• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: AP/agencije

20.09.2016

23:48

STRANI MEDIJI O RATNOJ RETORICI NA BALKANU: Srbija je svima stavila do znanja da će braniti Srpsku!

Politika

STRANI MEDIJI O RATNOJ RETORICI NA BALKANU: Srbija je svima stavila do znanja da će braniti Srpsku!

Podeli vest

U najžešćoj razmeni reči od rata 1990-ih, Srbija je upozorila Bosnu da će priteći u pomoć bosanskim Srbima ako budu napadnuti dok rastu tenzije na Balkanu

Agencija navodi da je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao danas da Srbija "svakako neće dozvoliti razaranje ili vojni napad" na autonomni bosanski entitet Republiku Srpsku, formiranu na osnovu mirovnog sporazuma postignutog uz posredovanje SAD koji je podelio Bosnu. 

To piše agencija AP u tekstu pod naslovom "Ponovo ratna retorika na Balkanu".

AP ukazuje da je "Dačić reagovao na izjavu ratnog komadanta Armije BIH Safera Halilovića koji je rekao da bez srpske pomoći bosanski Srbi ne bi mogli da se odupru federalnim snagama (BIH) više od 15 dana". 

AP ukazuje da je Halilović general u penziji i da je to izjavio lokalnoj bosanskoj televiziji i da "nije govorio ni u kakvoj zvaničnoj funkciji". 

AP podseća da Republika Srpska koju AP naziva "minidržavom", u nedelju održava referendum o zadržavanju 9. januara kao datum svog nacionalnog praznika, što je datum kada su Bosanski Srbi proglasili formiranje svoje države unutar Bosne. 

Tokom rata koji je usledio, piše AP, oni su "proterali ne-Srbe sa teritorije pod svojom kontrolom s ciljem da ona postane deo susedne Srbije. Ljudi koji nisu Srbi koji tamo žive, vide taj datum kao simbol svog proterivanja i znak da je Republika Srpska i dalje mesto namenjeno samo za Srbe", navodi AP. 

Ustavni sud BIH je presudio da bi taj praznik bio diskriminacija na štetu bosanskih muslimana i katoličkih Hrvata, navodi AP i podseća da Rusija podržava održavanje referenduma, dok su SAD i Zapad protiv njega. 

Međunarodno telo koje nadzire sprovođenje mirovnog sporazuma, Savet za spovođenje mira u BiH (PIC), pozvao je danas strane da se uzdrže od "bilo kakvih mera reakcije i retorike podele". 

To telo je "oštro osudilo bilo čije izjave koje podrivaju stabilnost i bezbednost, ili koje dovode u pitanje teritorijalni integritet" BIH, prenela je agencija AP.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Протеривали "НЕ-СРБЕ"...Која је то нација .. "НЕ-СРБИ"...? ...Кад је настала...? Кад...? - Како ми је то - промакло...?

grof

pre 7 godina

JBG kad si panglu!Trebalo bi tebe sad podučavati ovdje?ha?Evo besplatno na brzinu.Ne-Srbi su svi oni koji su protjerani iz bosne,odnosno teritorije današnjeg manjeg entiteta,svi oni koji su pronadjeni po masovnim grobnicama u manjem bosanskom entitetu,svi oni čije kosti i danas nalaze,vade i identifikuju u tom manjem bosanskom entitetu i na kraju svi oni kojih danas nema u manjem bosanskom entitetu!Jel išta jasnije đikane?

Stan bre

pre 7 godina

Lala , cini mi se da si malo prolupo ili nedovoljno informisan , pozd.

ANTE BAN

pre 7 godina

Nije pametno na javnom prostoru kao što je ovaj portal- praviti se Tošo! Nesrbi su- Hrvati i Muslimani-Bošnjaci! Nadjite podatke koliko je Hrvata živjelo do rata u bosanskoj Posavini, a koliko danas! Nekad je bolje ne pisati ništa, nego lupetati bez veze i osnove!

Sremac

pre 7 godina

Ma da...samo su u Bosanskoj posavini živeli Hrvati i oni su proterani..istina,a istina je da su ti isti Hrvati najveće zločine počinili u Posavini...nego šta reći onda o Srbima koji su proterani iz Sarajeva...da ne nabrajamo druge regione

Ja BL

pre 7 godina

Ante, a Srbi su onaj narod koji je zivio u hrvatskoj prije rata I bilo ih oko 250000 u Slavoniji. Potrazi te podatke nalo na internetu.

Mane

pre 7 godina

To su VMO(verski modifikovani Srbi).Poturice i katunari koji su inače genetski srbi ali su gori od najgrđih neprijatelja.Tu bi mogla da se primeni ona crna izreka"da ti majka rodi najvećeg dušmanina".

Slovenac

pre 7 godina

Putin je flegmatski i čvrsto dao turskom predsedniku do znanja, da je jedan prvih uslova za pomirenje, ne mješanje što se balkana tiče, e pa sad, ko voli nek izvoli!

Lovac

pre 7 godina

Ima i Srba katolika i muslimana vele tako .! Neznamo sto se Ovi jogune stalno ?!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Референдум је српска РЕАКЦИЈА на сва подметања и лажи којима се служи - "УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ" - знан као: МУСЛИМАНСКО-ХРВАТСКА ФЕДЕРАЦИЈА...!! РЕФЕРЕНДУМ је реакција Срба на исфабриковане лажи о Сребреници, где је ЖРТВА ГЕНОЦИДА - оптужена за ГЕНОЦИД ! ( једном класичном заменом теза, и моћном машинеријом СИ-ЕН-ЕН и БИ-БИ СИ-ја...! )РЕФЕРЕНДУМ је ОДГОВОР СРБА - да нећемо у ФАШИСТИЧКИ ТРИЈУМВИРАТ, под окриљем НАТО пакта

mrslav

pre 7 godina

NE-Srbi su pokatoliceni Srbi ( Sada Hrvati,Oni Hrvati koji imaju Srpska prezimena.),poturceni Srbi (sada bosnjaci,i oni imaju Srpska prezimena).Svi oni to dobro znaju ali mrze svoje korene.\n

vicko

pre 7 godina

KOLIKI SU IDIOTI OVI ZAPADNI MEDIJI(AP) ALI SRBI ZNAJTE DA JE TO I ZVANIČAN POGLED VEĆINE EVROPSKIH ZEMALJA A MI BAŠ U NJIMA TRAŽIMO PRIJATELJE ??????

u magnovenju

pre 7 godina

Jos samo da Rusija stavi svima do znanja da ce braniti RS... :)

Slovenac

pre 7 godina

Putin je flegmatski i čvrsto dao turskom predsedniku do znanja, da je jedan prvih uslova za pomirenje, ne mješanje što se balkana tiče, e pa sad, ko voli nek izvoli!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija