• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.09.2016

22:11

DAČIĆ ODBRUSIO ROTU: Niko nas neće naterati da radimo protiv sebe, SRBIJA I RUSIJA SU PRIJATELJI!

Politika

DAČIĆ ODBRUSIO ROTU: Niko nas neće naterati da radimo protiv sebe, SRBIJA I RUSIJA SU PRIJATELJI!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbiju niko ne može naterati da radi protiv sopstvenih interesa... Odgovarajući na izjave državnog sekretara u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihaela Rota, Dačić istakao da Srbija ne može da se odrekne svog tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom!

On je ocenio da je veoma zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, ali smatra da su reči Mihaela Rota, "najblaže rečeno, neumesne i uvredljive."

- Srbija i Rusija si tradicionalni prijatelji, ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije? - zapitao je Dačić.

Dačić je dodao da pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, već je za nas vitalno pitanje, "jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo". 

- Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla? - podvukao je Dačič i dodao:

- Navikli smo da nas svi pozivaju da prođemo katarzu i suočimo se sa svojom prošlošću, samo hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu? - istakao je Dačić.
Tanjug

Podsetimo, državni ministrar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot rekao je da EU ima svoju spoljnu i bezbednosnu politiku i očekuje od Srbije da postepeno usklađuje svoju poziciju sa njima.

- To ne znači da Srbije treba da preseče sve svoje istorijske, kulturne ekonomske ili političke veze sa zemljama poput Rusije. Ali moramo da imamo zajedničke stavove u osnovnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima - rekao je Rot na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mladen Mladenovic

pre 7 godina

O kakvim stolicama govorite? Verovatno imate tvrdu stolicu zbog silne zlobe i mržnje prema Srbiji i Srbima, koja Vam remeti probavu, pa mislite da će Vam "ameri" pročistiti "auspuh"? Zar Vam se ne čini da je u pitanju tipično američko licemerje, koje EU bezrezervno podržava? Dok nas sa jedne strane isti ovaj gospodin tera da priznamo američki "Arnautland" stvoren na suverenoj teritoriji Srbije, u isto vreme nas teraju da "zaratimo" sa Rusima odnosno da se javno deklarišemo kao njihovi neprijatelji?! Ovde se manipuliše ljudima i državom samo radi prljavih američkih interesa. Siguran sam da bi Srbija uvodjenjem sankcija Rusiji, preko noći "ispunila" sve zahteve za mnoga poglavlja, isto kao što je bilo u slučaju Rumunije, Madjarske, Bugarske i Hrvatske. Ali, mi nećemo. Ne možemo biti ni Bugari ni Hrvati. Mi smo Srbi i ne prodajemo veru za večeru.

žika29

pre 7 godina

G.Šele! Izaberite Vi sebi stolicu, čak i nameštaj u kliko želite i u interesu Vam je, ali dozvolite nama (srbima) da biramo svoju.

ljubisa

pre 7 godina

Zar se nisi šlogirao od brige za Srbijom.Republikom Srpskom i srpskim narodom u cjelini....samo jedna stolica je za Srbe spas,pametnije ti je da se transformišeš u Pravoslavlje a onda ti mogu srediti preko veze posao da odrźavaš auto-park Mileta Dodika...

Lala iz Banata

pre 7 godina

Doćiće i u Nemečku - "prosvećenje" nemačkog naroda, kada shvate jednog dana, da su BOMBARDOVALI POGREŠNU STRANU 1999. Znam to vrlo dobro, bio sam tamo...i već većina BAVARACA to zna ( Mislim na nemački NAROD!) Pitali su me Her Lala - Da li znate koji je TREĆI turski grad po veličini..? Ja odgovorim: Istambul, Ankara...valjda Izmir...- Ne znam..? Nemac mi kaže: - BERLIN...!! Već imamo tamo 1,5 miliona Turaka...!! Ja pitam: Pa što ste nas BOMBARDOVALI 1999. ? On mi kaže: Ova naša ( nemačka vlada!) pojma nema šta radi.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Србија и Русија... су БЛИСКИ РОЂАЦИ, а не како ви мислите - "пријатељи"..."Пријатељ" ти дођем например ја, кад ти "мазнем" сестру...Онда ти је цео мој Банат, и сви Банаћани - "Пријатељи"...Јес* разумо...?

Srb

pre 7 godina

ЕУ је фашистичка творевина којом руководе потомци Хитлера.

usaf

pre 7 godina

Pa ako je EU fasisticka tvorevina,sta vi Srbi trazite tamo?Najvise vas ima po Austriji,Nemackoj,Svajcarska...idite lepo kod vaseg Putina i resen problem.

rade

pre 7 godina

Kid nam Europa zajedno sa ustasama isplate stetu i nepravdu koju ste nam napravili necemo imati potrebe da vam cistimo klozete za komad hljeba.

DS

pre 7 godina

Bravo Dacicu,Srbija treba da saradjuje sa svim drzavama svijeta i u svim oblastima i ne treba se vezati ni za jednu stranu ,Zapad ili Istok. Znamo da imperije kazu.:"Ili si s nama ili si protiv nas",medjutimj to ,za Srbiju ne vazi,Srbi su narod dobre volje koji sa svakim zele dobre odnose.

miloš

pre 7 godina

Dačiću, radite svoj posao ako znate, ali moram da primetim da vi samo odgovarate na nečije provokacije, i to veoma loše po državu Srbiju.

cica draza

pre 7 godina

ma nece vucic u eu on ih samo zeza uzima im para itd ,bravo vicicu

zemunac

pre 7 godina

Али колико дуга може да се зеза са ЕУ. нису они баш глупи. Треба се одлучити па где пукло да пукло али само РЕФЕРЕНДУМОМ.

Alek

pre 7 godina

ja odavno pricam da vucic kad bi smeo na glas da kaze sta stvarno misli o eu svi bi se drzali za stomak i stali bi iza njega 100% ali sta ces mora da se ticu.Sve u svemu,dokle god bude moglo ovako guramo,kad dodje ili ili znajuci vucica nikad nebi na svoji ruku uradio nesto lose da ne pita narod,idemo na razresenje situacije referendum i boze moj.sad sta ce narod da odluci ne znaci da ce posle toga da nam bude lepo,pogotovo sto mi jesmo takvi da smo najvise po trnju isli retko po utabanoj stazi,ali nema trazenja krivca sami smo izabrali treba da se stane iza toga i jbg da guramo pa gde se izbije. jer kod nas ima i onih koji su naj glasniji da se pitaju,pa da se pitaju i kad ih covek pita oni se izjasne glasno i jasno pa kad krene posle toga posledica toga sto je birao opet je kriv onaj sto ga je pitao sta misli jer nije treba da ga pita.

EU gori hrvaćani smrde

pre 7 godina

Занимљиви савети зомбија нато-нациста ... Садомазохизам је за "njih" природно стање и опхођење, али не за Србе и Србију ... Проституционализам је финализација нато-нацизма у слици и делу ...n

sasa

pre 7 godina

Cim ga pogledas vidi se da je neka zestoka debilcina,ali i donekle je u pravu jer kad tad ce se Srbija morati odluciti kojem ce se carstvu prikloniti jer se stvarno ne moze toliko dugo sjediti na dvije stolice.

nati

pre 7 godina

Milos-A zar bi trebao da se izvinjava Rotu kao Tadic Sanaderu.Dacicu svaka ti je na mestu,rekao si mu ono sto misle svi srbi.\n

Ljubo

pre 7 godina

Za ovu gospodu ,sto stalno govore i spominju neke dvije stolice,...pa nije dvije ,radi se o tri stolice i Srbija ce biti prva koja ce to dokazati , : SAD (EU) , Rusija ,Kina ...kao ono U Ime Oca i Sina i Svetog Duha ...trojstvo,ko ima protiv ,narodnjacki receno : *ebatiga" ....

Barbara Liry

pre 7 godina

Konacno! Bravo! Ali, da ostanemo kod recenog. Dosta je bilo bombastih izjava za stampu, a vec sutradan corak (isterase i Nemci i Ameri i Englezi i kojekakvi NATO-vci sve do sada, na zalost). "Covek se drzi za rec..." Pa, Dacicu drzimo te…

KoleM

pre 7 godina

Rusi prijatelji, hahaha, ... njima su jedini prijatelj pare, zato na foru prijateljstva sada vade naftu u Srbiji a ništa ne plaćaju. 10 miliona barela godišnje!!! Znate li vi kolike su to pare?

milka

pre 7 godina

Dacicu svaka ti je ko Njegoseva, svaka tu i cast po prvi put imamo ministra soljnih poslova kakav nam dolikije.SVE POHVALE, a i imas covece znanje.

ja

pre 7 godina

Kada je riječ o stolica, niste razumjeli čovjeka. Te dvije stolicu su Rusija i SAD. Ne može se do podne biti uz Rusiju, a od podne za SAD. Mora se izabrati. Lično sam za prekid veza sa EU i SAD.

ANTE BAN

pre 7 godina

Vidfi ti "MALOG SLOBE!" On bi Evropskoj uniji postavljao uslove! Želio bi ući u EU, ali- paktirati sa Rusijom, izvoditi vojne vježbe 20 km od hrvatske granice, i ruskim okupatorima ne uvoditi sankcije! Nećete- moj Ivica- još dugo moći sjedati na 2 stlice; pripazite da vam ne izmaknu obje!

Maganik

pre 7 godina

Hoćemo da budemo dio saveza sa Rusima a ne sa banditima iz NATO-a. Šta ovaj Njemac ima da priča kad mu je država okupirana i danas. O čemu on priča kad je Njemačka dio USA kolonija i oni im komanduju.

ROMAN

pre 7 godina

Ako Srbija izgubi Rusija kao najboljeg prijatelja, onda srpski narod nema buducnosti a onda Srbija NEMA buducnost - ja sam 100% siguran! Bez Rusije Srbija je bez zastite, bez pomoci, bez snaga, bez nade! Bez Rusije bi Srbija u OPASNOST ZA SASTOJI. Srbija je u trebutak u veoma opasnu situaciju: BEZ RUSIJE MI CEMO IZGUBITI SVE! Koji ne prihvata srpsku ruskog prijatelstva, NIKADA NE MOZE BITI PRIJATELJ SRBIJA! Opet: BEZ RUSIJE SRBIJA I SRPSKI NAROD NEMA BUDUCNOST!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija