• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.09.2016

23:43

TANJA FAJON: U novembru odluka o taksama za ulazak u EU

Politika

TANJA FAJON: U novembru odluka o taksama za ulazak u EU

Podeli vest

Detalji projekta mehanizma za registraciju putnika u EU (ETIAS) neće biti poznati pre novembra, kada se očekuje da Evropska komisija uputi zvaničan predlog tog projekta, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju s Kosovom Tanja Fajon.

Fajon, koja je 2009. godine, u vreme ukidanja viza za Srbiju, bila izvestilac EP za Zapadni Balkan to je rekla za "Politiku" odgovarajući na pitanje da li se u sklopu ETIAS-a može očekivati uvođenje taksi za naše građane pri prelasku granica EU.

Slovenačka evroparlamentarka se u odgovoru pozvala na istup predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je u svom ovogodišnjem obraćanju članovima EP u Strazburu u sredu rekao da će EU odbraniti svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi.

Fajon podseća da ideja o ETIAS-u postoji već neko vreme, "mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni".

Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAD, podrazumevao registraciju onih koji ulaze na područje Šengen zone, a pri tom im nisu potrebne vize.

Beta

"Govorimo o sistemu koji bi unapred omogućio sakupljanje podataka o putnicima koji ulaze u države šengenske zone, a glavni razlog za to je bezbednosne prirode", objašnja Fajon beogradskom listu.

Ona dodaje da eventualno uvođenje ovakvog sistema svakako otvara pitanja i dileme vezene za troškove, naročito za one koji dolaze iz siromašnijih država, kao i dupliranje rezutata predviđenih nekim drugim merama poput predloga o "pametnim granicama".

"Međutim, o primerenosti i oceni ETIAS-a konkretno ćemo moći da govorimo tek posle zvaničnog predstavljanja predloga", zaključuje Fajon.

Danima se spekuliše da će građanima država koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za šsengensku zonu, biti naplaćivana taksa, o čijem se iznosu licitira u vrednostima od 13 do 50 evra, što bi mogla biti odredba ETIAS-a, čije uvođenje i drugi evropski zvaničnici argumentuju bezbednosnim razlozima, navodi "Politika".

Tako je i Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije i bezbednost, za "Politiku" od srede izjavio da će na ovaj način šengenske države biti bezbednije.

I Avramopulos je rekao da EK za sada nije napravila predlog uspostavljanja ETIAS-a, pri čemu nije potvrdio, ali ni demantovao, da će se u njemu naći odredba o "ulaznici za EU".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija