• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Njuzvk

31.08.2016

20:47

SVEDOČENJE ĆERKE UBIJENOG AMBASADORA ROLOVIĆA: Ustaša mi je ubio oca, UDBA ga je poslala na njega?!

Politika

SVEDOČENJE ĆERKE UBIJENOG AMBASADORA ROLOVIĆA: Ustaša mi je ubio oca, UDBA ga je poslala na njega?!

Podeli vest

- Čitavog života mi se vraćaju trenuci kada sam poslednji put bila sa ocem. Možda sam mogla da ga spasem - sa suzama u očima gotovo da šapuće, više za sebe, Žana Rolović Nikolić, ćerka ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića, koji je u Švedskoj ubijen u aprilu 1971. godine

U ispovesti za "Njuzvik", Žana Rolović Nikolić navodi da je u to vreme koristila svaki trenutak da bude s ocem, kao i da je svih ovih godina muči pitanje da li je možda mogla da ga spase.

- Videla sam u jednoj radnji prethodnog dana divnu haljinu. Molila sam ga da odemo prvo do grada, da je probam i kupim ako mi odgovara. 'Prodaće je, tata', rekla sam mu. 'Ajmo, tata, ma to je samo desetak minuta!' Ali on to jutro nije mogao da mi ugodi.

PRST U OKO USTAŠAMA! Spomenik Vladimiru Roloviću u Podgorici, ODMAH PORED HRVATSKE AMBASADE!

Žurio je u ambasadu po neke papire, na sastanke, prethodnih dana je rekao mami da mora sutradan da putuje u Beograd. Nije bio dobre volje, mislio je čak i da bi mogli da ga opozovu. Stalno mislim: 'O bože, da smo svratili u grad - sigurno bih ga spasla - ispričala je ona.

Njenog oca su ustaški zločinci Miro Barešić i Anđelko Brajković ranili i zlostavljali 7. aprila 1971, a osam dana kasnije preminuo je u bolnici "Sveta Karolina".

screenshot

Žana ističe da je obilazila institucije, nadležne i da je svuda nailazila na zid ćutanja. - Atentat na Rolovića? Barešić? Ah, kad je to bilo! Nestale su arhive za vreme bombardovanja 1999... Ako nečega i ima, to je državna tajna. Nema veze što je obaveznih 30 godina čuvanja tajne davno isteklo - priča ona i dodaje:

- Htela sam odgovor na pitanje ko je usmerio metke Mira Barešića i Anđelka Brajkovića na predstavnika jugoslovenske države u Stokholmu? Ko je, tek što je prevalio dvadesetu, Barešića povezao s Hrvatskim narodnim odborom - Luburićevci u Švedskoj? Bio je kokošar i kradljivac, huligan, osuđen u domovini zbog toga što je krao ribu (dinamit mu je bio sredstvo „rada") i zbog tuče dva puta po šest meseci zatvora.

Kada je stigao u Švedsku, reketirao je i ucenjivao brojne jugoslovenske radnike u fabrici u kojoj se zaposlio. Brzo je dobio otkaz i još brže postao veliki ustaša. Kako? Da li ga je obrlatila ustaška emigracija ili Udba? - i dalje se pita ćerka Vladimira Rolovića.

- Naravno, htela sam i odgovor na pitanje zašto je ambasador Rolović mislio da će biti opozvan, a tek je nekoliko meseci boravio na dužnosti u Švedskoj. Ni naša porodica nema odgovore na sva ta pitanja.

Tanjug

Znam samo da je moj otac stradao jer je eksplicitno, bez ikakvih uvijanja, ukazivao u depešama koje je slao u Beograd, SSIP (Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove), CK (Centralnom komitetu) i Titu, na tešku povezanost ustaške emigracije u Švedskoj sa Maticom Hrvatske i tadašnjim hrvatskim rukovodiocima - tvrdi Žana.

facebook.com

Sudbine žrtve i njegovih krvnika ponovo su, posle nešto više od 45 godina, u žiži javnosti, zbog otkrivanja spomenika Miri Barešiću kraj Pakoštana u Hrvatskoj. Otkrivanje spomenika izazvalo je burne reakcije u javnosti, a Bareššić je inače, kao hrvatski vojnik poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
crni roko

pre 7 godina

"Ko je usmerio metke Mira Barešića i Anđelka Brajkovića na predstavnika jugoslovenske države u Stokholmu"?To pitanje je trebalo postaviti Piju XII i Stevi Krajačiću,koji je kad se dobro napije,uvek žalio što nije ubijeno još milion Srba.Stepinca su kao osudili,pa ga posle Ti-to pomilovao.Sad će da ga proglase svetcom.Iza pravljenja hrvatske nacije i nekažnjenih zločina koje čine više od 150.godnina,stoje i stajali su jezite(franjevci).Oni su osmislili,napravili i finansirali ustašku ideologiju.Ko se malo bolje razume u ovu materiju zna da su oni tvorci gotovo svih verskih sekti,revolucionarnih pokreta,ideologija pa i komunizma.

maja

pre 7 godina

Vrh Hrvatske i vodje tzv. Maspoka su učestvovali u atentatu. Tito i državni vrh je znao , bez sumnje ali moralo se očuvati "bratstvo i jedinstvo".

Ulici

pre 7 godina

E Baresicu, Baresicu. Bas si baksuz. Em si bio u zatvoru Em si ubijen od strane Srba Em ti zato dizu spomenik!!??? Ma bole te Ku...!! Vazno je samo da si ti nama mrtav i beo :))))

BAALKHAN

pre 7 godina

za drzavnu mafiju je radio, od drzavne mafije je i stradao. njegova cerka to nije znala, ona je znala samo za lagodan zivot.

Crmničanin

pre 7 godina

Slika sa sahrane, u prilogu teksta, je sa sahrane Vlade Popovića španca, a ne Rolovića.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Тада су УДБОМ "дрмали" - Хрвати....!! Маспок није био уништен, само је прешао на нове форме деловања...Стево Крајачић је ударио темеље - пошто је елиминисао Крцуна, више није било препреке...!

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija