,jer su nacionalne države dobili zahvaljujući Milošecićevoj politici.Da ne pominjem gaf kada je pružio podršku pučistima protiv Gorbačova u Rusiji,čime je definitivno eliminisao mogućnost dobijanja ruske podrške koja nam je bila preko potrebna.Da li je sve to bio rezultat političkog diletantizma ili smišljeni scenario,pokazaće vreme,ali svakako postoji velika Miloševićeva odgovornost.Slanjem u Hag njemu je učinjena usluga,suđeno mu je za nešto što realno ne stoji,ili možda samo mali deo i pružena prilika da stekne oreol "zaštitnika srpskih nacionalnih interesa",a izbegao je mogućnost suđenja u Srbiji za ono što je uradio svom narodu a što bi moglo slobodno da se nazove veleizdaja!A kako drugačije?n

lola

pre 7 godina

Ako Vucic i posle ovog javnog priznanja postavi Djindjicu spomenik ,i ne preduzme mere protiv IZDAJNIKA ,treba da da ostavku odmah!

radaše

pre 7 godina

Znači morali su da ga otruju jer ko zna šta bi mu DOSovci radili da se vratio živ  Kad ni mrtvog Dačić nije smeo da ga prihvati a nasledio mu stranku.n

Slavko

pre 7 godina

A kad ce Srpski tribunal da ispituje Daciceve krivice???????????????????????????????

vlada

pre 7 godina

I šta će mo sa onim, koji je dobio i bulevar na N. Beogradu? Šta će mo sa njegovim budućim "spomenikom"? Šta će mo sa njegovim "fondom" /odakle mu/? Doduše, mnoge slike još uvek fale u "očerupanoj" narodnoj Skupštini /oktobra 2000/ ....? Možda Čeda "nešto zna"!?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17