• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.08.2016

23:43

DISKRIMINACIJA NA KOSMETU SE NASTAVLJA: Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski?

Politika

DISKRIMINACIJA NA KOSMETU SE NASTAVLJA: Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski?

Podeli vest

Skoro je sigurno da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika, saopštila je pravna zastupnica Srba Aksel Rajter

Srbi su diskriminisani i otpušteni iz Euleksa jer, kako tvrdi, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumeju ili ne govore tečno albanski. 

Nakon što su saznali za tu odluku, zaposleni koji su njome pogođeni podneli su predstavku šefu misije Euleksa i relevatnim predstavništvima, iznoseći veoma snažne argumente protiv i ukazavši na posledice koje će prouzrokovati, navodi se u saopštenju. 

Rajter ukazuje da su od šefa misije Euleksa tražili da preispita tu odluku, ali je on, kako se navodi, samo "potvrdio diskriminaciju". 

Ističe se i da kada su tražili od šefa misije Euleksa da se spor reši arbitražom, kao što je, kako se tvrdi, predviđeno njihovim ugovorima, on je odgovorio da odluke i radnje te misije ne mogu da osporavaju njeni kosovski zaposleni. 

- Šef misije Euleksa uskratio im je njihovo ugovorno pravo na arbitražu na taj način tvrdeći da su on i misija Euleksa iznad, a ne da podležu zakonima i kosovskom ustavu- navodi se u saopštenju. 

Rajter kaže i da su podnosioci predstavke pokrenuli postupak pred kosovskim Ustavnim sudom, tražeći privremene mere i naređenja da Euleks učestvuje u postupcima pred nezavisnim i nepristrasnim sudom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči sa podnosiocima predstavke pred kosovskim sudovima. 

Podnosioci predstavke su doveli u pitanje prava sudija u Ustavnom sudu, koje zapošljava Euleks, kao i viših pravnih savetnika, koje takođe zapošljava ta misija, da savetuju ostale sudije Ustavnog suda po pitanju učestvovanja u proceni ovog slučaja zbog jasnog sukoba interesa, koji nastaje zbog toga što je tuženi, Euleks, pravno lice koje zapošljava i isplaćuje im platu.

Rajter je ocenila da je odbijanje misije Euleksa da se suoči sa nezavisnim i nepristrasnim sudom "kukavičko i, neki bi rekli, odražava njeno znanje o nezakonitosti onoga što je uradila".

U saopštenju se ocenjuje da ta misija, koja predstavlja "EU, gazi na ovaj način ljudska prava".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 7 godina

Otpustite euleks jer ne znaju srpski. E jadna nam drzava.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija