• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

30.09.2016

10:54

CENE NAŠ TRUD! EU Srbiji dala 40 miliona evra pomoći zbog migranata!

Politika

CENE NAŠ TRUD! EU Srbiji dala 40 miliona evra pomoći zbog migranata!

Podeli vest

Evropska unija je od septembra 2015. dala 40 miliona evra bespovratne pomoći za podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima, saopštila je danas Delegacija EU u Beogradu

Šef Delegacije EU Majkl Devenport je rekao da "Srbija... pruža važan doprinos rešavanju migrantske krize na odgovoran i human način" i da "EU podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice".

On je rekao i da "delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrdjivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način".

- Narednih meseci i godina Srbija će imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama - rekao je Devenport, navodi se u saopštenju.

Više od 10,7 miliona evra dato je za radove na izgradnji i rekonstrukciji centara u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu za planirane radove u Šidu i Padinskoj Skeli, kao i za opremu, mobilne timove, potrepštine i nameštaj. 

EU takodje plaća troškove struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje, i to više od 460,000 evra ove godine i skoro dva miliona miliona evra naredne godine, navodi se u saopštenju.

Više od 9,4 miliona evra utrošeno je za plate 273 zaposlenih gradjana Srbije, koordinatora, prevodilaca, administrativnog pomoćnog osoblja i zaposlenih na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu.

EU je obezbedili sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu, za dečije kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima u pratnji ili bez nje.

Za zaštita granica obezbedjeno je 7,5 miliona evra i to za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostjućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prelaza.

EU je takodje za hrana i druge potrepštine obezbedila 3,8 miliona evra a za transport i logistika više od 2,6 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Za zdravstvena nega dato je skoro 1,2 miliona evra i to za dve mobilne klinike, prateće medicinsko osoblje i prevodioce, lekove i druga medicinska sredstva, kao i pristup primarnoj zdravstvenoj nezi u prihvatnim centrima kao i u gradskom parku u Beogradu.

EU je finansirala i upravljanje, administrativni poslovi, kompjuteri, putovanja, komunikacija sa skoro dva miliona evra dok je ta podršku reformi nacionalnom sistemu azila obezbedila milion evra.

Za "asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porekla" obezebdjeno je 0,75 miliona evra.

Pored toga, nekoliko zemalja članica EU je pružilo potrebnu bilateralnu pomoć Srbiji, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Srbija je takodje dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama čiji je budžet 8 miliona evra, dodaje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Deda Zvonce

pre 7 godina

Све би то било лепо да добар део тих пара није завршио у џеповима НВО бизнисмена.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija