• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2016

23:58

TUSK POSLE SAMITA U BRATISLAVI: EU je spremna, Britanija pokreće Bregzit početkom 2017.

Politika

TUSK POSLE SAMITA U BRATISLAVI: EU je spremna, Britanija pokreće Bregzit početkom 2017.

Podeli vest

Velika Britanija će verovatno početkom 2017. pokrenuti formalni zahtev za izalazak iz Evropske unije, rekao je večeras predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napominjući da je EU spremna za to, već koliko sutra

Velika Britanija će verovatno početkom 2017. pokrenuti formalni zahtev za izalazak iz Evropske unije, rekao je večeras predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napominjući da je EU spremna za to, već koliko sutra.

On je na samitu 27 članica EU održanom u Bratislavi rekao da mu je britanska premijerka Tereza Mej prilikom nedavne posete Londonu vrlo otvoreno kazala da je skoro nemoguće da London pokrene postupak izlaska iz EU ove godine.

- Ali vrlo je verovatno da će biti spremni možda u januaru, možda u februaru sledeće godine- rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, EU je "dobro pripremljena" i može da počne proceduru "već sutra", prenosi AFP.

On je rekao da će predstojeći pregovori sa Londonom o Bregzitu biti vođeni u interesu preostalih 27 članica Unije, a ne Britanije.

- Apsolutno je jasno da naše procedure i pravila propisani veoma precizno u našim ugorovima, treba da zaštite naše interese, interese 27 članica, a ne one zemlje koja odlazi- naglasio je Tusk na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Isto je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je rekao da se Britaniji ne može dozvoliti pristup tržištu EU, ako ne prihvati slobodu kretanja radnika, koja je u njegovoj osnovi, prenosi Rojters.

-Želimo da imamo veoma dobre i bliske odnose sa Britanijom. U isto vreme, nije moguće da pregovori sa njom donesu štetu našim interesima- rekao je Junker.

On je naglasio da EU ostaje pri svojoj poziciji da se sloboda kretanja radnika i osoba mora omogućiti.

- To nije igra između premijera koji odlazi i premijera koji ostaju, reč je o ljudima u Evropi. Tako da ne vidimo nikakvu mogućnost kompromisa po tom pitanju- zaključi je Junker.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Posmatrac

pre 7 godina

Drzava Srbija mora biti u stanju da sama odbrani svoje drusutvo, svoje vrednosti, resurse i interese. Sa Samita na Samit godinama na raznim evropskim destinacijama se sastaju poznate evropske birokrate sa prosecnom platom od evra 18.000,00 koji uporno trose pare poreskih obveznika evrozone tako sto bezuspesno traze resenja koja im izmicu. Nisu uspeli resiti problem izbeglica,granica,problem borbe protiv terorizma, sigurnosti,odbrane, rasta, zaposljavanja, finansijske krize... Zemlje clanice pored izdvajanja za NATO ce biti uskoro prisiljene izdvajati i sredstva za stvaranje jedinstvene evropske vojske. Fasizam se povampirio...

magda

pre 7 godina

Za Engleskom ce izaci Madarska,za njom Francuska pa sve redom jedna po jedna.Eeee,Angela toliko si naivna da je to prosto neshvatljivo.Pokvareni ameri su te navukli i nasankali kao sansku kozu. \n

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija