• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2016

07:44

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI USPEH REFERENDUMA: 99,79  odsto građana zaokružilo DA!

Politika

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI USPEH REFERENDUMA: 99,79 odsto građana zaokružilo DA!

Podeli vest

Uspeo referendum u Republici Srpskoj - na osnovu 71,09 odsto obrađenih glasačkih mesta, podršku referendumu dalo je 99,79 odsto građana koji su glasali za to da 9. januar ubuduće ostane Dan Republike Srpske. Procenjeno je da je na referendum izašlo između 56 i 60 posto upisanih birača. Predsednik Komisije Siniša Karan je rekao da će konačni rezultati biti saopšteni u ponedeljak u podne
Tanjug

22.55 - Prema preliminarnim rezultatima sa obrađenih 71,09 odsto glasačkih mesta na referendumu o Danu Republike Srpske, 99,79 odsto građana je zaokružilo "da", odnosno da žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan RS, saopštila je večeras Republička komisija za sprovođenje referenduma.

(VIDEO) DRINA NIJE GRANICA: Vatromet u Beogradu u čast uspešnog referenduma u Srpskoj!

MILORAD DODIK U SVOM MANIRU: Biće još referenduma!
 

Do sada obrađeni podaci pokazuju da je glasalo 425.715 građana. Predsednik Komisije Siniša Karan je rekao da će konačni rezultati biti saopšteni u ponedeljak u podne.

PRVA REAKCIJA NA REFERENDUM: Bosna ukida table "Dobrodošli u Republiku Srpsku"?

Tanjug

22.05 Dodik proglasio referendum uspelim, Srpsku nazvao državom

- Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog - izjavio je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je Republiku Srpsku večeras u Palama nazvao državom.

 

Tanjug

22.00 - Ponosan sam što nije bilo incidenata,što je narod pokazao zrelost i odlučnost.Niko od budućih političara neće moći da zanemari volju naroda, poručio predsednik RS Milorad Dodik. Dat je najbolji odgovor Bakiru Izetbegoviću. Bilo bi pristojno da ćuti baš danas, ali on je već galamio, rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li biti referenduma o sudu i tužilaštvu, Dodik je odgovorio: "Biće".

BAKIRU ĐAVO NE DA MIRA: Dodiku predviđa sudbinu Sadama, Gadafija i Slobodana Miloševića!

21.20 - NEZVANIČNI REZULTATI: Od 30,76 glasačkih mesta, glasalo je 154.019 glasača... 99,80 odsto reklo DA!

Predsednik komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan je rekao da sa terena pristiže veliki broj podataka, te da je sledeće obraćanje medijima predviđeno oko 22 časa. 

 

 

Procenjeno je da je na referendum izašlo između 56 i 60 posto upisanih birača.

Nezvisne novine

20.35 - Milorad Dodik poručuje da su građani RS imali sjajnu priliku da potvrde jedinstvo. Ističe da se danas piše istorija.

 

20.30 - Najveća izlaznost na referendumu zabeležena je u Kalinoviku 50, 91 i Istočnom Starom Gradu 49,50 odsto, saopšteno je iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

U Brčkom je glasalo 31,11 odsto, u Srebrenici 18,78, u Banjaluci 31,58, zatim Bijeljini 22,86 i Prijedoru 24,22 odsto građana. U Zvorniku je glasalo 30,75, u Trebinju 37,29, te u Doboju 24,41 odsto građana. U inostranstvu do 13 časova ukupno je glasalo 6.570 građana.

Reuters

20.02 Ivanić: Važno da je sve proteklo mirno

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je najvažnije da je referendumski dan u Srpskoj prošao mirno i da je konačno "stavljena tačka na tu priču".

19.30 - Politiko: Refrerendum najsmeliji izazov Dejtonskom poretku. Referendum u Republici Srpskoj, na kojem su građani danas glasali da li žele da 9. januar i ubuduće obeležavaju kao Dan Republike u RS, mogao bi da bude "najsmeliji izazov" do sada ustavnom poretku, koji je stvoren Dejtonskim sporazumom kako bi se prekinuo rat u BiH 1995. godine. 

Tanjug

19.00 - Zatvorena biračka mesta. Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni su se izjašnjavali na oko 1.900 glasačkih mesta. Procene izlaznosti i prvi nezvanični rezultati očekuju se u 21h. 

18.13 Do 17 časova izašlo 51, odsto glasača

Do 17 časova na referendum o Danu Republike izašlo je 624.190 ili 51,17 odsto svih registrovanih glasača u Srpskoj.

Tanjug

17.16 Karan: Nema nepravilnosti

Predsednik Komisije za provođenje referenduma u RS, Siniša Karan, kazao je da je nema registrovanih nepravilnosti.

- Referendumski dan odvija se u sjajnoj atmosferi. Sledeći presek je u 21 čas, kada se očekuju konačni, nezvanični rezultati o izlaznosti, a moguće i o rezultatima samog referenduma - ističe Karan.

16:35 Dodik: Neće Bakir Izetbegović određivati dan rođenja Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na Sokocu da Republika Srpska danas piše istoriju i da je 25. septembar važan istorijski dan za Srpsku.

- Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. Deveti januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas potvrđujemo da neće Bakir Izetbegović i stranci određivati datum nastanka i rođenja naše Republike Srpske - istakao je Dodik na predizbornoj tribini SNSD-a na Sokocu.

tanjug/srna

16:31- Kusturica: Referendum je sudbinsko izjašnjavanje građana Srpske

Reditelj Emir Kusturica poručio je da je referendum o Danu Republike Srpske sudbinsko izjašnjavanje građana Srpske.

- On ne predstavlja samo odbranu Dana Republike, već i odbranu naše kulture i svega onoga čega ne možemo da se odrekenemo - Andrića, Njegoša, Kočića, Dučića, Bećkovića, Pope, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića... i brojnih drugi - izjavio je Kusturica Srni nakon glasanja u Višegradu.

tanjug/srna

16. 25 -   Pupovac bi voleo da referenduma u RS nije bilo

Potpredsednik SDSS i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac je izjavio danas da očekuje da će nakon referenduma o Danu Republike u RS biti onog čega dosad nije bilo - razuma i spremnosti da se razgovara.

16.15 - Izlaznost do 15 časova, Prema podacima Republičke komisije za sprovođenje referendum o Danu Republike u RS, jer 39,65 odsto. 

tanjug/srna

15.16 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da glasačko mesto u Kuli, opština Gacko, nije ni otvoreno i da je spojeno sa drugim glasačkim mestom, jer se očekivalo da Bošnjaci neće ni izaći na referendum.

- S obzirom na to da znamo da je bošnjačko rukovodstvo pozvalo Bošnjake da ne izađu na referendum nije ni bilo potrebe da se otvara to glasačko mesto. Nema potrebe da to smatramo bilo kakvim incidentom jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira - naglasio je Lukač.

14.45 - Do 14 časova nije zabeležen nijedan incident na glasačkim mestima, saopštio MUP RS. Policija izašla na teren jutros u Kuli kod Gacka, gde je situacija pod kontrolom.

Tanjug

14.30 - Prema podacima Republičke komisije za sprovođenje referendum o Danu Republike u RS, do 13 sati izašlo je 30,48 odsto upisanih u birački spisak ili 372.280 građana.

Najveća izlaznost zabeležena je u Kalinoviku 50.91 odsto, Istočnom Starom Gradu 49.50 odsto, Trnovu 47.65 odsto, Berkovićima 46.99 odsto i Kupresu 46.51 odsto.

12.49 - Građani Republike Srpske u Austriji su danas masovno izašli na birališta kako bi glasali na referendumu o Danu Srpske. Referendum o Danu Srske organizovan je i u dijaspori, a tako i u Austriji na četiri mesta. Biračka mesta otvorena su pri srpskim klubovima u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku.

12.42 - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović glasao je u glasačkoj jedinici u Istočnom Sarajevu, a nakon toga izjavio da će 9. januar uvek biti vezan za lidere SDS, čiji je član od 1990.

tanjug/srna

12.35 - Prema podacima Republičke izborne komisije za sprovođenje referenduma do 11 sati u proseku je glasalo 215.861, ili 17,68 odsto upisanih građana Republike Srpske sa pravom glasa.

12.19 -Stanje bezbednosti na referendumskim mestima na području cele Republike Srpske i dalje je povoljno, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Iz MUP poručuju da se sve aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom.

12.03 - Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je danas, nakon glasanja, da je zadovoljna činjenicom da je RS uspela da oraganizuje referendum o danu tog entiteta i pokaže da je sposobna za to čak i onda kada je suočena s brojnim opstrukcijama.

10.35 - Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas povodom spekulacija medija da bi mogao da bude uhapšen zbog održavanja referenduma uprkos odluci Ustavnog suda, da je odgovor Tužilaštvu pobeda na referendumu.

- Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum - rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

Tanjug

10.30 - Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić glasao je u Banjaluci nakon čega je poručio da će RS i ubuduće obeležavati 9. januar. Predsednik SDS Mladen Bosić glasao je u opštini Donji Žabar na mestu predviđenom za glasače iz Brčko Distrikta.

10.28 - Republička komisija za sprovođenje referenduma saopštila je da je izlaznost na refrendumu u Republici Srpskoj do 9.00 časova bila 6,31 odsto.

10.21 - Izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema. Državljani RS u Srbiji glasaju na pet biračkih mesta, u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu iSubotici, i za njih je dostavljeno 13 hiljada glasačkih listića, a predstavnici biračkih mesta očekuju da će biračko pravo ostvariti oko deset hiljada građana, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

10.00 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na referendumu u Domu kulutre u Laktašima. On je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom.

9.20 - Na području opštine Srebrenica, gde živi većinskog bošnjačko stanovništvo, jutros je otvoreno svih 16 referendumskih birališta.  Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji. U širem krugu glasačkih mesta nalaze se po jedan ili dva policajca. Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

9.00 - Stanje bezbednosti na glasačkim mestima na referendumu u RS je uredno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

08.50 - U Mesnoj zejednici Kula kod Gacka manja grupa meštana blokirala referendumsko mesto, policija intervenisala. U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo.  

Tanjug

7.00 - Veliki broj građana Republike Srpske već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati.

Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo glasa u RS ima 1. 219. 399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1. 900 glasačkih mesta.

Glasačka mesta će biti otvorena do 19.00.

Na pet biračkih mesta drzavljani RS, koji se zateknu danas u Srbiji moći će da se izjasne u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu.

Tanjug

Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati, mogu se očekivati već tokom noći.

Izlaznost građana biće saopštavana na svaka dva sata, počev od 9 sati ujutru.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moća da se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Tanjug

Inače, državljani RS moći će, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mosa

pre 7 godina

ZASTO?ne bese referendum u Brckom.Znaci tu se deli bos.herc-rs entitet na dva dela zar ne?O tome ni reci i tu je nesto trulo i to dobro trulo.Samo gradjani rs kraci za 1,4 mil. km da se ucvrsti vlast SNSD i nista vise.Neko ko misli svojom glavom ne vidi ovde neki uspeh vec samo moze biti losije za sve rs gradjane.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Дан Републике Српске и Дан Републике Србије,и СРБА морао је бити 28.Јуни ...тако је и по Богу и по људима !!...Ал* ајде, шта је ту је...!Ваљда ће нам једном доћи....до "главе" - Шта то Бог хоће са нама... Биће и то једног дана, знам и чекам, ...у ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ!

era raketas

pre 7 godina

Zasto da ne da udare kontru pa da bude veselo kao i ranije!

ackuur

pre 7 godina

Ne znam samo kako je tvoj mizeni mozak to zamislio? Onda dolazi na red ukidanje federacije. Pa prava na postojanje izmisljenoj naciji bosnjacima....

ćela

pre 7 godina

Srećan van referendum , braćo Srbi !! Vole vas i poštuju , Srbi iz Srbije !!

RS

pre 7 godina

Ako kazu, opet cu na strazu ne moze ti nista niko, Srpska Republiko ,ako zovu, opet sam u rovu ne moze ti nista niko, Srpska Republiko

hercegovac

pre 7 godina

A ako se Ante Gotovina opet vrati valja traktore opet paliti.p.s.cuvajte 3 kanistra nafte za svai slucaj.

prekodrinska braca

pre 7 godina

hajmo da pobedimo te zapadne anti srbe svojom narodskom voljom. ne treba da ratujemo vec samo olovkom da zaokruzujemo! danas datum, sutra nezavisnost, prekosutra prisajedinjenje. idemo braco!

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Подржавамо Републику Српску у целини. Подржавамо одржавање референдума српског народа у Републици Српској. Подржавамо васколику одбрану Републике Српске. Подржавамо Кустурицу у целини. За крст часни и слободу златну.

DS

pre 7 godina

I malobrojni narod moze biti VELIKI narod ako je slozan i jedinstven u odbrani svojih nacionalnih interesa kao sto je danas srpski narod. Rodjendan R.Srpske je 09/01 a krsna slava Sveti Stefan i tako ce ostati na vijeke vijekova jer tako zeli srpski narod R.Srpske i to nikakva sila ne moze promijeniti. Srecno sestre i braco Srbi..

Ali Šele

pre 7 godina

ova anketa koja je urađena u RS, naneće samo štete narodu a najviše našem premijeru g.Vučiću koji je Srbiju digao na čvrsto tlo, jer MZ i EU neće šutjeti na Dodikove provokacije

Tasha

pre 7 godina

Referendum je nacin izrazavanja volje naroda, osnovno pravo svakog naroda,,,,, u miru, bez poziva na sukobe. To je demokratija. Cestitke na uspesno organizovanom referendumu, sve najbolje mom Rep Srpska!

Matija

pre 7 godina

Odmah poslije ilegalnog referendum u BiH 01.marta 1992 priznata je od nekih drzava kao samostalna BiH. Ekspresno je uslijedilo ilegalno uclanjenje u “Islamske drzave” svijeta? Sve ilegalno! Kriza zbog laznog popisa u BiH muslimana, jer je na stotine njih doslo iz Srbije pa I Turske I glasalo za separatizam iz Jugoslavije bez Srba, kojih je kroz istoriju do tada bilo najvise (ne racunajuci zrtve Prvog I Drugog svjetskog rata gdje su muslimani bili sa okupatorima). Ipak pogledajte zvanicne informacije Bosne I Hercegovine po popisu stanovništva 1991. Godinena: Po popisu stanovništva 1991. godinena teritoriji BiH živele 4.377.033 osobe. Muslimani su tada činili 43,38 odsto ukupnog stanovništva (1.898.963), Srbi 31,18 (1.365.093), Hrvati 17,36 (759.906) Jugosloveni 5,53 odsto (242.032 BOSNA I HERCEGOVINA JE BILA HRISCANASKA UVJEK , evo muslimanskih sumnjivi podataka: Hrscana (Srbi I Hrvati) 49,00 odsto a Muslimani 43,38 odsto. Jugoslovena 5,53 odsto treba upisati medju Hriscane, njih je bilo najvise. DAKLE, BiH je DANAS OVE 2016. Hriscanska A NE ISLAMSKA! Muslimani nedaju praznik drugim narodima a oni cute sto je jedan manjinski narod BiH uclanio u Islamsku drzavu. Eto morala I cuvenog

Petar XXL

pre 7 godina

Cestitam vam na uspesno odrzanom referendumu i nadam se da ce te i sledeci odrzati uspesno, jel to je najvisi stepen demokratije. Narod mora odluciti kakvu buducnost zeli.

zoran miljkovic

pre 7 godina

Срећно браћо, од данас све се мења, биће веће плате,пензије, више радних места, нема беде, јер овакав успех се не памти, изаћи ће на 104%. Боже мили болесног ли ума, код овог Додика, све ће да уради само да опстане на власти, потсећа на Милошевића, мислим да неће ово проћи баш тако олако, јер и Путин му рече да повуче ручну.

Posmatrac

pre 7 godina

Posle referenduma ciji ishod smo znali i pre nego sto je odrzan potrebno je da lider Dodik bude vise mudar i manje pricljiv. Neka se ugleda na srpske politicare koji su konacno spoznali kakva je farsa medjunarodna globalna politika.U Vojvodini pored zastave Srbije vijori se i zastava Vojvodine - tako moze biti i u RS. Potrebna je pronicljivost i strpljenje. Sada su hrvati na potezu. Stvorit ce se i hrvatski entitet u BIH. Tek kasnije vreme je za nove poteze vlade RS. Umedjuvremenu je potrebno odrzati korektne odnose sa svim gradjanima BIH i sada je bitno raditi na zajednickim interesima.Ne treba gledati veru, nacionalnost vec narod koji je osiromasen u celoj BIH. EU ce biti izdasna prema BIH - kada su u pitanju predpristupni fondovi.Treba ojacati BIH pa tek onda vuci nove poteze.

Zijad

pre 7 godina

Ovi rezultati tzv. referenduma mi nešto mirišu na albanske izbore u vrijeme Envera Hodže ili Lukašenkove izbore u Bjelorusiji. Sam pao, sam se udario. Možda nešto pozitivni i bude od tog referenduma, ko zna? Ali, ko piša uz vjetar neminivno ostane popišan.

Senka

pre 7 godina

Ovako mala izlaznost govori da je narodu u BiH dosta političkih prepucavanja, da oni muče veću muku: kako sastaviti kraj sa krajem. Umesto referenduma, bolje da ih vade iz siromaštva, u koje su ih gurnuli političari, kojih se narodna muka nimalo ne dotiče.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija