• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

15.09.2016

23:45

VOJVODINA DOBILA GRB I ZASTAVU: Poslanici podržali odluku o tradicionalnim simbolima severne srpske pokrajine!

Politika

VOJVODINA DOBILA GRB I ZASTAVU: Poslanici podržali odluku o tradicionalnim simbolima severne srpske pokrajine!

Podeli vest

Poslanici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine usvojili su i više nego dvotećinskom većinom Odluku o korišćenju tradicionalnih simbola severne srpske pokrajine. Za je glasalo 90 poslanika, protiv svega 6, dok je 13 bilo uzdržano, a pokrajinsku Skupštinu čini ukupno 120 poslanika

Za ovakvu odluku glasali su i predstavnici nacionalnih manjina, a predsednik Skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađar Ištvan Pastor rekao je da se svaki tradicionalni simbol vezuje za određeni istorijski trenutak, a da se tradicionalni grb i zastava vezuju za trenutak koji se dogodio pre 168 godina.

- Iz moje pozicije gledano, mi smo tada kao Mađari bili na drugoj strani, ali to ne znači da od strane današnje populacione većine ti simboli ne mogu biti prihvaćeni kao tradicionalni simboli. Ako mi imamo pravo na svoje nacionalne simbole ne vidim zašto bi bilo ko od nas imao bilo šta protiv, jer je činjenično stanje da 70 odsto populacije u Vojvodini čine Srbi - rekao je Pastor.

Siniša Kostić

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao novinarima da je usvajanje današnje odluke bila obaveza poslanika, koju propisuje Statut Pokrajine. 

- Ista Odluka o kojoj se danas raspravlja u pokrajinskom parlamentu bila je predložena i pre godinu dana, ali tada nije bilo većine za njeno donošenje, jer su poslanici tada vladajuće Demokratske stranke na glasanju bili uzdržani.I tada je bio postignut dogovor, ali iz DS-a nisu održali reč i na samom glasanju su promenili stav. Mi svoje stavove ne menjamo i držimo datu reč – naglasio je Mirović.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković izjavio je da su poslanici demokrata bili uzdržani prilikom glasanja, jer navodno, struka nema pozitivno mišljenje o upotrebi predložene zastave i grba.

Siniša Kostić

Poslanici Čankove LSV bili su protiv , uz napomenu ligaša da je odluka o tradicionalnim simbolima ”ideološke prirode".

Kao zvanični simboli APV dosad su upotrebljavani samo oni koji su usvojeni 2002. godine i 2004. godine, a koje su predložili LSV i njihov lider Nenad Čanak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pišimo ćirilicom

pre 7 godina

Честитам Српској Војводини на знамењима који јој приличе!

VV

pre 4 godine

Idi tamo odakle si dosao, pa pisi kako hoces, ako i to umes.

radaše

pre 7 godina

Čanak neće odustati, još se udrzio sa Vukom Draškovićem. n

vlada

pre 7 godina

Čanku jedino ostaje da sašije bokserice od "njegove" zastave! Vojvodino, čestitam Ti na srpskim simbolima, koji ti i pripadaju i koje zaslužuješ! Živela!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija