• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2016

20:36

DAČIĆ U NJUJORKU: Očekujem žustre napade Prištine u SB UN, uzvratiću istom merom!

Politika

DAČIĆ U NJUJORKU: Očekujem žustre napade Prištine u SB UN, uzvratiću istom merom!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da na sutrašnjoj sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu očekuje žustru raspravu

On je istakao da Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i na regionalnom miru i stabilnosti, ali da ne može prihvatiti jednostrane akte, poput proglašenja nezavisnosti Kosova.

- Očekuje se jedna veoma žustra rasprava, pre svega sa predstavnicima Prištine. I ovoga puta će u ime Prištine biti njihov predstavnik ovde u SAD, Fljora Čitaku koja je poznata po tome da neprincipijelno i žustro, oštro od samog početka, napada Srbiju na svakoj sednici Saveta bezbednosti i ja ću se naravno svim sredstvima suprotstaviti jednoj takvoj retorici i logici - rekao je Dačić.

Srbija, kako je istakao, želi da nastavi dobre odnose u regionu, želi regionalni mir i stabilnost, ali s druge strane ne može prihvatiti jednostrane akte, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. 

- Mi, takođe, insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština. O svemu tome razgovaraću i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom u petak, nakon sednice Saveta bezbednosti - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije se danas u Njujorku sastao sa zamenikom premijera i šefom diplomatije Malezije, sa kojima je razgovarao o sutrašnjoj sednici, ali i o bilateralnim odnosima. 

U Njujorku će sutra biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu.

Srbiju će predstavljati Dačić koji će dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN i izneti ocenu srpske strane o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

Ban je u najnovijem izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih.


Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u praktičnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvećenost nastavku dijaloga.

Uoči sednice Saveta bezbednosti UN, Beograd je posetio specijalni Banov predstavnik i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa šefom diplomatije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 7 godina

Ako vec znas unapred onda preuzmi inicijativu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija