• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

08.09.2016

00:40

DIJALOG U BRISELU: Nema prolaza za prištinske tablice!

Politika

DIJALOG U BRISELU: Nema prolaza za prištinske tablice!

Podeli vest

Trodnevna runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u sredu u Briselu, a sastanak su otvorili razgovori o primeni dogovora o slobodi kretanja, tačnije registarskim tablicama sa teritorije Kosova i Metohije

Naša delegacija, predvođena Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KiM, kako saznajemo, ostala je pri stavu da je neprihvatljivo korišćenje statusno pristrasnih RKS ("Republika Kosovo") tablica, kako za Srbe na KiM, tako i za sve stanovnike AP KiM prilikom tranzita kroz ostatak Srbije, a na kojima insistira Priština, jer to nije u skladu sa Ustavom Srbije i statusno neutralnim karakterom briselskog dijaloga.

Naime, 1. novembra ističe pet godina dogovorenog korišćenja privremeno statusno neutralnih KS tablica. Priština sad traži samo korišćenje RKS oznaka. Srbija se poziva na sporazum o slobodi kretanja iz 2011, gde se navodi da će "vlasti na Kosovu produžiti važenje KS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti ovo pitanje, uz posredovanje EU".

ROVOVSKA BORBA U BRISELU: Završen prvi dan tehničkih razgovora Beograda i Prištine

Beograd smatra da se uspostavljeni mehanizmi iz ovog sporazuma relativno uspešno primenjuju, kao i da sva rešenja moraju ostati statusno neutralna. Srpske vlasti su maksimalno olakšale i pojednostavile sve procedure prelaska administrativne linije sa RKS tablicama, tako što su smanjeni troškovi za izdavanje tablica "proba", a produžen je i njihov rok važenja.

Danas, drugog dana razgovora, na dnevnom redu bi trebalo da se nađu pitanja katastra, priznavanja diploma, ali i uspostavljanja Zajednice srpskih opština, što je prema oceni srpske strane, ključno političko pitanje i sama suština Briselskog sporazuma.

Poslednjeg dana razgovora, u petak, delegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, razgovaraće o razgraničenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.

EU: ZAJEDNICA prema odluci suda

Zajednica srpskih opština će biti formirana u skladu sa zakonima Kosova i odlukom Ustavnog suda, tvrde u Kancelariji EU u Prištini, a prenosi prištinska štampa. Iz Kancelarije EU poručuju da ZSO neće biti paralelna vlada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MiLena

pre 7 godina

Zajednica srpskih opština će biti formirana u skladu sa zakonima Kosova i odlukom Ustavnog suda, tvrde u Kancelariji EU u Prištini? Pa šta je tu onda statusno neutralno? Prihvatanje ovoga je prihvatanje kršenja ustava Srbije!!!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ма реко* сам ја давно је њима требало "укинути" - таблице ...МНОЖЕЊА...!

zabrinuti

pre 7 godina

onda neka i nas ustavni sud kaze svoje, pa cemo da vidimo kuda idemo

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Ми не подржавамо тзв. преговоре са шиптарским сепаратистима сецесионистима терористима ни у једном делу.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija