• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.09.2016

12:49

ZUKORLIĆ: Univerzitet u Pazaru će dobiti akreditaciju!

Politika

ZUKORLIĆ: Univerzitet u Pazaru će dobiti akreditaciju!

Podeli vest

Univerzitet u Novom Pazaru će dobiti akreditaciju, njegove diplome su i sada validne, a u tom je slučaju vlada imala mnogo više osećaja za potrebe društva nego što su to pokazali pojedini članovi Akreditacione komisije, izjavio je danas narodni poslanik Muamer Zukorlić

On je na pres konferenciji nakon sednice Odbora za obrazovanje i nauku, na čijem je čelu, izjavio da je akreditacioni proces u toku, te da postoji jasno izražena volja da se to pitanje konačno reši.

To je, kako je naveo, posebno vazno s obzirom da je reč o univerzitetu na kojem se školuju pripadnici drugih nacionalnosti,ocenivši da je u interesu svih da se to pitanje reši.

Ono što je do sada sperečavalo da se proces akreditacije okonča, prema njegovim rečima, brutalno je kršenje zakona od pojedinih članova Akreditacione komisije, koji su, dodao je, pri tome bili u sukobu interesa.

Na pitanje kako komentariše kritike na njegov račun u tom postupku, Zukorlić je rekao da ga one ne interesuju, te da su ti koji su ga kritikovali mislili da će tako da mu vežu ruke.

- Ja, međutim, sve stavove iznosim i sada javno i uvek ću to činiti, jer me neosnovane optužbe ne interesuju, a uvek ću, pa i u ovom Odboru, biti na strani obespravljenih - poručio je Zukorlić, primetivši da su neke stranke, ali i jedan političar, pokušali da na slučaju Univerziteta u Novom Pazaru prave karijeru.

Upitan koliki je uticaj Odbora za obrazovanje i nauku da se slučaj Univerziteta u Novom Pazaru reši, Zukorlić je rekao da Odbor s tim nema ništa, odnosno da o akreditaciji odlučuju Akreditaciona kimisija u prvom stepenu, a Savet za visoko obnrazovanje u drugom, te da Odbor jedino može da pokrene pitanje odgovornosti članova komisije koji su se ogrešili o zakon ili pravila.

U tom je smislu dodao da će Odbor to svakako činiti, ali i da će se on lično potruditi da "svaki univerzitet, svaka obrazovna ustanova, svaki student i učenik budu zaštićeni od nepravde, zlouptreba i monopola".

Zukorlić je pres konferenciju održao nakon sastanka koji je imao s predstavnicima pet privatnih univerziteta, od kojih je, kako je rekao, dobio niz korisnih sugestija koje će biti korišćene prilikom izrade plana Odbora i za pripremu tema kojima će se njegovi članovi baviti u narednom periodu.

Predstavnici pet privatnih univerziteta predložili su, između ostalog, da se izjednači status privatnih i državnih univerziteta u pogledu budžetskog finansiranja, da se uredi sistem akreditacija, ali i da se reši problem finkcionisanja Konferencije univerziteta, gde manji privatni fakulteti gotovo da ne učestvuju.

Na sastanklu su se učesnici založili za unapređenje sistema nagrađivanja naučnih projekata, dodao je Zukorlić, ocenivši taj razgovor veoma korisnim i najavljujući nastavak komunikacije, a sve u cilju usvajanja najboljih rešenja u sistemu visokog obrazovanja.

U tom je kontekstu pomenuo da je daans razgovarao s našim mladim naučnikom Komlenom Lalovićem o unapređenju informatičkog obrazovanja, kojim, kako je rekao, sada ne možemo biti zadovoljni.

Lalović je, inače, patentirao uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva, odnosno materinstva, koji bi eliminisao mogućnost za krađu beba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Што би КУПОВАЛИ дипломе у Приштини... ( као до сада !)..? Када можете и сами од сад да их.... - "штанцујете"...?!

XXL

pre 7 godina

Prijatelju @Lala iz Banata opet si se najeo pite bundeve ludaje i pio vruća piva, a znaš da je babo govorio da to ne ide zajedno. Zašto napadaš i izvrćeš ruglu jedan univerzitet koji su osnovale manjine, a ne tako davno pozivao si se na pravoslavlje i svetosavlje? Ili samo želiš da komentarima uveseljavaš čitaoce zarad pluseva, a to nije lepo. Pozz.

XXL

pre 7 godina

Konačno da se pitanje akreditacije Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru reši u skladu sa Zakonom iako je tom Univerzitetu načinjena velika nepravda i to politička i kao što sam g-din Zukorlić kaže pojedinaca iz akreditacione komisije. Na svečanom otvaranju 2003.g. toga Univerziteta prisustvovao je g-din Premijer Srbije Zoran Đinđić i tadašnji Ministar prosvete g-din Gašo Knežević kada su tom Univerzitetu predate sve validne dozvole države Srbije za njegov rad. Sada ostaje da se odgovori zašto i KO je kočio njegovu akreditaciju po novom bolonjskom sistemu pri čemu je naneta šteta ne samo Univerzitetu već i studentima kada znamo da se na njemu izučava i jezik manjine - bošnjački. Za razliku i needukovanost kao i neeinformisanost mnogih diploma Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru je validna ne samo u Srbiji već i u samoj Nemačkoj npr., a španski Vebometrix koji vrši ocenjivanje privatnih i državnih univerziteta dva puta godišnje 2012.g. od ocenjenih 20.000 visokoškolskih ustanova ga je svrstao na 9561 mestu (za ostale godine podatke treba proveriti).

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija