• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2016

16:20

NJUJORK: Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu!

Politika

NJUJORK: Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu!

Podeli vest

U sedištu Ujedinjenih nacija završena je sednica Saveta bezbednosti na kojoj se diskutovalo o najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu

18.50 - Sednica je završena.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je na sednici da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Pristine i insistira na formiranju Zajednice srpskih opština kojoj, kako je naveo, nije dat adekavatan značaj u izveštaju generalnog sekretara UN.

Dačić je upozorio i da predstavnici Prištine na sednicama Saveta bezbednosti UN već duže vreme iznose grube neistine i bave se propagandnim lažima.

On je ukazao da kosovska predstavnica Vljora Čitaku na sednicama uvek govori o genocidu i etničkom čisćenju, što je, kako je istakao, još jedna laž. 

- Istorija još ne pamti takav ''genocid'' posle koje pripadnika naroda koji je izvršio genocid ima 10 puta manje, a onog koji je navodno žrtva genocida znatno više - rekao je Dačić i ukazao da su, od 427 naselja u kojima su živeli, Srbi proterani iz 311.

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku rekla je da postoji kontradiktornost kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, tvrdeći da Srbija to pitanje koristi kao pokriće kako bi se mešala u unutrašnja pitanja Kosova i da bi održala paralelne institucije.

Tanin je, obraćajući se Savetu bezbednosti video bimom iz Prištine, istakao da je od srpskih lidera u Beogradu čuo da je neophodno da taj dijalog bude uspešan.

- Premijer Aleksandar Vučić je posebno naglasio da se gubi previše vremena i da je potrebno ozbiljnije opredeljenje za dijalog, ne samo lidera i pregovarača već i EU i svih u međunarodnoj zajednici - istakao je Tanin.

Na sednici su govorili ambasadori 15 država članica Saveta bezbednosti UN.

16.20 - Ban Ki-mun je u izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o no malizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih.

(FOTO) DAČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: Na Kosovu sprovedeno etničko čišćenje Srba!

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u prakticnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvecenost nastavku dijaloga.

Dačić je juče izjavio da očekuje žustru raspravu.

On je istakao da Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i na regionalnom miru i stabilnosti, ali da ne može prihvatiti jednostrane akte, poput proglašenja nezavisnosti Kosova.

Beta

- Očekuje se jedna veoma žustra rasprava, pre svega sa predstavnicima Prištine. I ovoga puta će u ime Prištine biti njihov predstavnik ovde u SAD, Vljora Čitaku koja je poznata po tome da neprincipijelno i žustro, oštro od samog početka, napada Srbiju na svakoj sednici Saveta bezbednosti i ja ću se naravno svim sredstvima suprotstaviti jednoj takvoj retorici i logici - rekao je Dačić.

Srbija, kako je istakao, želi da nastavi dobre odnose u regionu, želi regionalni mir i stabilnost, ali s druge strane ne može prihvatiti jednostrane akte, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Mi, takođe, insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština. O svemu tome razgovaraću i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom u petak, nakon sednice Saveta bezbednosti - rekao je Dačić.

Prištinu predstavlja kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Tokom sednice govoriće i Banov specijalni predstavnik i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je prethodnih dana posetio Beograd i razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa šefom diplomatije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 7 godina

Ko nas predstavlja sef diplomatije bez znanja engleskog ogrezo u kriminalu ,TUGA DO NEBA

cica draza

pre 7 godina

zasto ima prevodioca lepo je cvuti SRPSKI JEZIK jel tebe sramota?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17