• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.09.2016

14:37

PALALIĆ (SNP): Režim Mila Đukanovića sprovodi identitetski genocid nad Srbima u CG!

Politika

PALALIĆ (SNP): Režim Mila Đukanovića sprovodi identitetski genocid nad Srbima u CG!

Podeli vest

Položaj srpskog naroda ali i državni interesi Srbije nikada nisu bili ugroženiji u Crnoj Gori gde "režim Mila Đukanovića sprovodi identitetski genocid nad Srbima", izjavio je Jovan Palalić, poslanik i generalni sekretar Srpske narodne partije na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije

Palalić je u raspravi o aktuelnoj situaciji u regionu i pozicijama Republike Srbije istakao da je ćirilica, iako je ustavom zagarantovano pismo u Crnoj Gori, proterana iz javne upotrebe.

- Danas ne postoji ni jedan javni natpis na ćirilici, niti je ćirilica bilo gde u Crnoj Gori u službenoj upotrebi - rekao je Palalić.

On je podsetio da jedino Srbima u Crnoj Gori nije dozvoljeno dvojno državljanstvo, dok Hrvatima ili Albancima jeste.

- Iz školskih programa su izbačeni svi srpski pisci, čak i oni koji su poreklom iz Crne Gore, od Njegoša do Matije Bećkovića. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je pod strahovitim pritiskom Đukanovićevog režima, od proterivanja sveštenika iz Crne Gore, pokušaja da se mimo zakona Crkvi oduzme imovina, sprovođenja nasilne autokefalnosti takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, pa sve do nedavne optužbe da je SPC antidržavna zato što se protivi članstvu Crne Gore u NATO - objasnio je Palalić i upozorio da će "ako Srbija ne zaustavi ovaj proces, Srbi u Crnoj Gori nestati".

Kako je naglasio, za Srbiju je velik izazov to što Crna Gora želi da pristupi NATO paktu iako se članstvu protivi većina stanovnika ove države, ali i svi Srbi.

- Vrlo lako nam se može desiti da se blizu Brodareva, na granici sa Crnom Gorom, pojavi NATO čizma, a Srbi koji su bili protiv članstva u NATO nađu na još žešćem udaru režima u Podgorici. Zato je najbolji način da građani Crne Gore odluku o ovom pitanju donesu na referendumu - poručio je narodni poslanik SNP.

Palalić je podsetio da je vlast u Crnoj Gori zadala neprijateljski udarac Srbiji priznavanjem lažne države Kosovo.

- A sada još i pregovaraju o granici sa tim istim Kosovom, protivno interesima naše države. Srbija taj dogovor ne može i ne sme da prizna niti da ikada zaključi sporazum o granici sa Crnom Gorom dokle god Podgorica priznaje nezavisnost Kosova - istakao je Palalić.

On je zaključio da su Srbi u Crnoj Gori odlučno protiv sankcija koje je režim Mila Đukanovića uveo Rusiji jer "nikada kroz svoju istoriju Crna Gora, koja je utemeljena na srpskom nacionalnom identitetu, nije bila protiv Rusije".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivan

pre 7 godina

Sva moja rodbina u CG zive mnogo bolje nego da su ovde...a sto se tice cirilice i kod nas je skoro pa sve na latanici...tako ne pravite vecu mrznju medju narodima da bi vama politicarima bilo bolje!!!!!A politicari u CG koje cine opozicija oni i ne zele da dolje dodju na vlasti jer zive kao loj u bubregu i nit ih zanima kako zive Srbi dole\n

timo

pre 7 godina

Pa skupstina vam prazna. Koga briga, Milo hoce u evropu.

Branislav

pre 7 godina

Ako možemo mi da ispoštujemo svakog Crnogorca koji kod nas upiše fakultet drsko je da se oni ovako ponašaju u svojoj zemlji.. NATO nema šta da traži jer ga narod Crne Gore nikada neće podržati zbog toga vlada na sve načine gleda da to urad bez dozvole naroda.

Ivan

pre 7 godina

Srbi nigde toliko nisu ugroženi kao u Crnoj Gori, vlast ih konstantno pritiskai i na sve načine gleda da im napakosti. Sramota je da se nigde ne upotrebljava ćirilica kao što je još veća sramota da se svi Srpski pisci izbace iz lektira.

svetomir vučković

pre 7 godina

i to su braća! vratiće im se, kad-tad.

Šćepan Mali

pre 7 godina

Milo, najbolji hrvatski i šiptarski prijatelj.

Goran Bojićević

pre 7 godina

Stideće ih se pokolenja, a prokleće ih bratske kosti njihovih predaka.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija