• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.10.2016

06:55

PONOVO RADI SKUPŠTINA: Danas počinje jesenje zasedanje

Politika

PONOVO RADI SKUPŠTINA: Danas počinje jesenje zasedanje

Podeli vest

Uz gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine i himnu "Bože pravde", u parlamentu danas počinje redovno jesenje zasedanje

 



Na prvoj sednici u 10 sati poslanici će razmotriti izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, dok će im se posle podne, u 15.30 sati, na posebnoj sednici obratiti predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt.

Predlogom zakona o izmenama Zakona o finasiranju lokalne samouprave predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju loklanim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostaje 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će u Beogradu taj procenat biti 66 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto.

Kako je ranije objasnila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, vodilo se računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda, a izuzetak je samo Bor koji će izgubiti 4,4 odsto.

Ona je navela da lokalne samouprave ovim predlogom, kojim je predviđeno manje novca za njih, neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara, što će im omogućiti normalno funkcionisanje.

Brnabićeva je naglasila da će Beograd podneti najveći teret jer će ostati bez 1,9 milijardi dinara.

Vlada Srbije u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave kako bi izašla u susret opštoj fiskalnoj konsolidaciji i da bi se uspostavila ravnoteža između gradova opština.

Očekuje se da se ovaj Zakon primenjuje od 1. januara 2017.

Poslanici će razmotriti i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Na dnevnom redu ove sednice je i više predloga odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, na predlog Visokog saveta sudstva, kao i izmene Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković.

Poslanici će razmotriti i izmene odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslaničke grupe SNS, Dveri i SRS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17