Peđa Milosavljević/Reuters

22:00 >> 22:00 Politika 29

Informer | 18. 09. 2016.

NOVINAR I GLAVNI UREDNIK TV HEPI OPET ŠOKIRAO JAVNOST! Marić: Tijanić i Arkan HTELI DA ME UBIJU!

Aleksandar Tijanić sa bejzbol palicom dolazio da se razračuna sa mnom, a Arkan je čak bio odredio dan kada će me likvidirati... Slobodan Milošević je verovao da ja radim za CIA

Novinar i glavni urednik TV Hepi Milomir Marić tvrdi da su Aleksandar Tijanić i Željko Ražnatović Arkan svojevremeno hteli da ga ubiju!

U ispovesti nedeljniku "Ekspres" jedan od poslednjih živih doajena srpskog novinarstva javno je progovorio o optužbama da je agent CIA, o smrti Dade Vujasinović...

MIRINA PONUDA
Mira Marković mi je nudila sve, čak i ministar da budem. Da sam na bilo šta pristao, završio bih u Hagu sigurno...

Prenosimo vam najzanimljivije delove Marićeve ispovesti:

Ljuba Zemunac

* Mi u "Dugi" objavimo intervju sa Goranom Vukovićem, koji je upravo došao iz nemačkog zatvora, i stavimo naslov: "Zašto sam ubio Ljubu Zemunca".

Dođu posle ovi Ljubini, braća Šoškić i ostali da, kao, svete Ljubu preko mene. Ja im kažem: "Izvinite, a gde ste vi bili kad je ubijen Ljuba?" Na stepeništu suda, odmah pored njega, kažu oni. Znači u vašem prisustvu su ubili Ljubu Zemunca i vi ste došli da se obračunavate sa mnom?!

Onda nas kidnapuju i odvedu kod sestre, zeta i majke Ljube Zemunca, da oni presude šta da rade sa nama. I oni nas pomiluju. Kasnije postanemo i prijatelji...

Tijanićeve gaće!

* Iako smo bili najbolji prijatelji, Tijanić se zakačio sa mnom jer sam došao umesto njega za glavnog urednika BK TV. A kada je smenjen, sećam se, niko nije hteo s njim da čeka Novu godinu. Ja sam išao s njim i njegovom ženom. Tijanić je voleo sve da zavitlava, ali nije imao nimalo smisla za humor na svoj račun. Tada su se pojavili oni pejdžeri... Tijanić se hvalio kako seksualno preti raznim voditeljkama. Kažem mu: "Tijaniću, pitao sam jednu, obrukao si se. Daj, bre, stavi taj pejdžer i pištolj u gaće, stavi nove baterije da ti ta mašinerija radi." Zezao sam ga u kafani, a to je dobilo velike dimenzije, stiglo je i do Miloševića.

* Zovu me onda iz nekog tabloida u vezi sa Tijanićem, a ja im kažem: "Ma pustite Tijanića, ne družim se više s njim, ko se druži s Tijanićem, ostane bez glave kao Ćuruvija, bez nogu kao Kopanja, bez para kao Karić i bez vlasti kao Koštunica." To odmah izađe na naslovnim stranama, on me tuži, dolazi na sud i kaže: "Ubiću ga!" Dođe posle u redakciju mog "Profila" sa bejzbol palicom da me ubije. Ja u Veroni u štampariji, nisam tu, a on divlja, hoće da razbije redakciju, ovi zovu policiju...

Koštunica je ugasio BK

* Bez Koštunice ne bi moglo da dođe do gašenja BK televizije i obračuna sa Bogoljubom Karićem. Karić je imao 18 odsto glasova i sa Borisom Tadićem je mogao da smeni Koštunicu. Nisam podržao Karićev ulazak u politiku, tad sam se i zakačio s njim: "Ne možeš da uzimaš političarima hleb iz usta, oni osim toga nemaju ništa. Ti imaš pare i bolje bi ti bilo da ih dočekuješ i ispraćaš s vlasti. Svaku garnituru, platiš šta moraš i gotovo." Nije hteo da me sluša.

* Izluđivao sam stalno Šešelja u "Dugi", izmislio sam, recimo, da Šešelj nije Hrvat nego Albanac, da je Enver Hodža ubio Mehmeda Šehua, svog zamenika, kad je saznao da je u srodstvu sa Šešeljem. Da je Kim Il Sung rekao da više voli Šešelja od svog sina Kim Džong Ila. Sada posle 20 godina mi kaže: "Da li si ti normalan? Šta si mi to radio!?"

Milošević i CIA

* Spaslo mi je život to što je Milošević prvi posumnjao da sam čovek CIA jer sam upoznao šefove CIA i u vreme Niksona i kod Forda. Nikad to nisam demantovao iako nije bila istina. Pitam jednom Jovicu Stanišića što me nikad nisu angažovali da radim nešto. On kaže: Mariću, za nas je radio poslednji ološ, a mi smo tebe voleli i poštovali. Gde tebe da pitam? Jesi lud?!

* Miloševićevi najbliži saradnici bili su razumni ljudi. U odnosu na ovo što je posle dolazilo na vlast, bili su svetska gospoda, ambasadori, profesori univerziteta, a ne uličari. Meni je to bilo uzbudljivo, čak sam davao izjave: "Imam najboljeg špijuna u Tolstojevoj, Miru Marković. I tačno znam kud ovaj brod vodi." Ona je meni nudila sve, čak i ministar da budem. Kaže mi jedan direktor iz "Politike": "Šta si ti mogao da postaneš, kad vidiš šta smo postali mi koji smo samo prenosili tekstove iz 'Duge'." A da sam prihvatio i pristao na bilo šta, završio bih u Hagu.

Arkan i čitulja

* Kažem jednom Vicanu Vicanoviću, koji mi je donosio Mirine kolumne u "Dugu": "Vicane, ideš stalno u tu Tolstojevu, daj, likvidiraj ih, mi Srbi slavićemo te kao Gavrila Principa." I on odmah ode i kaže im. Posle me Mira pita: "Da li ste vi rekli da nas treba ubiti?" Potvrdim, pa kažem: "Šala." Ona uzvrati da je malo neukusna šala. "Neukusna je svakom na koga se odnosi", dodam.

* Milošević me jednom zvao: "Barabo jedna, rasplakao si mi ženu! Ako si čovek, ajde okreni telefon, ja sad moram na posao." Pogodio ju je naslov njene kolumne, a ja joj kažem da je ironija vrhunac literature, samo da bih je smirio. Posle je sama davala naslove...

Ko danas brani Dražu

* Neke stvari o kojima se danas priča otkrio sam još pre 30 godina. Evo, Slobodan Homen hoće da rehabilituje Dražu Mihailovića, jer ako on rehabilituje Dražu, onda je i njegov deda, Dražin branilac, rehabilitovan i biće im vraćena kuća na Dedinju.

* Arkan me je bio osudio na smrt, odredio dan kada će me ubiti, pa mi je brojao dane, najavljivao da će mi dati najveću čitulju, da će mi držati govor na grobu... Njegov čovek me udario "bokserom" u glavu usred Beograda... Naiđe on u "Klub književnika" sa Cecom. Sedeli smo Tijanić, Hadži Antić i ja. Kad je prišao, kažem mu: "Stigao je moj ubica, ali imam još tri meseca života." "Šta da ti radim?", pita. "Najbolje da se pomirimo." I sutra na istom mestu u razgovoru tvrdi mi da nikada nije bio u Frankfurtu, a Ceca mu kaže: "Priznaj, Arkane, da si kriminalac. Ja sam se u tebe zaljubila jer sam gledala 'Kuma' i volela sam Al Paćina. Ti si naš Al Paćino." Bilo je to i uzbudljivo i strašno.

Smrt Dade Vujasinović

* Sećam se, predstavnica UN Suzan Manuel sedi za susednim stolom, a kad je završena večera, ona skače i ljubi se sa Arkanom! Posle čujem da je napisala pismo Kofiju Ananu da je "Srbija divljačka zemlja u kojoj najpoznatiji novinari sede sa ratnim zločincima i večeraju"!?!

* Posle 5. oktobra zaustavi me neki inspektor koji je vršio uviđaj posle smrti Dade Vujasinović i kaže mi: "Nude mi da budem šef beogradske policije ako izjavim da me Milošević pritiskao da napišem lažni izveštaj. Bio sam te večeri tamo, bilo je to klasično samoubistvo."

Promenilo se pet-šest vlasti i nikome ne odgovara da se stavi tačka na to. Drugo, ko su ti novinari koji sad istražuju, niti su poznavali Dadu, niti su bili neki faktor u to vreme... Dobiju od nekih fondacija pare i koriste te nesrećne ljude.

Stepinac i partija

* Sad je izašao tekst o meni u "Veniti feru", po mom mišljenju, najboljem listu na svetu. Nadao sam se da ću tamo ući kao pametan čovek, da će mi to biti kruna karijere... A ono pišu: "Čovek koji je mogao da bude srpski Bernar Anri Levi, srpski Truman Kapot, a on je iz nekog besa napravio najveće rijaliti đubre na svetu."

* Nađem svojevremeno sliku Stepinca na proslavi Dana ustanka naroda Hrvatske 27. jula 1945. na Trgu republike u Zagrebu sa Bakarićem, Stevom Krajačićem, ruskim generalima, svima. Onda nađem u Gestapou dosije o vladiki Nikolaju Velimiroviću i ispadne da je on bio najveći neprijatelj nemačkoj okupacionoj vlasti. Ovi naši kažu: ratni zločinac. Sve to objavim u "Dugi". Bio je to prvi pozitivan tekst o Nikolaju Velimiroviću koji je izašao u Srbiji.peca

18.09.2016. 22:09

milosevic arkan tijanic...svi su milogorci...plus milogorac tadic i eto zasto smo danas tu gde jesmo...nIrena

19.09.2016. 09:27

@Hercegov Grad - Bravo, preduhitrili ste me za komentar! U pravu ste 100%.


milann

18.09.2016. 22:06

A to sto mu je zena rodbinski vezana za Arkana treba da zaboravimo?predragm

19.09.2016. 03:47

Cim je Mira Slobina zena objavljivala kolumne u listu Duga gde je on bio urednik znaci da je bio Mirin covek. Licni Slobin fotograf Vican Vicanovic je mogao samo on da slika Slobinu familiju i radili su u tandemu u Dugi. Kako je Maric posle pada Milosevica ostao neokaljan i napredovao treba zahvaliti Tijanicu. Danas radi za tajkuna i lepo se snasao. Izmislja razne price a bio je uz svaku vlast. Trebalo bi ga zvati Mare Kameleon.


Siniša

19.09.2016. 03:34

Marić je genije. Zeza sveživo i mrtvo i pravi pare iz fotelje. Idol.


Čitateljka

19.09.2016. 12:56

Hahahahaha... Još samo da Marić poveruje da je istina to što je ispričao...
Dera

19.09.2016. 08:30

I mene su hteli da ubiju Musa Kesedzija i Marko Kraljevic , al' kad su culi da znam Marica napunili gace ! Idi bre covece u zaborav , kad te molim i preklinjem , cisto higiene radi !


dragoljub

19.09.2016. 11:51

Čuvena Staljinova izreka, malo pogrešno shvaćena. U originalu glasi: "Smrt rešava sve probleme. Nema čoveka, nema problema." Oni koji veruju da je drug Staljin bio zlikovac smatraju da je hteo da kaže: "Kokneš problematičnog i gotovo." Ali pravi poznavaoci njegovog lika i dela shvataju da je drug Staljin hteo da kaže: "Čoveče, imaš problema? To je znak da si živ. Samo mrtvaci nemaju problema! Napred u nove radne pobede!"


zika

19.09.2016. 12:43

ma svi koji su mrtvi hteli su da ubiju Marica. Cuo sam da su i Kraljevic Marko a i Musa Kesadzija hteli takodje da ga ubiju


Lana Schwartz

19.09.2016. 04:50

Ovu pricu o tome kako je Arkan trebao da ga likvidira znaju i vrapci na grani.Obozavam Marica i njegov cinicni humor,inteligenciju,sarm...Da mi nije toliko simpatican zamjerila bih mu Parove.Ali,covjek gleda od cega se zivi i sprda se sa narodom!


ObicnaBaba

19.09.2016. 08:49

Pade mi na pamet jedna srpska reč: štetočina, koja budi osećanje sažaljenja.


srbija

19.09.2016. 09:57

Marić će ostati upamćen po onoj kvalifikaciji iz Veniti fer: napravio najveće rijaliti djubre na svetu


Senka

19.09.2016. 12:26

Bolje neka ovaj nadobudni licemer ispriča kako je ucenama dobio od Karića stan, u kome sada živi. Sve što je radio, radio je u ličnu korist, a sad sam sebi diže cenu.izmislja

19.09.2016. 04:07

niko nije smeo da ovako prica o arkanu dok je bio ziv. cela drzava ga se bojala. milosevic je strepio od njega. sad se prave hrabri kako su oni arkanu rekli ovo ili ono. samo mu se slihtali i smejuljili. maric je molio i kukumavcio za milost. ovaj se sazalio kad ga video koliko je jadan. uopste on nije bio tako hrabar da sa arkanom bude na ti. uvek je bilo persiranje vi i gospodine.


miiki

18.09.2016. 22:33

Ko tebe da ubije,daj nemoj da lozis ovaj narod,obican kafanski novinar,koji je uvek prepricavao ono sto je cuo!Svako ko je isao malo po beogradskim ulicama i kafanama zna isto sto i ti.Nisi bio predmet price a kamoli nekog ubistva,za sta da te ubiju?


Dragana

19.09.2016. 11:15

Maric jos samo da se slika go za instagram pa da zaokruzi sve nacine za skretanje paznje!!!!


dragan

19.09.2016. 06:15

Pa znamo da si se izvukao ziv i zdrav, to se vidi iz prilozenog. Ali da ces se izvuci od batina tvoje zene, to cemo tek da vidimo. A narocito kada "pokisnete"


nikanor

19.09.2016. 16:48

Što je Veniti Fer objavio je najtačnije od svega.Takvo đubre od realitija,teško da će neko moći da nadmaši.stevica

19.09.2016. 07:36

pa opšte je poznato da je Tijanić oduvek bio saradnička veza i udbaško đubre...a ovo što Marić navodi je potpuno tačno: "Ma pustite Tijanića, ne družim se više s njim, ko se druži s Tijanićem, ostane bez glave kao Ćuruvija, bez nogu kao Kopanja, bez para kao Karić i bez vlasti kao Koštunica." Tijanić je ''prodao'' Ćuruviju.


HRVAT

19.09.2016. 01:03

Gospodine Maricu..Seselj jeste Hrvat...od te istine nemoze pobjeci ma koliko god vikao o cetniciman


miroljub

18.09.2016. 22:38

Marić je verovatno to sve govorio svojim sagovornicima u "Parovima" jer to mu je sada nivo. Za jednog šarlatana i to je previše. Osetio je da je pao na dno morala novinarstva i sada se koprca. Nastoji da kroz šarlatanstvo opravda svoje postupke " sve za pare".555

18.09.2016. 23:27

Па јеси жив ? А ђе је та У го Славија ?


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]