• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2016

19:59

IZAŠLO 45 ODSTO BIRAČA: Propao referendum u Mađarskoj!

Politika

IZAŠLO 45 ODSTO BIRAČA: Propao referendum u Mađarskoj!

Podeli vest

Referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je prema prvim procenama izašlo oko 45 odsto upisanih birača, javljaju svetski mediji

Zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je rekao da je Vlada zadovoljana jer je 95 odsto od izašlih birača glasalo protiv evropskih kvota,a to je oko tri miliona i 200.000 građana. 

Opozicija: Propala Orbanova politika mržnje!

Politika mržnje mađarskog premijera Viktora Orbana je propala, ocenili su danas zvaničnici opozicione mađarske partije Dijalog za Mađarsku (PM), pred pristalicama koji su se okupili ispred zgrade parlamenta, javlja MTI.

- Nehumana i bezosećajna vlada Viktora Orbana će pasti - smatra Timea Sabo iz rukovodstva te stranke, pozivajući se na, u tom trenutku, relativno nizak odziv glasača na današnjem referendu o migrantskim kvotama EU.

Sabo je rekla da će stranka PM zatražiti od stranaka koje pripadaju takozvanoj "demokratskoj opoziciji" da počnu pripreme za preliminarne izbore krajem oktobra.

Gergelj Karaconi, jedan od lidera stranke PM, rekao je da preliminarni rezultata današnjeg glasanja u Mađarskoj nagoveštavaju da referendum neće biti važeći s obzirom na nisku izlaznost.

- Zato, hajde da zajedno proslavimo to što je večeras pukao balon mržnje koji je Viktor Orban naduvao - rekao je on.

- To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu - rekao je Šemjan. 

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača. 

Glasanje na referendumu o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta. 

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta, omogućeno je da glasaju i posle 19 sati. 

Pitanje postavljeno na referendumu bilo je "da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta". 

VIKTOR ORBAN UOČI REFERENDUMA: Migranti ugrožavaju bezbedan život u Evropi!

Anketa javnog mnjenja koju je sproveo mađarski institut Nezpont ukazuje da je 95 odsto glasača odbacilo obavezujuće kvote EU za prihvat migranata. 

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana. 

- Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posledica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive -naveo je Orban i dodao:

- To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova "protiv" bude bar za jedan više od glasova "za"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija