• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.09.2016

14:10

VUJOVIĆ: Nagradićemo ''dobre đake'' u lokalnim samoupravama!

Politika

VUJOVIĆ: Nagradićemo ''dobre đake'' u lokalnim samoupravama!

Podeli vest

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti favorizovane one opštine koje dobro rade, dok će "loši đaci" snositi posledice svog rada

- Programsko budžetiranje ćemo koristiti za planiranje i evaluaciju, ali i za nagrađivanje dobrih đaka - lokalnih samouprava. Podsticaćemo konkurenciju između onih koji se dobro odnose prema resursima, u odnose na one koji kaskaju. Da loši đaci više ne diktiraju dinamiku već oni dobri - rekao je Vujović.

Ministar ističe da će usvajanjem izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti napravljen novi pomak u kvalitetu budžetiranja.

On je rekao da je važno i da više ne budemo ''žrtve linearnog smanjivanja troškova i broja ludi''.

- Tamo gde je organizam debeo tamo treba i da smrša, a kod nas se to ne zna - dodao je Vujović na završnom skupu povodom predloga nove strukture programskog budžeta lokalne samouprave, u organizaciji Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština.

Vujović je rekao da će do kraja godine biti donete nove odluke o maksimalnom broju zapslenih u javnom sektoru, što će biti polazna osnova za 2017.

- Na to smo obavezni i prema sebi, ali i prema dogovoru kojim imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom - rekao je Vujović.

On je najavio i da će do kraja 2016. biti donet i poseban Zakon o platama na lokalniom nivou dodajući da je već formirana radna grupa koja priprema taj zakonski akt.

Vujović je naglasio da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost i smanjivanje korupcije, dodajući da sada imam linijski budžet koji liči na “jednu kobasicu troškova”.

Ministar je rekao da će biti sprovedene reforme u oblasti zdravstva i školstva, što će biti značajno za popunjavanje rupa u budžetu.

- Da znamo čime upravljamo odnosno šta pripada državi, ali i da uvedemo veći stepen reda, a ove izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava su jedan od načina da se to urad - naglasio je Vujović.

Kako kaže, dobro bi bilo da već početkom 2017, u januaru ili februaru, počne primena fiskalne strategije.

Vujović je dodao da će u narednom periodu Srbija morati da pređe evropski semestralni sistem budžetiranja.

Opštinama će od opterećenja zarada stizati 74 odsto, gradovima 77 odsto, a Beogradu 66 odsto.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava svi opštinski i gradski budžeti biće umanjeni do najviše četiri odsto. Izuzetak je samo opština Bor, gde će taj procenat biti "malo iznad četiri odsto".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija