• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

26.09.2016

12:29

RADIKALI OPLELI PO ČANKU: Simbole Vojvodine si UKRAO IZ HRVATSKE SLIKOVNICE!

Politika

RADIKALI OPLELI PO ČANKU: Simbole Vojvodine si UKRAO IZ HRVATSKE SLIKOVNICE!

Podeli vest

Srpski radikalna stranka danas je najavila pokretanje postupka za ukidanje zastave i grba Vojvodine, poznatijih kao Čankovi simboli, koji su u zvaničnoj upotrebi od pre 14, odnosno 12 godina

- Čuveni srpski heraldičar Mirko Stojnić je u potpunosti demaskirao i ogolio u čemu se sastoji istorijski i heraldički falsifikat dosmanlijskih simbola AP Vojvodine iz 2002. i 2004. godine. Stojnić je ukazao na činjenicu da elementi tzv. "grba" AP Vojvodine nisu preuzeti iz relevantne heraldičke građe, nego iz popularne slikovnice "Grbovi Jugoslavije", koju je izdala zagrebačka firma "Kavahag" tridesetih godina 20. veka - rekao je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe radikala u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je na konferenciji za medije u Novom Sadu kazao da Srpska radikalna stranka kompletira dokumentaciju i da će uskoro  pokrenuti inicijativu na Odboru za ustavno-pravni položaj AP Vojvodine da se tzv. Čankovi simboli, koje je "dosmanlijski režim političkim nasiljem, mimo ustavnog i zakonskog osnova, oktroisao odlukama iz 2002. i 2004. godine, brišu iz Statuta AP Vojvodine i na taj način eliminišu iz službene upotrebe". 

 - Ovi simboli ne predstavljaju ništa. Zapravo, predstavljaju diletantsko, šarlatansko, nakaradno i karikaturalno rešenje i čist su istorijski i heraldički falsifikat - istakao je Jakšić.

S. K.

SRS je pozvala naprednjačku pokrajinsku vlast da uvaži činjenicu šta je pravo istorijsko nasleđe, a šta istorijski i heraldički falsifikat i da podrži inicijativu srpskih radikala da se tzv. Čankovi simboli brišu iz Statuta i eliminišu iz zvanične upotrebe u Pokrajini. 

Jakšić je istakao i da SRS izražava zadovoljstvo što se konačno, u petak 23. septembra, zastava srpske Vojvodine zavijorila ispred zgrade Banovine u Novom Sadu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aleksandra

pre 7 godina

bravo da jednom tu debelu svinju ili krme ljudi iz srbije vide ko je on zapravo

DUSAN

pre 7 godina

Ovo Canka je navece go*no na Srpskoj politickoj sceni.On mrzi Srbe i Srbiju iz sve duse i uopste ne razumijem kako to narod ne moze da uoci za sve ove godine njegovog bavljenja politikom.

vlada

pre 7 godina

Za Čanka u ponudi postoje smo dva mesta, a to su "zatvor" /po zasluzi/ i ustaška hrvatska /po izboru/! Ta bitanga nema šta da traži, kao /slobodan/ gradjanin Srbije!

SARA

pre 7 godina

CANAK NEKA SE ISELI IZ SEB JE. \nVOJVODINS JE SRBIJA I NIKADS NECE BITI HRVATSKS MS KOLIKO TAJ CANAK RADIO NA TOME. \n\n

Ronald MekDonald

pre 7 godina

Evo ovako ja nisam ni separatista ni Ustaša ja sam Srbin na grbu Vojvodine stoje grbovi Srema, Banata i Bačke DELOVI SRBIJE gde je tu separatizam? Drugo na zastavi Vojvodine su tri zvezdice Srem, Banat ,Bačka DELOVI SRBIJE gde je tu separatizam? a kakva je zastava Srbije? dvoglavi Orao i Kruna i ako nemamo kralja..Osim što imamo 200.000 Bošnjaka i oko 200.000 Mađara i kada već imate takvu mutietničku zemlju neka joj na zastavi bolje budu Okruzi ili da se zemlja podeli u Banovine ili tako nešto. Sve najbolje svima

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija