• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.09.2016

13:56

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA BEZBEDNOST: Junker preuzeo odgovornost za moguću dalju destabilizaciju Balkana!

Politika

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA BEZBEDNOST: Junker preuzeo odgovornost za moguću dalju destabilizaciju Balkana!

Podeli vest

Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda ocenio je danas da je predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker, odgovorom na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, "preuzeo u ime EU odgovornost za eventualnu dalju destabilizaciju odnosa u regionu zapadnog Balkana"

"U odgovoru na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, sa puno neukusa i opasne ironije (Junker) izbegao je da označi krivce za tu destabilizaciju, a to su bez sumnje politički lideri u Hrvatskoj i u BiH", navodi se u izjavi direktora Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša.


NEMUŠTI ODGOVOR JUNKERA NA VUČIĆEVO PISMO: Svi moraju da poštuju principe dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje!

Kako se navodi, svima je poznato to što Junker "teatralno ističe" da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje "osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati za EU, kao što je nepobitna činjenica da sunce izlazi svakog jutra", ali se dodaje da je predsednik EK bio dužan da imenuje one koji "sistematski krše te principe".

"Time je propustio da autoritetom EU zaustavi opasnu destabilizaciju Balkana, što već podseća na ponašanje njegovih prethodnika na čelu EU od pre četvrt veka", navodi se u saopštenju Instituta.


STEFANOVIĆ O ODGOVORU JUNKERA SRBIJI: Što se mene tiče, bolje da ništa nisu ni pisali!

Indikativno je i to, kako se navodi, što predsednik EK odgovara na "alarmantnu poruku premijera Vučića tek nakon mesec dana, pokazujući time da uznemiravajuće ugrožavanje stabilnosti zapadnog Balkana ne uznemirava evropsku administraciju i njenog šefa u mesecu godišnjih odmora".

"Regionalna stabilnost je poseban prioritet koji EU traži od Srbije i njenih suseda, ali po odgovoru Žana Kloda Junkera premijeru Vučiću postavlja se pitanje da li EU to zaista želi od zemalja zapadnog Balkana. Žan Klod Junker je propustio momenat da evropska načela o dobrosusedstvu i regionalnoj stabilnosti, kojih se Srbija dosledno pridržava i na kojima insistira, ponovo predoči onima koji ih krše i koji se nalaze u Zagrebu i Sarajevu", navodi se u izjavi.


VUČIĆ: Poštujem Junkera, ali ne podnosim lažne simetrije - nama su rekli "šaka jada", a ne mi njima!

To bi bio jedini evropski odgovor koji je Junker mogao da pošalje u Beograd, ali je, nažalost, odlučio da teret destabilizacije regiona podeli ravnomerno na sve, navodi Institut i dodaje da EU, ovim stavom Junkera, "krnji sopstveni autoritet na Balkanu i daje alibi za antievropske politike, koje se u regionu ponovo javljaju i na koje je premijer Srbije Vučić želeo da upozori EU".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ali Šele

pre 7 godina

ubiga loš viski i vino trebao bi malo probati "tomovaču" da vidimo kako će na njega delovati, oćel imati mamurluka i pričati nebuloze

MOMA

pre 7 godina

Iznenadjen neko, odgovorom ovoga alkoholicara koji je da je pravde odavno trebao da ju u zatvoru. Luksemburg - najveca praonica prljavog novca u Evropi.

sandinista

pre 7 godina

Хрватска нити може,нити је могла, нити ће моћи, нити је смела, нити сме, нити ће смети урадити ништа, без подршке "запада ". И лудаку би то више било јасно, али не и нашој политичкој и интелектуалној псеудоелити. Шваба је 2003 (или 2004) рекао да Србија никад неће ући у ЕУ, а та иста ЕУ, задњих 26 година сваки боговетни дан нам доказује да су нам непријатељи, а наша псеудоелита је 26 година у неком лудилу и не жели поверовати у то. Јадни смо ми и чемерни са " интелекталцима", "аналитичарима" и осталим " мудрацима" који након 15 година схвате да је фамозни 5. октобар био обична обојена револуција, а не никакво "освајање слободе", "демократске промене" или сличне будалаштине. Заменили смо тада ауторитарну власт, окупацијом, Слобу, Миру, Марка...кловновима типа Живковић, Чанак, Чедомир, Драшковић, Динкић, Ђелић, Кнежевић, Кораћ...(од зла оца и горе матере)...какву - такву државу предали непријатељском западу и њиховим пудлицама, да од ње не остане камен на камену. Од Ђинђића се правио пагански култ, од убиства Ћурувије идеологија. Па ми смо земља у којој Бисерко, Кандићка, Милићка...гостују у ударнум терминима, еј!!! Некога интересује шта оно има да каже, чисто лудило! Ееее, моји Срби, какве су будале наша "елита", добро је да има ико жив.

kristalno jasno

pre 7 godina

A šta reći!Evo uzmimo da Srbija veliča fašizam i diže fašistima spomenike.Da hrvatska reaguje što bi u tom trenutku bilo apsolutno opravdano.A šta mislite kako bi tada reagovala eu.A zašto ne reaguje.Za normalnog čovjeka neshvatljivo.Ista su to G...A ista banda isti dirigenti.Stidi se crna europo!!!

ujo te prati da ti duga vrati

pre 7 godina

U HR nema nikakve histerije,nema ustaša,niko vas apsolutno i ne spominje jer nam niste bitni nimalo,jedino čega kod nas ima to su milijuni turista koji,gle čuda ne misle isto kao srbi.Jadni vi i vaši strogo kontrolirani mediji.

sandinista

pre 7 godina

Наравно, а земља је равна плоча.

Marcco

pre 7 godina

Uz svo dužno poštovanje i, uostalom, apsloutnim slaganjem sa iznetim u tekstu, posao Instituta za bezbednost nije da se bavi izjavama po medijima i dnevno političkim prepucavanjem.

Dario

pre 7 godina

Slicno reagovanje je bilo i pocetkom 90-tih. Podrzavali su Jugu na recima a radili na razbijanju. Sada Vucko ponavlja gresku dobronamernog Slobe, koji nije reagovao na zlonamerne odzive iz EUrupe.

Barbara Liry

pre 7 godina

Reprizina repriza. I ko je iznenaden ovim "stavom" dragog nam Junkera? I komodanju (tj. trosenju vremena na odgovor) na alarmantnu situaciju? Toga smo se nauzivali od "novih" premijerovih prijatelja. Spremaju novi scenario da dovrse prljavi, nedovrseni posao iz predhodnog rata i mi pisemo pisamca i cekamo strpljivo na odgovor ciji je sadrzaj svako od nas mogao predvideti. Premijer nije? Zanimljivo i tesko za verovati. Ponovicu vic u kome se kaze: Ako si me jednom prevario (izneverio) sram te bilo. Ako si mi to ponovo uradio SRAM ME BILO. Koliko puta treba da te je sram premijeru?

Cicka

pre 7 godina

Он не би смео да буде на том месту јер га плаћа изгледа и највећа Америчка банка или ради и за њих

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija