• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik

16.09.2016

19:54

DOKUMENT KOJI JE PROMENIO ISTORIJU I SUDBINU SFRJ: Ovo je PRAVA ISTINA o Memorandumu SANU!

Politika

DOKUMENT KOJI JE PROMENIO ISTORIJU I SUDBINU SFRJ: Ovo je PRAVA ISTINA o Memorandumu SANU!

Podeli vest

Iz neobjavljenih delova Memoranduma SANU jasno se vidi da su se akademici 1986. godine zalagali za demokratiju, slobodu, ljudska prava i zapadni model državnog uređenja. Famozni Memorandum SANU, dakle, ne samo da nije dokaz srpske krivice nego bi mogao biti i najbolji argument u prilog tvrdnji da su Srbi i Srbija najmanje krivi za krvavi rat u bivšoj SFRJ

Nedovršeni Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o položaju srpskog naroda u Jugoslaviji, koji se u javnosti pojavio pre tačno 30 godina bez ikakvog osnova je često korišćen kao dokaz postojanja projekta takozvane velike Srbije, koji je, navodno, odgovoran za rat u bivšoj Jugoslaviji. Hrvati, Slovenci, Albanci i Bošnjaci nebrojeno su puta u protekle tri decenije potegli ovaj dokument kako bi dokazali da su Srbi krivi baš za sve.

Međutim, iz neobjavljenih delova Memoranduma SANU koje je "Nedeljnik" juče prvi put predstavio široj javnosti jasno se vidi da su se srpski akademici daleke 1986. godine zalagali za demokratiju, slobodu, ljudska prava i zapadni model državnog i društvenog uređenja! Famozni Memorandum SANU, dakle, ne samo da nije dokaz srpske krivice nego bi mogao biti i najbolji argument u prilog tvrdnji da su Srbi i Srbija najmanje krivi za krvavi rat u bivšoj SFRJ!

Prenosimo vam najzanimljivije delove iz novootkrivenih delova Memoranduma SANU. Mnogi od njih deluju kao da su pisani juče:
 

* Decentralizacija, prvobitno zamišljena kao oslobođenje privrede od birokratskih snaga, izrodila se u dezintegraciju po teritoriji i po privrednim granama. Stvoreno je osam privrednih područja sa nacionalnim ekonomijama kao ideološkom podlogom...

* Nedovoljno se shvata da su separatizam i nacionalizam idejno omogućeni Ustavom iz 1974. Srbija je njime faktički podeljena na tri dela. Pokrajine su u svemu izjednačene sa republikama, sem što nisu definisane kao države. Političko-pravni položaj Uže Srbije je sasvim neodređen, to nije ni republika ni pokrajina.

Događaji na Kosovu krajem šezdesetih bili su opomena šta se sve može dogoditi ako se autonomija poveća. Razloga za veću autonomiju Vojvodine tek nije bilo.

Porastao je uticaj onih koji širenjem dezinformacija nastoje da srpski narod podele na "Srbijance" i "prečanske Srbe". Vojvođanski rukovodioci ne rade na zbližavanju i spajanju, već na što većem osamostaljivanju i izdvajanju iz Srbije...

Poplava kiča i šunda

* Kao da je svima stalo da što pre i što dalje pobegnu iz kuće koja se ruši. Stanje duhova upozorava da se politička kriza približila kritičnoj tački potpune destabilizacije Jugoslavije. Kosovo je njen najočigledniji znak.

* Svuda je prisutna usitnjena, seljačka svest inspirisana shvatanjem da je sve dozvoljeno što nije izričito zabranjeno. Svest o poštenom radu gotovo ne postoji. Malo je onih koji sebi postavljaju pitanje šta su i koliko uradili za dohodak koji primaju.

Nepotizam je opšta pojava, davanje prvenstva rođacima prilikom zapošljavanja je postalo skoro običajno pravo. U narodu je zavladalo uverenje da se poštenim radom u samoj zemlji ne može pristojno zaraditi ni dobro živeti.

* Ta psihologija povezana s neobuzdanim primitivizmom silno je ojačala sklonost prema šundu u literaturi, muzici, filmu i zabavi svake vrste. Pod pritiskom agresivnog šunda koji suvereno vlada scenom, prave kulturne vrednosti ostale su bez šireg uticaja.

* Moraju se imati u vidu i pritisci spoljnih sila koje su u sferi politike podržavale autoritarnost, a u sferi privrede težile i na kraju uspele da dovedu zemlju u nezavidnu tehnološku i ekonomsku zavisnost od inostranstva.

* Kod nas se još gone "verbalni delikti", zabranjuju i uništavaju knjige i skidaju s repertoara pozorišne predstave koje su "idejno neprihvatljive", sputava se javno iznošenje mišljenja, zabranjuje se organizovanje, manifestovanje i demonstriranje...

Genocid na Kosovu

* Slovenci i Hrvati su pre rata stvorili svoje nacionalne komunističke partije, a zadobili su i odlučujući uticaj u CK KPJ. Njihovi politički lideri postali su arbitri u svim političkim pitanjima u toku rata i posle njega. Ove dve republike delile su sličnu istorijsku sudbinu, imale su istu religiju i težnju za što većom samostalnošću. Tu koaliciju učvrstila je dugogodišnja saradnja Tita i Kardelja.

* Istinske žrtve za razvoj tri nerazvijene republike (Crna Gora, Makedonija i BiH) i SAP Kosovo podnela je samo Srbija, plaćajući pomoć drugima sopstvenim zaostajanjem. Ideja vodilja takve politike je bila "slaba Srbija, jaka Jugoslavija", koja je napredovala u uticajno mišljenje: ako bi se Srbima kao najbrojnijoj naciji dozvolio brz ekonomski razvoj, to bi predstavljalo opasnost za ostale nacije.

*Srpska nacija, koja je posle duge i krvave borbe ponovo došla do svoje države, koja se sama izborila i za građansku demokratiju, i koja je u poslednja dva rata izgubila 2,5 miliona ljudi, doživela je da joj jedna aparatski sastavljena partijska komisija utvrdi da posle četiri decenije u novoj Jugoslaviji jedino ona nema svoju državu. Gori istorijski poraz u miru ne da se zamisliti.

* Fizički, politički, pravni i kulturni genocid nad srpskim stanovništvom na KiM najteži je poraz u oslobodilačkim borbama što ih je vodila Srbija od Orašca 1804. do ustanka 1941. Današnja sudbina Kosova nije više "složena", niti se i dalje može svoditi na prazna samoocenjivanja, izuvijane, nečitljive rezolucije, uopštene platforme, već je jednostavno pitanje jugoslovenskih posledica!

Srbi ugroženi u Hrvatskoj

* Ako se ne uspostavi istinska bezbednost i nedvosmislena ravnopravnost za sve narode koji žive na KiM, ako se ne stvore uslovi za povratak iseljenog naroda, taj deo Srbije i Jugoslavije postaće i evropsko pitanje, sa najtežim, nedoglednim posledicama.

* Prema popisu iz 1948. u Hrvatskoj je bilo 543.795 Srba, ili 14,48 odsto. Prema popisu iz 1981. njihov broj se smanjio na 531.502, što je 11,5 odsto. Za 33 mirnodopske godine broj Srba u Hrvatskoj je opao čak i u odnosu na ono posleratno vreme, kada je izvršen prvi popis i kad su posledice rata po broj srpskih stanovnika bile dobro poznate. Izuzimajući period NDH, Srbi u Hrvatskoj nikada u prošlosti nisu bili toliko ugroženi kao danas. Ukoliko se ne nađu rešenja, posledice mogu biti višestruko štetne po čitavu Jugoslaviju.

* Nacionalizam je stvaran odozgo, njegovi glavni inicijatori su bili političari. Njegovi koreni nalaze se u ideologiji Kominterne i nacionalnoj politici KPJ pre rata. U tu politiku je ugrađen revanšizam prema Srbima kao "ugnjetačkoj" naciji i to je ostavilo dalekosežne posledice.
 

* Mora se pružiti mogućnost svim nacijama u SFRJ da se izjasne o svojim težnjama i namerama. Srbija bi se tada mogla i sama opredeliti i definisati svoj nacionalni interes.
EKIPA INFORMERA

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alen

pre 7 godina

Zapadni model državnog uređenja odgovara samo jednom uskom krugu tajkuna i političara, ali narodu u celini ne odgovara!

Srbin

pre 7 godina

Ako je to demokratija sto je napravila demokratska stranka do sada onda cemo drugi put ici do potpunog istrebljenja takvih demokrata i ja cu biti u prvim redovima. Sigurno . Kunem se.

PETROVGRAD

pre 7 godina

Србија као држава није постојала, она је била подчињена покрајнама . Србија није има инструмент да контролише АПВојводину и АП Косово. Преко већа покрајина контрилисана је Србија од стране њених покрајина. Кад је дошао Милошевић на власт, од три дела направио је Србију да буде цела. Зато је био прави државник. Он је обновитељ српске државности. Да није било његове политике, ми Срби не би имали државу. Био је државник.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Али, да би задржао своју ФОТЕЉУ, погази Устав Србије и потписа - Кумановски Споразум, то јест капитулацију једног дела територије Србије - што је по Уставу равно.... ВЕЛЕИЗДАЈИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА...И тако постаде од државника - ВЕЛЕИЗДАЈНИК...!!

hrkljus

pre 7 godina

"Mnogi od njih deluju kao da su pisani juče:..." a bili neobjavljeni sve ove godine. DOBAR VIC!!!!

Zeljko

pre 7 godina

ТО ЈЕ ДОКАЗ ДА ЈЕ ТИТО НАПРАВИО НА СРБСКОЈ ТЕРИТОРИЈИ СТОТИНУ ДРЖАВА И РЕПУБЛИКА САМО ДА БИ СЕ ЈЕДНОГ ДАНА МОГЛА СРБИЈА СВЕСТИ НА ШУМАДИЈУ И БЕОГРАДСКУ ОКОЛИНУ...НАРАВНО ПОКРОВИТЕЉИ И ФИНАНСИЈЕРИ СВЕГА ТОГА СУ ОНИ КОЈИ ДАНАС ПРВИ БЕЖЕ ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ...А ТО ЈЕ ЕНГЛЕСКА...И НАРАВНО ПОРЕД ЊЕ ИЛИ ЊЕНА СТАЛНА САВЕЗБИЦА АМЕРИКА...САД ТРЕБА ПОНОВО ВРАЋАТИ СВЕ ОНО ШТО ЈЕ ОТИМАНО ДЕВЕДЕСЕТИХ А ПЕДЕСЕТ ГОДИНА НАА ЗАПАДУ ПРИПРЕМАНО И ПОСРЕДСТВОМ јосипа тита РЕАЛИЗОВАНО...n

djordje1953

pre 7 godina

ovo ste objavili svaka vam cast moj komentar verovatno necete

Neša

pre 7 godina

Kakve veze ima ko je kriv za raspad SRJ? Ima li od toga posle tri decenije faktičke koristi? Nema! Čemu onda tekst? Da se "Srbi" još malo održe na vlasti.

Darko

pre 7 godina

Velik broj nas srba koji je ziveo u Hrvatskoj, znao je za ideologiju kominterne i nafuvani ustaski nacionalizam. Tesko je bilo zivjeti s tim saznanjem i imati porodicu i zivjeti u u lijepoj Jugi. Ne mozemo se oporaviti nikada. Cak ako kultuloroski,politicki,ekonomski nastavimo ovako da zivimo nesatacemo kao nacija a ove prostore naselice neki novi narodi ali sigurno to nece biti muslimani, nego jevreji.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Заборависте браћо - да је краљ Александар Први Ујединитељ уништио Србију и створио Југославију...!! Нити је Коминтарна нити КПЈ стварала Југославију...То је урадио Краљ а они само наставили после рата антисрпску политику! А лепо је рекао Војвода Мишић ( мемоари!) "Пободи Пикете - тамо где је наше"...? Где је наше Војводо..? - Тамо где су српски гробови и Српски манастири...! Краљ глуперда не послуша умну главу...Чак даде пола српског Баната и 900.000 Срба, од Црње - до Темишвара, за румунску принцезу -ч коју му је потурила румунска обавештајна служба! Свуда у свету ЖЕНА доноси МИРАЗ једино је наш краљ за "Румунку" дао територију и скоро Милион Срба, од којих је данас остало једва 25 хиљада... Бадава се Пупин на Лиги Народа борио да Банат цео буде - српски кад српски Краљ - даде пола...!!

Ljubo

pre 7 godina

Ima jos puno onih ,koji razmisljaju i vode racuna o Srbima ,jes da je i mnogo vise onih sto bi nas smakli ,...ali bice nas uvijek dovoljno i u buduce ,onoliko koliko i treba...

Cicka

pre 7 godina

Како ће манипулатори , да не кажем гору реч, да признају оно што је тачно ако им не одговара , само погледати шта су манипулацијама урадили од ове сироте Србије

zomo

pre 7 godina

Bravo, super su ukazali na položaj Srba i Srbije. Danas je Srbima mnooogooo bolje odkada im, onomad, otvoriše oči da su ugroženi...

ANTE BAN

pre 7 godina

NETOČNO! Daleko najviše Srbi su krivi! Ali- da me se krivo ne shvati- obični Srbin najmanje, nego- baš ovi akademici i političari predvodjeni novom strujom nakon 8.sjednice CK SK Srbije! I onda redom; "mitinzi istine",rušenje zakonite vlasti,nasilno oduzimanje samostalnosti pokrajinama, četnikovanje od Leposavića i Gnjilana, do Knina i Pakraca,prisvajanje JNA,istjerivanje Nesrba, itd. I- gdje su ti vaši akademici bili kada se sve ovo dogadjalo? NIGDJE! Očito- priželjkivali stvaranje VELIKE SRBIJE! Zato; uzalud vam trud svirači; te vaše "ISTINE" možete prodavati samo od Mitrovice do Horgoša i od Banjaluke do Bara!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ја сам из српске покрајине Војводине...! Одговорно Вам тврдим да су се СРБИ из Војводине и Монархисти и Комунисти ( Потомак сем и једнога и другога!) борили у свим ратовима за ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ Војводине Србији... Гинули су и на Добруџи и НА КАЈМАКЧАЛАНУ као су из Одесе пристигли у Солун за ту идеју...И Комунисти из Баната борили су се за ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ Војводине Србији и тако замишљали своју жртву...Али после рата их ПРЕВАРИШЕ ГАДОВИ...Кажу: Борили сте се за Покрајину... То је врхунска подвала Тита и Комитета свим војвођанским борцима који дадоше животе за уједињено српство...ја то знам, јер сам познавао и слушао те људе.. Знам сведочења... Преварени су, они који су највише крварили на Сремском Фронту и у 13.-естој Војвођанској Ударној Бригади који су се борили - за јединство са Србијом...И Увек је тако било!!...Што борбом добијемо, после рата за зеленим столом - изгубимо ! Стално нас преваре... Ми смо јако наиван народ...Срби...поготово Банаћани и Војвођани...Зарад мира "у кући" па и лажног прихватамо све подвале - којима нас лако обрлате...!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17