• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.08.2016

20:30

VELIKA RTS OLIMPIJSKA PLJAČKA?! Troškovnik Javnog servisa sa OI u Riju JAKO SUMNJIV!

Politika

VELIKA RTS OLIMPIJSKA PLJAČKA?! Troškovnik Javnog servisa sa OI u Riju JAKO SUMNJIV!

Podeli vest

Žuti Bujke prijavio da je RTS za dnevnice u Riju isplatio tačno 79.243 evra. Međutim, pošto su dnevnice iznosile 84 evra, one bi, sa sve porezom, za 37 članova ekipe RTS trebalo da iznose 54.975E! Šta je sa razlikom od 24.268E, što je dovoljno za čak 288 dnevnica?!

Objavljeni troškovnik Javnog medijskog servisa Srbije sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru više je nego sumnjiv i prepun je nelogičnosti koje ukazuju na ozbiljnu sumnju da se neko na RTS debelo ugradio u isplaćene dnevnice i ostale troškove i tako opljačkao silne državne milione!

(FOTO) DRŽAVO, HITNO SMENI OVOG ČOVEKA! Bahati Žuti Bujke advokatu za 16,5 radnih sati dao 518.400 dinara!

Analiza isplaćenih dnevnica novinarima i ostalim članovima ekipe RTS u Brazilu pokazuje da tu nešto debelo smrdi! Razlika između isplaćene cifre i sume koja se dobija prostim množenjem 37 radnika RTS koji su bili u Riju sa iznosom dnevnice i brojem dana Olimpijskih igara pokazuje da je razlika čak 24.268 evra! Prevedeno u dnevnice od 84 evra, isplaćeno je čak 288 dnevnica više!?!

Opravdana sumnja
Ovde postoji opravdana sumnja da je bilo povećavanja iznosa u fakturama i simulovanih poslova
Mario Spasić, Savet za monitoring

Gde su naše pare?!

Krenimo redom, generalni direktor RTS Dragan Bujošević, poznatiji kao Žuti Bujke, i njegovi saradnici u svom troškovniku navode da su za dnevnice isplatili tačno 79.243 evra. Međutim, pošto su dnevnice, kako sam RTS saopštava, iznosile 84 evra, one bi za ukupno 37 članova ekipe tokom 17 dana Olimpijskih igara trebalo da iznose 54.975 evra (i to sa uračunatim porezom na razliku između zakonom propisanog maksimalnog iznosa dnevnice od 50 evra i isplaćenih 84 evra)!

SAMO U INFORMERU! VELIKA RTS OLIMPIJSKA PLJAČKA! Sumnjiv troškovnik javnog servisa sa OI u Riju!

Šta je, dakle, sa razlikom od 24.268 evra? Za šta su tačno isplaćene tolike pare? To je, da ne bude zabune, dovoljno da se isplati čak 288 dnevnica od po 84 evra! Sa RTS ovu razliku pokušavaju nemušto da objasne činjenicom da su neki članovi ekipe otišli ranije u Rio, a neki se odande još nisu vratili (pogledajte antrfile)!?! Ranijim odlaskom i kasnim povratkom moglo bi se, priznajemo, objasniti 20 ili 50 dnevnica, ali 288?!?

ZAHTEVAMO: RTS mora da objavi specifikaciju svih troškova iz Rija!

informer.rs

Informer zahteva od Javnog medijskog servisa da odmah, bez ikakvog odlaganja, objavi kompletnu specifikaciju svih troškova za koje je u Riju, prema objavljenom troškovniku, isplaćeno 902.543 evra.
Građani Srbije koji preko TV takse i poreza pune budžet iz koga se finansira RTS imaju puno pravo da znaju kome su sve i po kom osnovu isplaćeni njihovi milioni.
Kako saznajemo, i nadležni u Vladi Srbije tražili su od Javnog servisa da im dostavi detaljnu specifikaciju troškova, ali juče u toku dana nikakav odgovor nisu dobili!

 

Na RTS do zaključenja ovog izdanja nisu konkretno odgovorili na naše pitanje o razlici od čak 288 dnevnica! Redakcija Informera zbog toga zahteva od Javnog servisa Srbije da javnosti odmah dostavi detaljnu specifikaciju svih troškova iz Rija. Glavni urednik našeg lista Dragan J. Vučićević još jednom je juče podsetio Dragana Bujoševića na obavezu podnošenja računa građanima.

ŽUTI BUJKE SE BAHATI NAŠIM PARAMA! RTS za dnevnice, hotele i troškove u Riju platio 902.543 evra! I TO NIJE SVE!

- Žuti Bujke bi već jednom morao da nauči da RTS nije njegova privatna firma. Javni servis nije njegov, on je naš. Pare kojima se on razbacuje su pare svih građana ove zemlje i oni imaju pravo da znaju ko je tačno dobio koliko naših para i po kom osnovu. Ako to ne uradi, Bujošević bi u skladu sa zakonom morao da bude smenjen i pozvan na krivičnu odgovornost - kategoričan je Vučićević.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ističe da je ovde potrebna istraga nadležnih organa.

Informer

mojugao

MIODRAG POPOV
NOVINAR

Troškovnik RTS je kriminalan. Na Javnom servisu treba sve smeniti. Ipak, verujem da će to biti jako teško.

- Postoji osnovana sumnja da je bilo povećavanja iznosa u fakturama i simulovanih poslova. Policija i poreska uprava moraju da provere da li su prikazani troškovi realni ili nisu. Nije dovoljno samo ispostaviti račun, već se mora i opravdati troškovnik. Kad se radi o novcu građana, sve mora da bude transparentno do poslednje pare - podvlači Spasić.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da treba sačekati konačni izveštaj RTS.

- Matematika je jasna i nema tu greške. Normalno bi bilo da je RTS transparentno i samovoljno objavio detaljnu specifikaciju troškova... - podvlači Dobrašinović.

Duguju objašnjenje

Aleksandra Tomić, šefica Odbora za finansije, kaže da svaki podatak o novcu građana Srbije mora da budu detaljno objašnjen.

- S obzirom na to da RTS troši pare građana, javnost mora da bude obaveštena iz kog razloga su određene stavke tri puta veće od realnih i da li su bile opravdane ili nisu. Narod je osetljiv na nedostatak informacija o korišćenju državnog novca. Zatražiću i ja zvaničnim putem informaciju o svemu ovom, jer je to u interesu svih nas - zaključuje Tomićeva.

Ministri dobijaju dnevnice od 15 evra,
a guzonje sa RTS naplaćuju 84 evra!

Uredbom Vlade Srbije dnevnice za sve zaposlene u državnim i javnih ustanovama i preduzećima smanjene su početkom ove godine na 15 evra.
RTS, međutim, u svom troškovniku bez ikakvog objašnjenja navodi da je dnevnice isplatio na osnovu uredbe iz 2007. godine (!?!). U RTS juče niko zvanično nije hteo da nam kaže zašto je zaobiđena Vladina uredba iz 2016. godine, a nezvanično nam je rečeno da Javni medijski servis nije državno preduzeće, pa se stoga na njih ne odnosi propis koji dnevnicu u inostranstvu ograničava na 15 evra!?!

 

 

 

 

 

 

 

 

RTS: Morali smo da idemo ranije

Pred zaključenje ovog broja Informera RTS je poslao svoje "objašnjenje" nestalih 288 dnevnica:
"Tačno je da su OI trajale 17 dana, ali je ekipa RTS, kao i ekipe ostalih zvaničnih emitera, morala da bude u Riju ranije, o čemu je javnost obaveštena na ispraćaju kolega. Tada je rečeno da je deo tehničko-produkcionog tima, kao i Slobodan Šarenac, za Brazil otputovao još 25. jula kako bi napravili studio RTS u Riju i pripremili prenos svečanog otvaranja. Drugi deo tima je otputovao 1. avgusta (novinari, komentatori i ostatak produkcije). Ukupan broj dnevnica za celu ekipu bio je 918. Najduži period od  25. 7. do 25. 8. za 10 zaposlenih (315 dnevnica), period od 1. 8. do 25. 8. za 14 zaposlenih (343 dnevnice) i period od 1. 8. do 21. 8. za 13 zaposlenih (260 dnevnica). Nije obračunat porez, jer se to radi nakon povratka i konačnog utvrđivanja putnih troškova", stoji u dopisu RTS.

Informer

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mara

pre 7 godina

Nadlezne institucije ce sigurno to sve strucno proveriri.Ako je sve po zakonu zasto unapred osudjujemo nekoga, Kakvo smo mi to drustvo da te novinari optuze, osude i razapnu na sramni stub bez dobre provere i nalize. Muka mi je.AV je naterao naod da placa pretplatu sta sad negodujete. Ukinite TV pretplatu ugasite javni servis i ostavite novine. Resen problem,

lazni bot

pre 7 godina

Sve je jasno i transparentno pokazano sto je za svaku pohvalu a vi sto po nalogu morate da od svega pravite dramu i drzavni udar mi je jasno ipak je premijer pored tviterasa najvise bio ljut na RTS sto neigra kako on svira zato mora uvek u sigurnu Pink kucu da ide i da se zali.

Dejan

pre 7 godina

Bravo za RTS,ne mozete nista da im iskopate zato sto je sve jasno i javno ali kopaj te i dalje....

ja

pre 7 godina

A jel vam palo na pamet da je ekipa rtsa otišla tamo nekoliko dana pre otvaranja, da se pripremi. Bolje se izvinite...

Dobr

pre 7 godina

Bujosevici su crnogorci i to zuti ja ih zovem plavi od tih nema gori

lilit

pre 7 godina

Bujoševića Prepotentnog ne mirišem, ali koliki su troškovi Nikolićeve uže i šire familije u Brazilu i koji je razlog njihovog odlaska tamo, sem da vide ćuvenu plažu Kopakabanu? Predsednici mnogo bogatijih zemalja nisi bili tamo za vreme OI, a "naš" ode!!!!!!

alexander

pre 7 godina

aj malo iz mog iskustwa na owu temu/owakwi dogadjaji su prilika da se na tzw marginama obawe neformalni ali ipak korisni susreti predsednika,premijera ministara i ugowri dalja saradnja izmedju drzawa.tito je to cesto radio i pokazalo se kao korisno,a troskowi su daleko manji/npr.brazil i jos xy zemalja je pomogao da kosowo ne udje u unesco itd/stwari /su malo drugacije nego sto izgledaju

Zeljko

pre 7 godina

E a sve bi bilo drugacije samo da je Prlainovic pohvalio vladu !!!

Zorica

pre 7 godina

A zar nisu dnevnice za zaposlene u javnom sektoru 15E?

Goran

pre 7 godina

To je druga stvar. Ovde se radi o tome da nije ispoštovana uredba. Niko ne kaže da je 15e dovoljno, naravno da nije. Ali je bezobrazno i bahato da navodiš taj iznos, a znaš da to nije u skladu za uredbom. Druga stvar, naravno da su morali ranije da odu, ali iznos koji su naveli je kao da su svih 37 otišli 8 dan ranije. Kao da su bili 25 i još malo više dana. To jednostavno nije tačno. A kako su komenarisali Kovinjalo, Stepić, Strajnić, pa i Milinković... neki bolje ni da nisu ni išli.

kurircc

pre 7 godina

RTS ima transparentne podatke i izracunajte josjednom pa ce da vidite da ste sami u informeru pogreili jer nije toliki iznos dnenica cak ni sa porezom cccc.mozete da pljunee gospodinu bujosevicu pod prozor

Siniša

pre 7 godina

Nije srpski ćutata, ali je crnogorski krasti od Srbije

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija