• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2016

18:52

PRAVNICI O PRESUDI KOJA JE UZBURKALA REGION: Srbija oslobođena odgovornosti za zločine, ne i Milošević?!

Politika

PRAVNICI O PRESUDI KOJA JE UZBURKALA REGION: Srbija oslobođena odgovornosti za zločine, ne i Milošević?!

Podeli vest

Presudom Radovanu Karadžiću, pravno gledano, Sloboban Milošević nije oslobođen krivice, ali jeste skinuta odgovornost sa Srbije za ratne zločine u BIH, istakli su pravni stručnjaci

Jedan od članova pravnog tima odbrane Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević rekao je Tanjugu da je pravno gledano jasno da Slobodan Milošević ne može biti oslobođen krivice u postupku u kojem se ne sudi njemu već nekom drugom.

On je naglasio da je od dana objavljivanja presude Karadžiću u martu ove godine poznato da je čitav politički, policijski i vojni establišment Srbije izbačen iz zajedničkog zločinačkog poduhvata i istakao da to predstavlja uspeh Karadžićeve odbrane.

ŠOKANTNO OTKRIĆE U PRESUDI RADOVANU KARADŽIĆU! Haški sud Slobodana Miloševića oslobodio svih optužbi!

U optužnici protiv Karadžića je stajalo da je on taj vid krivične odgovornosti počinio sa Miloševićem, Stanišićem, Perišićem, Simatovićem, pa Mladićem i Biljanom Plavšić itd, podsetio je Petronijević.

- Upravo to što je srpsko rukovosdstvo izostavljeno iz dispozitiva presude, jer za to nema dokaza, predstavlja uspeh Karadzićeve odbane. Karadžić se nije branio po principu ''nisam ja majke mi nego je neko drugi'', već smo u toj fazi napadali ''bazu zločina'', odnosno preispitali smo sve što pise u optužnici- ukazao je Petronijević.

Beta

Prema njegovim rečima, srpski zvaničnici su izbačeni iz dispozitiva presude, a ne iz obrazloženja na hiljadu trista i nekoj strani...

- U dispozitivu presude nema srpskih zvaničnika i samim tim se može smatrati da Srbija nema odgovornosti na onaj način kako je to napisano u optužnici za sva događanja na teritoriji BIH. To je činjenica- naglasio je Petronijević .

HAŠKA (NE)PRAVDA: Ovako je Šešelj objasnio oslobađajući presudu Miloševiću!

Petronijević je ponovio da je sprsko rukovodstvo izuzeto iz osuđujuće presude, ali da su po istoj presudi u zajednički zločinački poduhvat uključeni kao pojedinci Vojislav Šešelj i pokojni Željko Ražnatović Arkan.

- Da bi čudo bilo veće, Šešelj je nedelju dana pre izricanja presude Karadžiću bio oslobođen svih optužbi, da bi u Karadžićevoj presudi sedam dana kasnije on bio uključen u zajednički zločinački poduhvat- ukazao je advokat.

Pogrešnom analogijom pravnog tumačenja činjenica, kao sada sa Miloševićem, moglo bi da se zaključi da je Šešelj osuđen Karadžićevom presudom što, kako je naveo, apsoluno ne stoji.

Tanjug/AP

Petronijević je ukazao da je reč o nepravosnažnoj presudi, te da je haško tužilaštvo najavilo da će se zaliti upravo na sve tačke koje su relaksirajuće za samog Karadžića, na događaje u BIH, kao i na ono što se tiče odnosa sa srpskim rukovodstvom, ističući da ga je iznenadilo preslobodno tumačenje u pojedinim medijima.

- Olako davati kvalifikacije i proizvoljna tumačenja određenih činjenica može samo neko ko nije pravnik ili neko ko ima loše namere da na ovom prostoru otvori jedno pitanje koje može da dovede do talasanja, deobe, a sa druge strane i do ozbiljne pozornosti na dalja događanja u žalbenom postupku - u smislu da se vrši pritisak na drugostepeno veće da se usvoje tužilački zahtevi i da od te priče - kako je Milošević oslobođen, ne bude ništa- zaključio je Petronijević.

Tanjug

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom) Milan Antonijević rekao je za Tanjug da se presuda Karadžiću ne odnosi na slučaj Slobodana Miloševića, tako da se ne može napraviti nikakva veza i bilo kakav zaključak o oslobađajućoj presudi.

- To su potpuno odvojene optužnice, odvojeni postupci, dokazi koji su izvedeni na suđenju Miloševiću su nešto što stoji u tom predmetu- ukazao je Antonijević.

- Na ovaj način se loše i tendenciozno interpetira Karadžićeva presuda, umanjuje se značaj svega što je rečeno pred Haškim tribunalom i na jedan više politikantski način se vraća pitanje rehabilitacije Miloševića u žižu javnosti- smatra direktor Yukoma.

Miloševiću presuda nije izrečena, pa će zato, kako je naveo, ostati, samo dokazi koji su izvedeni u predmetu i koji će biti "spomenik onome što je rađeno devedesetih godina".

Advokat Toma Fila je naveo da u tekstu Karadžićeve presude nigde ne stoji da Milošević nije kriv, te da se iz nje može samo zaključiti da je Karadžić kriv "sto posto".

- Oglašava se da je Karadžić sam kriv sa ostalima iz Bosne za sve to što se desilo- rekao je Fila Tanjugu, podsećajući da je Milošević inače umro kao nevino lice, jer nije osuđen i da dok god neko nije osuđen postoji prezumcija nevinosti.

Public

Fila smatra da je, kako je rekao, cela priča u tome je da se sad napravi aluzija da je Milošević ubijen u pritovru Haškog tribunala. 

- To do kraja nikada nije isključeno jer nije utvrđeno od čega su tragovi koji su nađeni na njegovoj obdukciji. Haški tribunal je tvrdio da je on sam to uzimao da bi poništio delovanje lekova, ali nikada nije utvrđeno kako je moguće da se to unese unutra gde su kamere- naveo je advokat.

Prema njegovim rečima, to dokazuje da je Hag dozvolio da on umre ili da je ubijen od nekoga, ali u svakom slučaju "su sve uradili da on ne završi život u sudu".

- Milošević ne bi bio oslobođen, jer nije bio optužen samo za za Bosnu i Hercegovinu, već i za Kosovo- smatra Fila i podseća na slučaj Gorana Hadžića.

U slučaju “Ovčara”, u presudi Haškog tribunala se navodi da je zločine izvršila vojska, a onda je optužen i Goran Hadžić za to isto.

- Rekli su da to jeste vojska sve napravila, ali je pet-šest sati to radio i Goran Hadžić- naveo je Fila, zaključujući da je Haški tribunal "pravni monstrum koga će se pravnici celog života stideti".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zimzelen

pre 7 godina

Slobo Srbine, dok ga ne prenesu u Beograd I sahrane sa naj vecim pocastima I ne vrate mu porodicu kuci Srbiji ce biti propast,mada ovi sto nedaju I sto ga nevole to nisu Srbi I njih ne briga sta ce biti sa Srbije

vlada

pre 7 godina

Poslednji SRPSKI predsednik! .... ne predsednik srbije, to može biti svako, pa čak i m.....

crni

pre 7 godina

ovi Advokati mi nimalo nisu jasni. Nemoze se cuti dva puta isto misljenje na istu temu.\nNaime radi se o sledecem nema presude , nema osude ,nema krivice, jedino postoji prekinut postupak u kom je OSUMNJICEN NE OSUDJEN zasta savrseno je nebitno svdelo se to bilo kome ili ne smrt je Milosevica ako postoji oslobodila krivice.\npojmovi se uce na prvoj godini Pravnog Fakulteta.\nSrbija je defakto oslobodjena krivice i svako ko u presudi ima REC SRBIJA u presudi mogao bi traziti na osnovu ove presude bar smanjenje kazne ako ne ukidanje, Takodje i Srbija nadoknadu stete.....\npravo i pravda se bas ne vole kod advokata , haskog suda nazalost. \n\n

vera

pre 7 godina

Veliki čovek, koji je" upropastio, prošlost, sadašnjost i budućnjost građana Jugoslavije .. HEROJ - bata..

nikolalondon

pre 7 godina

Ako je skinuta odgovornost sa Srbije onda to vazi i za Milosevica. Nasi uporno, vise i od zapada, pokusavaju zadrzati krivnju na Milosevicu.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija