• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2016

10:32

(FOTO) OVO JE JOŠ JEDNA ŠIPTARSKA SVINJARIJA! Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet!

Politika

(FOTO) OVO JE JOŠ JEDNA ŠIPTARSKA SVINJARIJA! Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet!

Podeli vest

Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela u Prištini pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više pravoslavnih grobova zaraslo je u korov, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska

Takvo stanje postoji i pored toga što se o groblju navodno brine opštinska komunalna služba i što groblje obezbeđuje plaćeni čuvar, navode iz Eparhije raško-preizrenske.

"Prilikom obilaska pravoslavnog groblja u Prištini, jerej Saša Mitrović naišao je na tužnu i mučnu sliku. Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela, pretvorena je u javni toalet i smetljište, a više grobova zaraslo je u korov", stoji u saopštenju.

http://www.eparhija-prizren.com

Ove slike pokazuju sličnu situaciju kao u hramu Hrista Spasa u centru grada, gde je Eparhija Raško-prizrenska nedavno odlučila da očisti svoj hram, na što je reagovala opština Priština i poslala inspekciju koja je (bez ikakvog naloga) zabranila dalje čišćenje hrama.

"Budući da se uskoro približavaju Mitrovdanske zadušnice i da će brojni vernici iz Prištine od koji većina nije u mogućnosti da slobodno živi u svom rodnom gradu i vrati se u njega, posetiti svoje grobove Eparhija će morati da organizuje čišćenje i grobljanske kapele i groblja", navodi se u saopštenju.

Eparhija postavlja i pitanje da li će gradonačelnik Prištine ponovo biti revnosan da pošalje ponovo inspekciju i spreči čišćenje hrama kao što je do sada bio revnosan u nepreduzimanju bilo kakvih mera da se hrišćanski pravoslavni objekti u gradu koriste kao javni toalet.

http://www.eparhija-prizren.com

Episkop Teodosije je izjavio da je mučno i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova i Metohije u 21. veku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti.

- To je zastrašujući odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi. Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti nedavno je u intervjuu KIM radiju izjavio da opština nije zadužena da proverava da li se verski objekti skrnave i oštećuju, pa zato ništa nije preduzeto prilikom skrnavljenja i podmetanja požara u hramu Hrista Spasa. Međutim, kako je Ahmeti izjavio opština ima odgovornost da spreči bilo kakve radove u tim objektima (uključujući čišćenje i krečenje). Ovakve zloupotrebe verskih sloboda predstavljaju sramotu za kosovsko društvo - izjavio je Teodosije naglasivši da Crkvu niko ne može da spreči da čuva dostojanstvo svojih objekata od onih koji ih uporno skrnave.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule Republika Srpska

pre 7 godina

Ma riješiće to Veliki Vođa,no sikiriki.

miki delija

pre 7 godina

nevidim nista da je ovo cudno tazlika je u coveku on je vernik ili nevernik-bezboznik dali treba dalje da nesto kazem bog sve vidi

Novi

pre 7 godina

Treba shatiti na vreme da je uz svaki kredit vezana kamata , stio to pre shvate Arbanasi , bolje po njih . Imacemo i mi smeca pa vec su nam dali ideju kuda sa njim.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija