• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Alo

18.09.2016

23:57

PRETNJA SA KOSOVA: Šiptari maštaju o stvaranju vojne sile oslonjeni na NATO i međunarodnu zajednicu?!

Politika

PRETNJA SA KOSOVA: Šiptari maštaju o stvaranju vojne sile oslonjeni na NATO i međunarodnu zajednicu?!

Podeli vest

Kosovo pravi vojnu silu! Naime, komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) general Rahman Rama izjavio je da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da uspostavi vojsku u skladu sa NATO standardima, oslanjajući se na podršku koju će uživati u međunarodnoj zajednici

Međutim, vojni analitičari su skeptični povodom ove priče o jakoj vojsci i teškom naoružanju zbog toga što Kosovo nema dovoljno novca za to.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da je budžet ono što ograničava kosovske Albance u razvoju svoje vojske.

- Stvaranje vojske Kosova je nažalost jedan prirodan proces konsolidacije Kosova kao države. Kada je reč o naoružanju KBS, one su po političkoj odluci NATO-a naoružane isključivo pešadijskim sredstvima. To je u ovom trenutku laka pešadija. Postoji jezgro za razvoj nekih drugih snaga, recimo helikopterske jedinice, ali nemaju tehniku. Imaju svega nekoliko lakih oklopnih vozila, koja su donacija Turske - kaže Radić.

Poštovanje NATO standarda

Kako objašnjava vojni analitčar Aleksnadar Radić, NATO ne samo da drži na oku albanske vojne formacije već insistira i na tome da se u svakom pogledu i u svakom trenutku poštuju standardi NATO. - Oni to čine i kada nije neophodno - objašnajva analitičar Aleksandar Radić. 

Međutim, prema njegovim rečima, stvaranje kosovske vojske donelo bi Srbiji veoma veliki politički potres.

- Sadašnje Kosovske snage bezbednosti se suštinski ne razlikuju od onoga što bi imala ta vojska, ali ovde je reč o jednom političkom problemu zbog toga i tražimo da se taj proces transformacije KBS u vojsku ne sprovede, upravo zato što bi se ona zvala vojska Kosovo i što bi se nalazila na teritoriji Srbije.

KBS u suštini mogu da budu potpuno isto, ali politička težina je drugačija - objašnjava naš sagovornik.

printscreen

Radić kaže da sama struktura i namena tih oružanih snaga ne bi bitno evoulirala jer bez obzira na blagonaklonost Zapada albanskim vlastima iz Prištine, pokazana je uvek jedna velika rezerva prema oružanim snagama koje se stvaraju na Kosovu.

- One su uvek bile pod budnim okom KFOR-a. Albanci pokušavaju da kupe političku naklonost pokazujući da su oni najbolji đaci u razredu - objašnjava Radić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Da li iko sumnja u njihove namere? Ako ima takvih predstavljaju poslednje neznalice i naivce, da ne kažem glupake. Albanska država je 1912 godine stvorena na insistiranje, ucene i intrige Velike Britanije da bi bila "klin u peti Evrope". Na istom zadatku su sada SAD i Velika Britanija, potpomognute marionetama iz EU. Albanci se spremaju da za Evropu budu ono što je Islamska država za Bliski i Srednji istok. Remetilački faktor, kome će biti dozvoljeno da se obračunava na najscirepije načine sa nealbanskom populacijom: Slično današnjem ponašanju na KOSMET-u. Jedina prava, "čista" fašistička tvorevina kao prijatelj "najdemokratskije" nacije odnosno SAD. Fašaizam je možda prošlost za Nemačku ali se, čini mi se, pokazao kao prihvatljiva "igračka" za SAD. Prema tome, braćo Srbi, ne galamite mnogo, nego u tajnosti i tišini pripremajte odgovor da nas ne snadje ono što nas je snašlo 1945 ili 1990 godine. Uostalom neka mi neko navede JEDAN RAZLOG zbog koga bi SAD i Velikoj Britaniji odgovarala ekonomski i vojno jaka i nezavisna EU?

Miroslav Lakic

pre 7 godina

Pa naravno da se spremaju. Ima na Bond Steel dovoljno oruzja i instruktora...pa kada se lepo spreme ajd na Beograd dok mi sedimo i molimo se oko biste Gandija.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17