• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2016

15:47

OMEROVIĆ: Dodika baš briga za njegov narod i Srbiju!

Politika

OMEROVIĆ: Dodika baš briga za njegov narod i Srbiju!

Podeli vest

Srbija nema prava da se meša u unutrašnje stvari u BiH, ali je srpski državni vrh pokazao veću odgovornost od predsednika RS prema narodu kojem pripada

To je izjavio predsednik odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Omerović je u izjavi Tanjugu konstatovao da su se predsednik Srbije i premijer sastali iste večeri pošto je Savet za implementaciju mira (PIC) poručio da Republika Srpska ne bi trebalo da održi referendum o Danu RS, dok je Dodik rekao da mu je važnije što mu se rodila unuka, te da ga stav PIC-a u to situaciji ne zanima. 

- To vam govori o odnosu. Kada se pod okriljem noći, na najhitniji mogući način rukovodstvo Srbije sastaje zbog tako važnog pitanja, a Dodika baš briga, to pokazuje njegov odnos prema narodu kojem pripada, ali i prema Srbiji iza koje se toliko često znao zaklanjati - rekao je Omerović. 

Podsetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, odnosno garant da je Bosna i Hercegovina celovita država, napravljena od dva entiteta, u kojoj žive tri ravnopravna naroda, Omerović kaže da rukovodstvo Srbije i Republike Srpske moraju zajednički da naprave dogovor kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja koje neće povećavati tenzije u već složenoj situaciji. 

- Često mi se čini da Dodik podgreva čuveni 'bosanski lonac' i da pokušava da mu digne pritisak kako bi došlo do neke eksplozije. Na našu veliku sreću, o stanju u BiH se pitaju neki drugi - rekao je Omerović. 
 
Tanjug

Ipak, kao garant Dejtonskog sporazuma, rekao je Omerović, Srbija mora da pokaže interes i za građane koji žive u RS, ali i da povede računa o sopstvenim interesima. 

- Ne smemo da dozvolimo da ponovo budemo taoci nekih egzibicija i ekskurzija koje su u prošlosti imali predstavnici srpskog naroda na tim bivšim prostorima u Jugoslaviji - rekao je Omerović. 

Dodajući da veruje da će sutrašnji sastanak srpskog državnog vrha sa predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine dovesti do prihvatljivog rešenja, odnosno da će Dodik "spustiti loptu" i odložiti referendum, Omerović je podvukao da Srbija mora da učini sve kako bi se našao zajednički izlaz. 

- Ne smemo ničim da doprinesemo da se stvari pogoršaju. Čuli ste premijera Vučića, koji je na mudar način odgovornog državnika sugerisao svim našim ministrima da ne odgovaraju na teške reči koje dolaze od predstavnika raznih političkih partija iz Hrvatske i BiH. To je dobar pristup, jer teška reč na tešku reč nikome ne donosi korist - smatra Omerović. 

Kako je zaključio, Srbija će time doprineti održanju stabilnosti u regionu, koja će dovesti do toga da se o problemima razgovara, a ne da se poseže za nacionalizmom i uvredljivim rečima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Ово има само у Србији, земљи које нема. Национална мањина смирује већински народ. Мањина зна шта је добро за већину. Да стање није много озбиљно, ово би било бизарно.

cica draza

pre 7 godina

nasose ovaj da nam soli pamet , on samo razmislja gde moze jos koja crkva bez krsta da se izgradi to je njihov prokleti san

Mija

pre 7 godina

O kakvoj ekskurziji ovaj prica. Ili te secanje izdalo ili si zlonameran. U ekskurziju su posli pripadnici tvog naroda i kada Vas je dr. Radovan Karadzic upozoravao da to necinite i da ne rasturate bivsu nam drzavu Vi ste to ipak ucinili i preglasali na presednistvu BiH. Sad tu avanturu pripisujete Srbima. Posledice vidimo svi samo sto je Vas zahvatila amnezija pa tropate k\'o maksim po diviziji. Kao sto vi niste hteli da zivite sa Srbima u SFRJ tako oni nece da zive sa Vama u nazovi BiH. Govorili ste da brak na silu nemoze da opstane a sada taj isti brak spasavate. Dajte pristanak da bi ziveli bar kao komsije ako nismo mogli kao braca.\n

marko

pre 7 godina

Da li srpski narod ima pravo glasa? I ti si mi neki predsednik odbora za ljudska i manjinska prava. Sam sebi protivrecis. I zasto nesto sto se nekoga ne dotice a smeta mu iz nekog bolesnog razloga mora da znaci da je pogresno. Vidis ja kao laik zakljucujem da neki ne postuju srbe, ne postuju pravoslavnu veru i ne postuju srpsku drzavnost. Rata nece biti samo u slucaju da oni koji ne postuju pocnu da postuju.

slobodan

pre 7 godina

Pucaju na nas iz Zagreba-tisina I sagnite se dole-Jel bi tako reka I meho omerovic

Ali Šele

pre 7 godina

bože me sačuvaj komentara, nesmeš ništa da kažeš ako si manjina, ali prošlo je Slobino vreme neki nikako to da svate

MOST

pre 7 godina

Код Слободана Милошевића сте били МУСЛИМАНИ а не некаква погрдна реч "бошњаци", како вам је то и казао угледни професор и историчар из СЈЕНИЦЕ.Знамо добро да Алија није могао започети рат у БиХ да му није било "санџачких" муслимана.Зна то тобро Мехо Омеровић и сви његови срби муслиманске вероисповести, па чак и Есад Џуџевић коме одједном после 50 година а можда и више смета "ић".

petar

pre 7 godina

reci koji drugi se to pitaju turci arapi ili ko?

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija