• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

26.08.2016

23:02

STRAH OD DOGOVORA VUČIĆA I RAME: Susret premijera Srbije i Albanije u Nišu podigao veliku prašinu u Prištini!

Politika

STRAH OD DOGOVORA VUČIĆA I RAME: Susret premijera Srbije i Albanije u Nišu podigao veliku prašinu u Prištini!

Podeli vest

Velika prašina podigla se oko sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame koji treba da se održi u Nišu

Buka je nastala nakon pisanja pojedinih beogradskih medija da će samitu u Nišu možda prisustvovati i neimenovani zvaničnici Kosova, a spekulisalo se i oko ciljeva i formata sastanka, ali nešto tiše i o predlogu Beograda i početku radova na auto-putu Niš-Drač, navodi u autorskom tekstu za kosovske medije zamenik šefa diplomatije Kosova Petrit Seljimi.

On ističe da je na Trećem regionalnom samitu šefova država zapadnog Balkana, koji je održan u Parizu, Albanija bila u centru pažnje, ali i da je odobreno nekoliko važnih projekata, između ostalih i produženje takozvanog "nacionalnog auto-puta“ koji ide van granica Kosova, od Merdara do Niša. 

Kako navodi to bi poboljšalo povezanost Albanije i Kosova, ali i Crne Gore, sa Srbijom, Makedonijom i Hrvatskom. 

Seljimi, međutim, ističe da Kosovo i Albanija već imaju infrastrukturnu osu koja omogućuje bolju komunikaciju - auto-put Ibrahim Rugova. 

On navodi da srpski premijer poslednjih godina neprestano ističe značaj puta Niš-Drač za regionalno povezivanje i saradnju i dodaje da politika Tirane ne treba da bude zarobljena u tom diskursu. 

Seljimi smatra da "postoje dva osnovna problema u pokušajima Beograda da transformiše auto-put Drač-Niš u projekt srpske dobre volje za bolju regionalnu saradnju". 

On najpre navodi da je auto-put između Albanije i Kosova dugačak oko 400 kilometara i da, sa najdužim tunelom na Balkanu, ima značaj i u ekonomskom i simboličkom smislu. 

- Produženje koje će Srbija graditi od Niša do Merdara, uz pomoć evropskih fondova, je sedmina investicija koje su uložili Priština i Tirana- dodaje on. 

Kako ističe, Niš će biti čvorište na auto-putu Priština-Tirana i postojećeg auto-puta između Skoplja i Zagreba, ali čvorište je i Prizren, a kada bude povezana i Crna Gora, to će biti i Skadar. 

Seljimi zaključuje da nazivanje tog auto-puta projektom Niš-Drač je prilično proizvoljno, kao na primer i Drač-Slavonski brod i dodaje da iza ovog leži daleko opasniji problem

- Vučić i svi srpski zvaničnici insistiraju da se o odnosima Kosova i Srbije razgovara kao o odnosima između Albanaca i Srba. Srbija nema problem da razgovara sa Tiranom, sa „kosovskim Albancima“, da finansira ili da učestvuje na konferencijama i događajima sa Albancima, ali, Srbija apsolutno nije spremna da se suoči sa Kosovom, kao što i odbija da koristi termin "Kosovari" za građane Kosova. Uvek se govori o "kosovskim Albancima", ali nikada o "Kosovarima"“, smatra zamenik šefa diplomatije Kosova.. 

On ističe da „Srbija sanja „rešavanje problema" Kosova preko Tirane, za Srbiju Kosovo nije država i Priština nije glavni grad jedne države te auto-put ne može biti Beograd-Priština ili Beograd-Priština-Tirana“. 

- Koristeći čudan naziv auto-puta Drač-Niš, Beograd ponovo potvrđuje svoju želju da zadrži preovlađujući fokus na etničkim terminima- dodaje Seljimi i naglašava da „albanska vlada ne sme da upadne u takvu zamku“. 

- Dobrosusedski odnosi su izuzetno važni u procesu integracije u EU i otopljavanje odnosa između Tirane i Beograda postalo je moguće kao derivat dijaloga između Prištine i Beograda. Zbog sastanaka kao što je taj u Nišu, gde su ekonomija i politička saradnja u fokusu, niko u Prištini ne bi trebalo da se ljuti.

Ali biće razočaravajuće ako Albanija pristane da učestvuje ili čak bude svedok preimenovanje auto-puta Priština-Tirana“, zaključuje Seljimi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Нама не треба аутопут до Приштине. Нећемо аутопут до Приштине.

alegzandro

pre 7 godina

Hocemo Saco kako necemo sta pricas,znas li ti koliko bi to pomoglo razvitku Nisa ,Prokuplja,Kursumlije o tomw nisi ni razmisljao.A da ne pricamo sto Prokuplje nema obilaznicu nego neverovatna guzva po gradu ne moze ulica da se prodje a da ne pricamo o investicijama.Svaka cast premijeru jedino uz pregovore nesto moze da uradimo bolje za Srbiju jedino tako mozemo neke investicije da izvucemo i malo da zivne jug Srbije.Inat nam tu ne moze pomoci hteli mi to ili ne .

igor

pre 7 godina

A sto nebi hteo,pa putevi su dobri da sto vise ljudi prolaze kroz Srbiju i da investitori mogu da ulzu kod nas,razmisli malo.

Marenka

pre 7 godina

Tebi mozda autoput ne treba ali Srbiji treba.

Sale

pre 7 godina

Separatisticko rukovodstvo na Kosovu pod vodstvom Bakalija je pocelo gradnju auto puta od Prizrena do granice sa Albanijom koji je trebalo pet puta ubrzati prohodnost tim vrletnim putevima i olaksati ubacivanje albanske vojske na Kosovo. Posto je to rukovodstvo pocetkom osamdesetih smenjeno inzenjerske jedinice JNA su u periodu 1982 do 1985 unistile to sto je uredjeno i konfiguraciju terena vratile u prvobitno neprohodno stanje da bi odmah po okupaciji Kosova 2000 prvo zapoceli radovi na tom auto putu a sad mi da iz svojih sredstava pravimo put do Nisa dokle upravo dosezu aspiracije Velike Albanije ?

sasa

pre 7 godina

Neka idu preko albanije, makedonije, tunguzije...

Dragi

pre 7 godina

Dobrosusedski odnosi su izuzetno važni u procesu integracije u EU i otopljavanje odnosa između Tirane i Beograda.

Marki

pre 7 godina

Ne moze njihov sastanak da bude odrzan bez prethodnih tenzija.

Bojan

pre 7 godina

Ne mozze njihov sastanak da prodje bez tenzija.

Milan

pre 7 godina

Srbija i Vucic se zalazu za mir i stabilnost u regionu, a da li tako i Rama zeli videcemo!

Fani

pre 7 godina

Ovaj dogovor može da podigne odnose dve zemlje na više nivo.

Proaski_pro

pre 7 godina

Hoćemo autoput, dosta nam je političkih prepucavanja. Znate li vi koliko je taj deo Srbije od Niša do Merdara siromašan i koliko bi autoput značio za taj region, doveo bi investitore da zaposle onaj zaboravljen narod dole oko Prokuplja i Kuršumlije. Dole trenutno živi samo starija populacija jer mladi beže u Beograd ili preko, dole života za mlade nema u koliko se hitno nešto ne promeni. Poznato je da su albanci masovno poceli da kupuju zemlju na jugu, pa će ponovo da bude čije ovce njegova livada.

anamarija

pre 7 godina

Neko mora da pokusa da dovede odnose Albanije i Srbije u stanje makar podnosljivog.Za to je za pocetak dovoljno malo dobre volje i pokusaj sto Aleksandar Vucic radi,a gradjani to treba da pozdrave.

TVRDJAVA NBS

pre 7 godina

Više nego jasno je da saradjivati moramo i da je najbolje resenje pomirenje i tolerancija u regionu.

Sava

pre 7 godina

Uopšte ne sumnjam u premijera i njegovo vodjenje politike. Pokazao se da voli svoj narod.

brane

pre 7 godina

Njima je izgleda bitnije kako će se zvati taj put nego da li će ga imati.

Miric

pre 7 godina

Ekonomski interesi pomire i najvece neprijatelje. Svaka cast premijeru na spoljnoj politici koju vodi.

Marija

pre 7 godina

Saradnju i međusobne veze i odnose između Srbije i Albanije Priština bi mogla da samo podrži i ,,hvata priključak'' a ne da osporava.

pesic

pre 7 godina

Nema podele za tako nesto, autoputevi spajaju ljude i koriste svima, podrzavam projekat Srbije i Albanije.

Orao

pre 7 godina

Ovim potezom premijer je jos jednom pokazao sta narod Srbije misli o toj kvazi-drzavi, a izgleda da veci legitimitet sto je i normalno ima premijer Albanije i sto je jos ozbiljnije, njega smatraju za glavnog pregovaraca i vodju albanskog naroda...ovde je pre pogodjen neciji ego.

Johan

pre 7 godina

Srbija ima najboljeg premijera u regionu, naš premijer sa svima želi dobre odnose, što je dobro za ekonomski razvoj naše zemlje.

Maja

pre 7 godina

Vazno je raditi na povezanosti Albanije i Kosova i medjusobnoj saradnji sa njima jer jedino to moze osigurati mir u regionu!

Goran

pre 7 godina

Svaki dogovor koji vodi miru, napretku naroda, je poželjan. Samo Priština to ne može da shvati i svačega se boji.

max

pre 7 godina

Dobrosusedske odnose moramo imati sa svim zemljama u okruženju pa i sa Albancima, sigurno je važna i ekonomska saradnja i putna infrastruktura.

Tata

pre 7 godina

Premijer Sebije vodi politiku pomirenja a ivo je jos jedan dokaz za to

Nidža

pre 7 godina

Samo neka oni strahuju i mrze nas. Mi guramo našu priču.

Era

pre 7 godina

Pristinski zvanicnici i u izgradnji auto puta koji povezuje ljude vide problem jer su suvise zaslepljeni licnim koristoljubljem i mrznjom prema svemu sto je srpsko.

Aćim

pre 7 godina

Igra reči je manje bitna. Bitno je da ekspanzija šiptarskog življa ne zahvati Toplički kraj i ostale južne krajeve Srbije.

hana

pre 7 godina

Srbija nece odustati od borbe za Srbe na Kosovu.

Darko

pre 7 godina

Ako Albanci misle na svoju buducnost, sastace se sa Vucicem u Nisu. Mogu jadnici iz Pristine da govore sta hoce, ne vredi im nista. Nadam se da ce konacno da se postigne sporazum izmedju Albanije i Srbije.

sasa

pre 7 godina

Probleme je najbolje resavati razgovorom...nadajmo se da ce iz ovog sastanka uspeti da se izrodi nesto pozitivno i korisno!

mica

pre 7 godina

Zar su ovi likovi iz Prištine stvarno mislili da će imati državu,Rama ih koristi kao igračku i pritisak na saradnju Srbije sa Albanijom.Što su hteli to so i dobili ostaće po strani kao kolateralna šteta.

Savo

pre 7 godina

Kljuc uspeha na Balkanu je veca povezanost kako ekonomska taki i infrastrukturna,jer onda nema mesta za losa razmisljanja.

Jovica

pre 7 godina

Autoputevi su jako bitni da se sto vise saobracaja prusmri preko nase zemlje radi sto veceg tranzita i nece naplate putarina!

rosa

pre 7 godina

Nadam se,da ce se slegnuti prasina,i da ce doci do pozitivnog dogovora,za obe strane!

Sava

pre 7 godina

Dosta nam je rusenja puteva hajde da gradimo mostove prijateljstva

Graje

pre 7 godina

On navodi da srpski premijer poslednjih godina neprestano ističe značaj puta Niš-Drač za regionalno povezivanje i saradnju i dodaje da politika Tirane ne treba da bude zarobljena u tom diskursu. Jako je važno da se Srbija razvija zajedno sa reginom. Naravno da su pametni ljudi mogu pregovorima i dogovorima da reše sve probleme koji se nađu na putu nesmetanog razvoja.

Twiti

pre 7 godina

Autoput nam je potreban zbog regionalne saradnje.

Jovan

pre 7 godina

Za pregovaracki sto moramo sesti jer je to bolje nego da nam neko vec saopsti sta su odlucili.

Mira

pre 7 godina

Nije naivan ovaj susret. Zna Vucic sta radi... nesumnjivo.

Neda

pre 7 godina

Dobrosusedski odnosi su izuzetno važni u procesu integracije u EU

mimi

pre 7 godina

Premijer ce sigurno raditi samo u interesu Srbije !

Jelisej

pre 7 godina

Važan segment evolutivnog razvoja je i prihvatanje realnosti,Kosovo je Srbija.U kontekstu dobre volje treba nastaviti razgovore i svaki oblik ekonomske saradnje,a putevi i mostovi služe da povežu ljude.Mislim ljude.

Miloje

pre 7 godina

Premijer radi dobar posao i želi da svi ulažu u Srbiju.

Vila

pre 7 godina

Bez pomirenja , nema ni ekonomskog napretka. Sve bolji odnosi izmedju Beograda i Tirane ne bi trebalo da frustriraju Pristinu, jer ce doprineti ekonomskom napretku regiona.

Mara

pre 7 godina

Pokusavaju i pokusavace semenkari da umanje dogovor Albanije i Srbije i da umanje Srbiju ali im to nece uspeti.

Mikasa

pre 7 godina

Ekonomija i politička saradnja jesu od presudnog značaja za sve nas, na to se treba fokusirati, i sva druga neslaganja ostaviti po strani.

Kanga

pre 7 godina

Sada se vidi čije javno mnjenje nije spremno na dijalog.

Aca

pre 7 godina

Dobri odnosi i razgovori sa svima, kao i medjusobna saradnja.

velja

pre 7 godina

Trebaju se uložiti maksimalni napori za smirivanje tenzija, mir nema cenu, to je prioritet.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija