• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.09.2016

17:20

DAČIĆ: Konflikti postaju sve kompleksniji!

Politika

DAČIĆ: Konflikti postaju sve kompleksniji!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih oslova Ivica Dačić govorioje danas na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a „Snaga civilnog upravljanja krizama - jačanje kapaciteta OEBS-a kao organizacije na osnovu Glave VIII Povelje UN-a“, poručivši da smo svedoci fundamentalnih promena u globalnom bezbednosnom okruženju

Konflikti se, rekao je Dačić, razvijaju i postaju sve kompleksniji. 

- Ratovi, terorizam, radikalizacija, migracije neviđenih razmera, kao i drugi novi i nadolazeći bezbednosni izazovi dodatno pogoršavaju globalnu bezbednosnu situaciju. Ni prostor OEBS-a ne predstavlja izuzetak u tom smislu - kazao je šef srpske diplomatije i dodao da se mora pronaći najbolji način da se ojača ta organizacija i prilagodi novim okolnostima, kako bismo, kako je rekao, uspeli da se nosimo sa ovim izazovima.

Kao jednu od ključnih lekcija naučenih tokom krize u i oko Ukrajine, Dačić je naveo da se mora ojačati kapacitet Organizacije za prevenciju konflikata i reagovanje na njih. 

- Treba da iskoristimo ovaj trenutak da dodatno razvijamo strategije i instrumente kojima OEBS raspolaže među svojim mehanizmima u vezi sa konfliktnim ciklusom - naveo je on.

Ukazao je da je iskustvo stečeno tokom OEBS-ovog angažovanja u Ukrajini pokazalo je da nenaoružane civilne misije u upravljanju krizama pružaju dodatnu vrednost ovoj Organizaciji.

- Ipak, specifičnost savremenih sukoba zahteva prilagođavanje i dodatnu fleksibilnost u našem delovanju. Treba da budemo otvoreni i spremni za razmatranje novih ideja, uzimajući u obzir da je pre samo nekoliko godina upotreba modernih tehnologija - poput bespilotnih letelica i satelitskih snimaka- bila nezamisliva - naveo je šef srpske diplomatije.

VUČIĆ: Svi viču da je Halilović ludak, ali niko od zvaničnika iz BiH neće javno da ga osudi zbog pretnji RS!

Međutim, primetio je, u iznalaženju novih načina i sredstava za pružanje odgovora na krize, ne treba da izgubimo iz vida još jednu jedinstvenu karakteristiku naše Organizacije, a to je konsenzus. 

- Treba uzeti u obzir sve ideje i saslušati stavove svih, ali konačni rezultat mora da bude plod odluke donete konsenzusom. S druge strane, ovo će dati dodatnu težinu dogovorenim rešenjima i olakšati njihovo sprovođenje - naveo je. 

Kako bi se postigao konsenzus, dodao je, moramo da zajedno učestvujemo u diskusijama, razmenjujemo argumente i nalazimo načine za prevazilaženje razlika. Kada je reč o političkoj volji i konsenzusu, očigledno je, kazao je Dačić, da moramo da pronađemo način za priznavanje međunarodno pravnog subjektiviteta, privilegija i imuniteta OEBS-a.

Aktuelna situacija, istakao je, ima različite negativne posledice po rad Organizacije.

- Ne treba da potcenjujemo ni prednosti koje pruža saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama. Konkretno, lekcije naučene iz mirovnih operacija UN-a, zajedno sa iskustvima drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, od izuzetne su koristi za OEBS i njegove države učesnice - rekao je Dačić i istakao da stoga čvrsto veruje da napori koje Organizacija ulaže u jačanje civilnog upravljanja krizama treba da budu blisko povezani s naporima Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. 

Ovo iziskuje, između ostalog, dalje intenziviranje i istraživanje novih puteva saradnje, uključujući uspostavljanje strateških komunikacija, razmenu informacija i ekspertize, bolju upotrebu postojećih resursa i kapaciteta, zajedničke aktivnosti i sinergiju različitih prisustava na terenu, čiji bi željeni rezultat bilo unapređeno civilno upravljanje krizama, napomenuo je. 

- Na kraju, dozvolite mi da naglasim da je ovogodišnja diskusija o konfliktnom ciklusu, koju je iniciralo i organizovalo nemačko predsedavanje, pravovremena i korisna. Želeo bih da podstaknem naredno predsedavanje da ovu temu zadrži visoko na našoj agendi - poručio je, između ostalog, ministar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija