• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.09.2016

23:35

MIGRANTSKA KRIZA RUŠI ANGELU MERKEL: Poraz u Zapadnoj Pomeraniji početak njenog kraja?

Politika

MIGRANTSKA KRIZA RUŠI ANGELU MERKEL: Poraz u Zapadnoj Pomeraniji početak njenog kraja?

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel preuzela je deo odgovornosti za poraz njene stranke na izborima u pokrajini Meklenburg Zapadna Pomeranija

Ipak, kancelarka je i pored toga snažno branila svoju migrantsku politiku, iako želi da povrati poverenje glasača.

Merkelova Hrišćansko-demokratska unija završila je na trećem mestu - iza nacionalističke i antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD), koja je ušla u parlament te pokrajine koja se smatra političkom bazom nemačke kancelarke.

Rezultati ovih izbora najverovatnije će pojačati tenzije u vladajućoj koaliciji, ocenila je agencija AP, dodajući da oni ipak ne predstavljaju direktnu pretnju za 62-godišnju Merkel, koja predvodi Nemačku od 2005. godine. 

Najjača snaga u Meklenburg ostaju socijaldemokrate levog centra, partneri Merkelove u vladi 

- Sada svi moramo da razmotrimo kako ćemo da povratimo poverenje, ja pre svih- rekla je Merkel novinarima na marginama samita G20 u Kini. 

- Ja sam lider partije, ja sam kancelarka - te dve stvari ne možete da odvojite u očima ljudi, tako da sam naravno i ja odgovorna- kazala je Merkel. 

AP PHOTO

Nemačka kancelarka je, međutim, istakla da veruje da su odluke koje je donela bile dobre. 

U međuvremenu, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel - lider socijaldemokrata i najverovatniji protivnik Merkelovoj na sledećim izborima - optužio je konzervativce da previše sporo odgovaraju na migrantsku krizu. 

-Jednostavno smo potrošili mnogo vremena na nepotrebne rasprave- rekao je Gabrijel, tvrdeći da je Merkel kriva jer je "samo ponavljala 'mi to možemo', a da to nije i čcinila". 

Merkelova je navela da je nezadovoljna rezultatima izbora i da je svesna da joj je pad popularnosti donela migraciona politika. 

Merkelova je dodala da "ipak to ne umanjuje ispravnost njenih odluka" kao i da je "neophodno da Nemačka nastavi da rešava to pitanje". 

Reuters

S druge strane, lideri AfD poručuju je da je ovakav rezultat mogući početak kraja vladavine kancelarke Angele Merkel. 

- Ovo je šamar u lice Merkelovoj - ne samo u Berlinu, već i ovde u njenoj rodnoj državi- rekla je Frauke Petri koja je jedan od lidera AfD. 

Prema njenim rečima, birači su "jasno glasali protiv katastrofalne imigracione politike Merkelove". 

Meklenburg Zapadna Pomeranija, ekonomski slaba pokrajina na severoistoku Nemačka sa samo 1,6
miliona stanovnika, politički nema veliki značaj, ali je reč o državi za koju smatra da je politička baza kancelarke Merkel, navodi AP. 

Ovo su bili prvi od pet regionalnih izbora pred savezne izbore za godinu dana. 

Politiko ocenjuje da je ovo gorak poraz za vladajuće demohrišćane Angele Merkel, koji odražava duboku frustraciju birača njenom politikom prema izbeglicama.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
magda

pre 7 godina

Naravno da je Merkelova glavni krivac za invaziju izbeglica,nasela je na demagogiju americkih imperijalista i polako unistava sve sto je evropsko.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija