• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.09.2016

17:37

DAČIĆ NA BLEDU: Srbija je pokazala i dokazala da je posvećena vrednostima EU!

Politika

DAČIĆ NA BLEDU: Srbija je pokazala i dokazala da je posvećena vrednostima EU!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na skupu na Bledu da je u evrointegracijama balkanskih država "uspeh jedva polovičan", ali je entuzijazam za ulazak u Evropsku uniju i dalje značajno visok

Dačić je na Bledskom strateškom forumu rekao da zbog ekonomske i migracione krize, Bregzita i porasta pretnji od terorizma, EU može izgubiti privlačnost, ali i da politika uslovljavanja stvara u javnosti država kandidata utisak neravnopravnog odnosa.

On je rekao da za Srbiju članstvo u EU "ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta", ali i izrazio nadu da će članice EU uprkos izazovima smoći snagu da "sačuvaju sve prednosti zajedništva".

- Ne sme se zaboraviti da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika u istoriji evropskog projekta, kojom je nadahnuta transformacija velikog broja država i proširen prostor slobode i prosperiteta. U tom smislu, pristupanje država Zapadnog Balkana dodatno bi osnažilo evropsku ideju u trenucima kada se ona, u samim članicama, suočava sa izazovima i sumnjama koji zamagljuju njen istorijski značaj - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da obećanje dato državama regiona Solunskim dokumentom 2003. da će postati punopravne članice EU po ispunjenju uslova uliva nadu da će Brisel prepoznati napore za izgradnju demokratskih društava.

DAČIĆ POSLE SASTANKA OEBS: Vratiti poverenje, sve probleme rešavati dijalogom!

On je rekao da su od Solunske agende 2003. samo Slovenija i Hrvatska postale članice, dok su Srbija i Crna Gora počele pristupne pregovore, a Makedonija, iako je dugo godina kandidat za članstvo, još nije, kao ni Albanija, a BiH ima status potencijalnog kandidata.

- Kada se podvuče crta ispod tih rezultata, može se reći da je uspeh jedva polovičan, ali je potrebno naglasiti da je entuzijazam za članstvo, na strani država kandidata i potencijalnih kandidata, i dalje značajno visok, a mora se i to reći, značajno viši nego na strani mnogih država članica prema politici daljeg proširenja - rekao je Dačić.

On je naveo da se "politika uslovljavanja neretko sprovodi bez dovoljno političkog razumevanja, čime se u javnosti država kandidata stvara utisak neravnopravnog odnosa, a postavljeni uslovi izgledaju kao 'pokretna meta'".

- Uprkos svim ovim okolnostima, Srbija je nastavila svoj integracioni proces, koju u svojoj krajnjoj liniji treba da omogući njeno punopravno članstvo. Sa druge strane, nismo idealisti. Svesni smo da je EU danas značajno drugačija u političkom i ekonomskom smislu od one EU koja je kreirala Solunsku agendu - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se EU, kao porodica naroda koji dele iste ili slične vrednosti, nalazi se na raskrsnici, ali da treba ponovo definisati zajedničke interese koji bi "omogućili da se ovaj veliki mirovni projekat, a on je to u svojoj suštini od samog početka i bio, nastavi i osnaži". 

- Svedoci smo činjenice da su mnoge proklamovane evropske vrednosti, u poslednje vreme dovedene u pitanje i u pojedinim članicama Unije. Srbija je proteklih godina svojom aktivnom politikom u procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, sprovodeći političke, pravne i ekonomske reforme, jačanjem vladavine prava i institucija, zalaganjem za jačanje dobrosusedske politike, svojim odnosom i reakcijom na migrantsku krizu, nedvosmisleno pokazala da je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, koje doživljava kao civilizacijska dostignuća kojima treba stremiti - rekao je Dačić. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djuka

pre 7 godina

Ali Evropa nije pokazala i dokazala da je posvecena Srbskim vrednostima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija