• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

07.09.2016

23:24

AMBASADOR TANASKOVIĆ: Ako papa Franja i dođe u Prištinu to ne znači da Vatikan priznaje Kosovo!

Politika

AMBASADOR TANASKOVIĆ: Ako papa Franja i dođe u Prištinu to ne znači da Vatikan priznaje Kosovo!

Podeli vest

Ambasador Srbije pri Unesku i bivši ambasador naše zemlje u Vatikanu Darko Tanasković kaže da ne veruje da će papa Franja posetiti Kosovo

Tanasković napominje da ali, čak i kad bi se to desilo, to ne bi moralo da znači da je Vatikan priznao, ili da će priznati, nezavisnost Kosova.

Onima koji ozbiljno tumače izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ga je papa Franja obavestio da "namerava da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu", Tanasković savetuje da "pogledaju unazad, da vide koliko je već dato takvih izjava, koliko je puta papa navodno pozvan na Kosovo i koliko puta je rečeno da je spreman da prizna realnost i da će se tamo uskoro pojaviti". 

- Čak i kad bi pod odredjenim okolnostima, u šta apsolutno ne verujem, papa došao na teritoriju Kosova i Metohije, koja je medjunarodno pravno gledano teritorija Srbije, ni to ne bi moralo da znači da ga je Vatikan priznao- rekao je Tanasković Sputnjiku. 

TAJNA ŠIPTARSKA OPERACIJA, NARKO MILIONE DAJU PAPI: 10.000.000 evra Tači plaća da Vatikan prizna Kosovo!

Ambasador Srbije pri Unesku smatra da za Srbiju ništa nije izgubljeno kad je o Kosovu reč. 

- Prošle godine je uspešno sprečen pokušaj da Kosovo postane punopravna članica Uneska, ali ukoliko se ništa aktivno dalje ne bude činilo u tom smislu, uvek postoji mogućnost da se situacija promeni- kaže, dodajući da se situacija na geopolitickom planu menja, a dolazi i do političkih promena u nekim zemljama, što utiče na političke odluke.

DŽO BAJDEN STIGAO U PRIŠTINU: Potpredsednika Amerike dočekao Tači sa suprugom! 

On objašnjava da je suština pitanja prijema KiM u Unesko tek sada postala bolje poznata odredjenim državama. 

- Ima država koje ovako razmišljaju: priznati Kosovo stvar je jednog političkog trenutka, političke konjunkture, odluke u datom momentu, ali to ne mora nužno da znači i podržavati tu paradržavu u svemu što radi i podržavati sve njene zahteve- zaključuje Tanasković. 

Apostolski nuncije u Srbiji, nadbiskup Lučano Surijani rekao je danas Tanjugu da "nema komentar" na Tačijevu izjavu o poseti pape Kosovu. 

U odgovoru na druga Tanjugova pitanja, vezana za odnose Svete stolice i Srbije, kaže da je predsednik Srbije pozvao papu Franju da poseti Beograd i da bi papa želeo da dodje. 

Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija