• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

09.09.2016

23:59

NIŠTA OD UKIDANJA ROMINGA: Evropska komisija, zbog lavine kritika povukla predlog

Politika

NIŠTA OD UKIDANJA ROMINGA: Evropska komisija, zbog lavine kritika povukla predlog

Podeli vest

Evropska komisija povukla je predlog o ukidanju rominga unutar EU u trajanju do 90 dana godišnje zbog oštrih kritika da je predlog nedovoljno ambiciozan jer se očekivalo da se dodatno naplaćivanje za razgovore u drugoj zemlji članici ukine bez ograničenja

- Službe (Evropske) komisije su, po nalogu (predsednika Žan-Kloda) Junkera povukle predlog i rade na novoj verziji", navodi se na sajtu Komisije.

Tekst predstavljen u ponedeljak predviđao je da se troškovi za pozive u inostranstvu, odnosno roming, unutar EU ukinu najmanje za 90 dana godišnje, što bi značilo da građani EU tokom boravka u drugoj zemlji članici plaćaju razgovore, poruke i prenos podataka po standardnom cenovniku koji bi plaćali u svojoj zemlji.

Odmah su počele da pljušte kritike na račun ovog predloga zbog manjka ambicija, budući da je Komisija 2015. najavila da će se 2017. u potpunosti ukinuti mogućnost viših cena za korišćenje telefona u inostranstvu.

Informer

Prema jednom evropskom izvoru, "reakcije su bile razlog za odluku predsednika EK" da povuče predlog.

Povlačenje je dosta retko za predloge propisa u EU, gde se oni, pogotovo ako su tehničke prirode poput ovog o romingu, menjaju tokom razgovora između Komisije, komiteta eksperata i predstavnika država članica.

- Čekamo da Evropska komisija pošalje snažan signal" za novi tekst "sledeće nedelje", saopštio je povodom povlačenja teksta predsednik Grupe evropskih narodnih stranaka EPP, odnosno stranaka desnog centra i desnice u Evropskom parlamentu, Mandfred Veber.

Shutterstock

Ograničenjem ukidanja rominga na najmanje 90 dana godišnje Brisel je želeo da pruži zaštitu operaterima od mogućih zloupotreba korisnika, poput toga da neko kupi telefonsku SIM karticu u zemlji u kojoj su cene niže, i da je cele godine koristi u drugoj zemlji.

Kako je prilikom predstavljanja predloga navela jedna portparolka Evropske komisije, ovo je bilo samo minimalno ograničenje, što znači da su operateri mogli da ponude i neograničeno korišćenje telefona u inostranstvu ili veliku količinu podataka u celoj Evropi cele godine, kao što je i sada slučaj s nekim zemljama.

Predlog Komisije podrazumevao je i ograničenje potrošnje, pri čemu bi se ograničenje postavljalo na osnovu prosečne količine podataka, unapred izračunate, a cilj ovog ograničenja takođe je bio da se izbegnu zloupotrebe.

Shutterstock

Dodatni troškovi koji bi se mogli nametnuti nakon prekoračenja ograničenja trebalo je da iznose četiri centa po minutu razgovora, jedan cent za kratke tekstualne poruke i 0,85 centa po megabajtu podataka, šo su cene koje još niusu potvrđene.

- Da se razumemo, ukinuli smo dodatne cene rominga- branio se u sredu portparol Komisije Margaritis Šinas tokom redovnog dnevnog susreta s novinarima.

On je rekao i da je prosečan boravak Evropljana koji putuju 12 dana, dok je Komisija otišla mnogo dalje od toga ukinuvši dodatne troškove za 90 dana godišnje.

Shutterstock

"Troškovi rominga bi trebalo da budu ukinuti cele godine, ne samo 90 dana godišnje. Pozivam Evropsku komisijiu da revidira predlog", oglasio se na društvenoj mreži Tviter uticajni evropski poslanik Gi Ferhofstat, predsednik grupe liberala u Evropskom parlamentu Alde.

O povučenom tekstu je pre predstavljanja u ponedeljak vođena i javna rasprava, i o njemu je trebalo još da razgovaraju države članice pre usvajanja koje je bilo planirano za 15. decembar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija