• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbija danas/Informer.rs

17.09.2016

14:16

LAZANSKI: Jasno je zašto Dodik ide u Rusiju, Putin tako pokazuje šta misli o referendumu!

Politika

LAZANSKI: Jasno je zašto Dodik ide u Rusiju, Putin tako pokazuje šta misli o referendumu!

Podeli vest

Na poziv Vladimira Putina, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posetiće 22. septmbra Moskvu. Vojni analitičar Miroslav Lazanski objašnjava da li ovaj poziv predstavlja podršku predstojećem referendumu ili možda pokušaj obustave

Lazanski, pre svega smatra da je poziv Dodiku od strane Putina podrška pred referendum u Republici Srpskoj, ali nas je i podsetio na referendum na Krimu koji je doveo do pripajanja ovog poluostrva Rusiji.

- Ne verujem da bi Putin sad išao protiv referenduma. Kako sad Moskva da podržava referendum na Krimu, a istovremeno da bude protiv istog u Republici Srpskoj koji se odnosi samo na datum. Sa druge strane ruski ambasador u BiH pre desetak dana je otvoreno podržao referendum i rekao da RS ima pravo na njega - kaže vojni analitičar.

DODIK OBJASNIO: Ne idem kod Putina zbog referenduma u RS, jer je njegovo održavanje gotova stvar!

Lazanski kaže da postoji mogućnost i da Rusi imaju neka saznanja koja mi nemamo, a koja se odnose na zemlje oko RS, kao i to da je ovo itekako podrška Dodiku kao političaru.

- Moguće je i da je ovo potez kojim Moskva snaži poziciju Dodika na političkoj sceni RS i uopšte na političkoj sceni BiH pa čak i u regionu - objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje kako će se referendum u RS odraziti na BiH, a kako na RS, on ističe da tu nema neke posebne dramatike te je tom prilikom citirao Dodikovu izjavu da ko hoće da slavi referendum, taj će ga slaviti, a ko neće, ne mora.

- To je dan Republike Srpske! Niko nikog ne prisiljava, jer niti će BiH posle toga biti manje država nego što je do sada niti će biti više država. RS ima pravo da proslavi datum osnivanja koji datira još pre Dejtona, jer pozivanje na Dejton nema veze sa danom RS.

DODIK UOČI REFERENDUMA: Bakir nastavlja tamo gde je stao Alija, CILJ JE DA SE UKINE REPUBLIKA SRPSKA!

Lazanski smatra i da nije bilo neophodno da se toliko diže "frka i tenzija" jer se taj jedan dan slučajno poklapa i sa verskim praznikom u RS.

- Mislim da je Sarajevo pogrešilo što je sve to izdiglo na tako veliki nivo jer je sve to kontraproduktivno i za samu BiH. Takođe, mislim da datum posete Dodika Moskvi ne mora da znači da je u pitanju referendum već pitanje ruskog kredita koji RS treba da dobije od Ruske federacije, a možda je sve samo koincidencija sa datumom referenduma - zaključuje Lazanski.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
OMG

pre 7 godina

Путин и Додик су на једној страни, сада се чека само Србија којој треба мало више да прогледа, где припада и коме треба тежити.

čačanin

pre 7 godina

biti kos doušnik nije isto što i analitičar.to znaju oni što znaju.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Што је референдум ближе - Додику се диже... - рејтинг...!!

Cosa

pre 7 godina

Pa kad Putin voli toliko RS, sto onda ne dozvoli uvoz mesa i jabuka te drugih proizvoda iz Republike Srpske. Meni to izgleda da mu se Dodik sam napenalio da preko njega pokusa izazivati Zapad i SAD.

Ljubo

pre 7 godina

Mislim da su jaci oni koji podrzavaju RS ,od onih koji bi je ukinuli ...

DJovan

pre 7 godina

Nema obustave M. Lazanski, SVET CENI HRABRE I ODVAZNE, a sa SLABICIMA se igra kao macka sa misem; svaki cas moze da ga pojede, ali nece i tako mu dava laznu NADU.

Ali Šele

pre 7 godina

Putin podržava referendum a Vučić nepodržava, a proizvodi iz srpske ne mogu na tržište Rusije, uvedena zabrana, takođe jedan veliki i jedan mali kredit su na čekanju od prošli izbora, realizacija će biti do sljedeći izbora

drara

pre 7 godina

".. Moguće je i da je ovo potez kojim Moskva snaži poziciju Dodika na političkoj sceni RS i uopšte na političkoj sceni BiH pa čak i u regionu .." Putinova podrška Dodika prevodi u OTPISANE!

DS

pre 7 godina

Rusija daje verbalnu podrsku R.Srpskoj i tu nema dileme,medjutim,bilo bi jos bolje da Rusija podrzi R.Srpsku na ekonomskom planu,kreditima,investicijama jer Srpska zavisi od MMF preko kojeg je muslimani i Zapad ucjenjujju kao sto je bilo nedavno u vezi potpisivanja SSP sa EU. Osim rafinerije nafte u Brodu,rafinerije ulja u Modrici i TE Ugljevik koju gradi ruski milijarder,ruske firme nisu u nista drugo investirali,a mogli su,recimo,putem koncesije izgraditi autoput koji Srpska gradi od krdita EBRD,hidrocentrale na Drini Buk Bijela,,termoelektrane u Gacku koje ce graditi Kinezi i jos mnoge investicije.Rusija je cak duzna Srpskoj 50 miliona $ po pitanju klirinskog duga iz doba SSSR-a koje Putin nece da vrati. Srbija pomaze Srpsku koliko moze,recimo,jedini pravi potez DOS Vlade kada je Kostunica kupovinom Telekoma Srpska spasio Srpsku u najtezim momentima tako sto je platio duplo vise,oko 600 miliona evra, nego sto je Telekom vrijediio.Vucic je nedavno kupio od Srpske drzavne obveznice u vrijednosti 50 miliona KM kada im je MMF otkazao,gradi se zajednicki most na Drini kod Ljubovije i na Raci. Dakle,Srpskoj je potrebna,osim verbakne podrske Rusije,i ekonomska i kreditna kako bi bila manje zavisna od Zapada a Rusija bi sa privrednim kapacitetima u Srpskoj mogla,u svakom momentu,reci da tu brani svoje interese.A,znamo da Rusija moze biti velesila samo ako se instalise u srce Evrope a domacini im mogu biti samo srpske zemlje sto znaci da imamo obostrani interes da razvijemo odnose u svakom pogledu. ..

predragm

pre 7 godina

Igra je perfidna i zamaskirana. U BIH deo muslimana hoce u EU a deo hoce sa Turskom da pravi serijatsku drzavu. Srbi u Srbiji i u RSrpskoj su podeljeni na one koji su za Ruse i one za EU. Dodik je za Ruse i hoce da izmeri koliko je u RS za Ruse. Ko izadje na izbore on je za Ruse. To odgovara i Vucicu jer ce videti koji deo Bosanskih Srba je za Ruse. Gradjanski rat u Srbiji je trebao da pocne 2020 kada srbija treba da udje u EU ali ce poceti 2019 u RS koji ce se preneti na Srbiju. Tako je i pocepana Ukrajina u gradjanskom ratu na one koji su za EU i one za Ruse.

tromb

pre 7 godina

Stalno na pogrešnoj strani, uvijek protiv zdravog razuma,ruske podrepne mušice se igraju vatrom dok se opet ne dogodi traktorijada.A rusi vam ne mogu pomoć jer nemate fizičku vezu sa njima(čitaj okruženi ste NATO savezom.) Riješite se budaletine Dodika ili će vas opet pogoditi još jedna "nepravda".

Mile

pre 7 godina

...NIJE DOVOLJAN SASTANAK , NEDOSTAJU NEKOLIKA KLJUCNA POTEZA.......

Maganik

pre 7 godina

Ja ipak mislim da ovo oko dana državnosti "zapadnjaci", posebno Amerikanci i Britanci, sve rade da bi zakuvali u Bosni, stvorili dimnu zavjesu i da bi iz te magle Hrvatima obezbijedili entitet koji će muslimanima nametnuti na silu. Bakir je dobio naređenje to da sprovede i ne može ništa drugo. Znaju oni da Srpskoj više ne mogu ništa i da su ovo što rade obične gluposti.

Micko

pre 7 godina

Putin podržava RS, zapad jedinstvenu BiH. Pobijediti će jači, ne vojno jer i Rusija i USA su jake, nego politički. Rusija nema šanse na Balkanu jer joj treba prećutna saglasnost zapada na drugim strateškim područjima (npr Osetija, Krim itd). Ionako ne može ništa jer je RS okružena Nato zemljama. RS slijedi demontiranje na ovaj ili onaj način i primanje BiH u EU i Nato. Nije USA rasturala Jugoslaviju da je prepusti Rusiji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija