• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

17.09.2016

10:25

POPOVIĆ: Očekujem formiranje institucija za saradnju sa Rusijom

Politika

POPOVIĆ: Očekujem formiranje institucija za saradnju sa Rusijom

Podeli vest

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da je od premijera Aleksandra Vučića dobio čvrste garancije da će Srbija dobiti institucije za razvoj odnosa sa Rusijom



Popović smatra da je formiranje tih institucija u najboljem interesu, pre svega, Srbije.

- Sledećeg meseca nas očekuju važni događaji za razvoj srpsko-ruskih odnosa. Od sastanka mešovitog komiteta vlada Srbije i Rusije, preko otvaranja počasnog konzulata Srbije u Sankt Peterburgu, do važne posete premijera Medvedeva Srbiji u drugoj polovini oktobra - naveo je Popović u intervjuu za Tas.


(FOTO) POPOVIĆ I ŽELEZNJAK: SNP i Jedinstvena Rusija potpisale Deklaraciju o saradnji!

Nada se, kaže, da će do tada vlada formirati institucije za saradnju sa Rusijom, kako bi Srbija mogla na najbolji mogući način da iskoristi sve pozitivne efekte i potencijale međudržavne saradnje dveju država.

- Naša koalicija je to obećala svima koji su glasali za nas na izborima. Ja sam od premijera Srbije dobio čvrste garancije da će takve institucije biti formirane u najskorijem roku. Jer formiranje tih instutucija je u najboljem interesu, pre svega, Srbije - rekao je Popović.

Upitan kako ocenjuje pokušaj crnogorskog državnog vrha da, bez sprovođenja referenduma, uvede Crnu Goru u NATO, Popović kaže da je to nedopustivo, jer siguran je, kaže, da više od 90 odsto građana te države to ne želi.


POPOVIĆ: Ruska Rošeljhoz banka spremna da podrži srpske poljoprivrednike!

On tvrdi da je srpski narod u Crnoj Gori izložen “identitetskom genocidu”.

- Svakodnevno upozoravam na kršenje osnovnih ljudskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori. Guše se prava srpskog naroda na slobodno izražavanje - naveo je šef SNP-a i dodao da zvanicni Beograd zato mora energicnije da zastiti prava i interese Srba u Crnoj Gori. 

Ocenio je da aktuelni crnogorski premijer Milo Ðukanović želi da izbriše kolektivno pamćenje naroda u Crnoj Gori, da narod zaboravi da ga je bombardovao NATO i da zaboravi da mu je Rusija uvek bila najbliži prijatelj. 
Tanjug

Popović smatra da ti pritisci i pokušaji promene svesti naroda idu toliko daleko da vlast u Crnoj Gori sada pokušava da uspostavi nasilnu autokefalnost crnogorske crkve, po sličnom scenariju koji smo mogli da vidimo u Ukrajini.

Nedopustivo je, istakao je, da crnogorska vlast, protivno volji naroda, gura Crnu Goru u NATO, koji je bombardovao 1999. 

- Siguran sam da više od 90 odsto građana Crne Gore ne želi da uđe u NATO. Zato se vlast u Podgorici plaši da sprovede referendum o tom pitanju. Crna Gora je uvek u svojoj istoriji bila saveznik Rusije. A pogledajte sada je vlast u Crnoj Gori, ponovo protiv volje naroda, uvela sankcije Rusiji - rekao je Popović.


NENAD POPOVIĆ OTVORENO: Pre godinu dana bio sam u pravu, Srbija mora podići zid!

Na konstataciju da je njegova partija snažno podržala referendum o Danu Reublike u Republici Srpskoj, iako je vladajuća koalicija u Srbiji okupljena oko SNS-a zauzela neutralni stav o tom pitanju, Popović kaže da je to put da RS učvrstii svoj suverenitet zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Licemernim je ocenio ponašanje pojedinih zapadnih država, koje se protive referendumu a važe za najveće zaštitnike demokratskih vrednosti.

- Zašto bi onda neko oduzeo osnovno demokratsko pravo Srbima, osim ako ne smatra da Srbi kao narod vrede manje od drugih naroda u Evropi - rekao je Popović. 

A na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora u Rusiji, Popović kaže da je ubeđen da će Jedinstvena Rusija ruskog predsednika Vladimira Putina odneti ubedljivu pobedu.

- Zato Srpska narodna partija i ja lično dajemo najsnažniju podršku Jedinstvenoj Rusiji da pobedi na ovim izborima - rekao je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cile

pre 7 godina

Zar je Mile autokrata? A ja sve mislio crnogorci umeju sami da se izjasne i da otarase se onoga ko ne radi u interesu cele zemlje!

Sladjan

pre 7 godina

Samo da se opet ne ceka godinu dana za otvaranje kancelarije, kao sto je bio slucaj sa zatvaranjem granice zbog migrantske krize. Trebalo bi da je to bila dobra lekcija, da treba reagovati sto pre, a ne kad dosjemo u problem?!

Igor

pre 7 godina

Ako postoje institucije za saradnju sa EU onda treba i sa Rusijom.

Uros

pre 7 godina

Izlgeda da je i Vucic shvatio da mora sa Rusijom!

Srb

pre 7 godina

Напокон нешто паметно и корисно, време је за диверзификацију српског извоза према Истоку.

Nikola

pre 7 godina

Saradnja sa Rusijom je obavezna! Kada imamo toliko institucija za saradnju sa eu, onda moramo da imamo i sa Rusijom.

Miroslav

pre 7 godina

Da je sreće da je više pro Ruskih i anti nato političara..

Pavle Arsić

pre 7 godina

Mi većih prijatelja od Rusa nemamo i zbog toga je jako bitno da formiramo kancerariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, takodje bi iskoristili i bescarinski izvoz koji nam jako znači.

Vladimir S

pre 7 godina

Ako možemo da imamo deset kancerarija za saradnju sa EU možemo jednu i za saradnju sa Rusima.....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija