• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: poligraf.news

04.10.2016

22:06

RUSKI EKSPERT ZA BALKAN UPOZORAVA: Zapad želi Srbe u klubu samoubica, koji bi išao ka svom finalnom tragičnom kraju!

Politika

RUSKI EKSPERT ZA BALKAN UPOZORAVA: Zapad želi Srbe u klubu samoubica, koji bi išao ka svom finalnom tragičnom kraju!

Podeli vest

Sprovođenjem referenduma o obeležavanju Dana Republike Srpske, njeno rukovodstvo je potvrdilo odabrani kurs na zaštiti sopstvenog suvereniteta i principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, istovremeno sačuvavši postojeći status quo u Bosni i Hercegovini, izjavila je mr istorijskih nauka i urednica portala Fond strateške kulture Ana Filimonova

Uz to, prema njihovim prognozama, dalji razvoj odnosa između Republike Srpske i Federacije BiH zavisiće od interesa spoljnopolitičkih igrača. A tu se pozicije Evropske Unije i SAD zajedno sa delom islamskog sveta - razilaze, objavljuje portal Poligraf. news  

Ako se Evropska Unija, koja proživljava svoja ne baš najbolja vremena, potrudi da očuva regionalnu stabilnost i ne dozvoli novi rat na Balkanu, SAD mogu, kako bi učvrstile svoje pozicije na tom prostoru, potpuno destabilizovati situaciju, nateravši Sarajevo da posegne za suverenitetom Republike Srpske, na šta Srpska, naravno, neće pristati. Uostalom, to je još jednom potvrdio i skorašnji referendum.

STRANI MEDIJI O RATNOJ RETORICI NA BALKANU: Srbija je svima stavila do znanja da će braniti Srpsku!

- Bez ikakvog preterivanja, taj referendum ima istorijsku i životnu važnost za Republiku Srpsku. On je stavio tačku na antisrpska stremljenja, koja se očituju u političkim i kvazi-pravnim napadima, s ciljem otimanja nadležnosti koje Republici Srpskoj pripadaju po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Public

Možemo konstatovati da rat nije završen 1995.godine i da je Dejtonski mirovni sporazum više imao karakter primirja, zato što je rat protiv Republike Srpske bio nastavljen, samo drugim sredstvima.

SUSRET PUTINA I DODIKA U KREMLJU: Rusija će podržati Republiku Srpsku!

Međunarodni predstavnici zajedno sa Sarajevom sve vreme su Republici Srpskoj uzimali i oduzimali ono za šta su se izborili tokom rata. U suštini, vodili su rat protiv njene suverenosti – izjavila je mr istorijskih nauka i urednica portala Fond strateške kulture Ana Filimonova.

Public

Ona ističe da je referendum neprikosnoveno pravo svakog naroda, garantovano čitavim nizom međunarodnih sporazuma, uključujući i Statut UN.

- U svetlu tih činjenica, izjave predstavnika sarajevske politike da referendum, kao, podriva temelje Dejtonskog sporazuma izgledaju smešne. Kao prvo, ni jedan sporazum, u principu, ne može biti iznad prava bilo kog naroda na samoopredjeljenje i izražavanje svoje volje.

DODIK POSLE SASTANKA U KREMLJU: Putin podržao Srpsku, referendum je pravo naroda!

Narod je nosilac vlasti. To proističe iz svih doktrina i koncepcija međunarodnog prava i zato Dejtonski sporazum, u principu, ne može osporiti to pravo Republici Srpskoj. S aspekta prakse, Dejtonski sporazum krajnje jasno propisuje prava organa vlasti Bosne i Hercegovine.

To znači da sve nadležnosti i ovlašćenja koje Dejtonskim sporazumom nisu date Bosni i Hercegovini, pripadaju tzv. entitetima, odnosno Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Zato je neopjevana glupost govoriti da referendum podriva taj sporazum. To apsolutno nije tačno“ - smatra Filimonova.

Tanjug

Prema njenim rečima, Republika Srpska, na čelu sa svojim nacionalnim liderom Miloradom Dodikom, čvrsto se drži kursa koji omogućava zaštitu suvereniteta, legitimnosti, pa i samog postojanja Srpske, a održavanje referenduma je samo još korak u tom pravcu. Međutim, takva nezavisna politika nailazi na protivljenje Zapada i njegovih pristalica u BiH.

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI USPEH REFERENDUMA: 99,79 odsto građana zaokružilo DA!

- Stiče se utisak da je zapadnim političarima i Sarajevu potrebno da uopšte ne postoji neka Republika Srpska, a bilo bi poželjno da na Balkanu ne bude ni srpskog naroda kao takvog. Njima je potrebno da se Srbi transformišu u klub samoubica koji bi postepeno išao ka finalnom tragičnom kraju.

Zapadni predstavnici, Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH - sve te institucije na svakom koraku podrivaju i narušavaju Dejtonski sporazum, u stalnoj ofanzivi na Republiku Srpsku. Moraju se krajnje ozbiljno preispitati brojne odluke tih kvazi-pravosudnih organa, s obzirom da imaju izrazit negativni karakter, usmeren protiv suverenosti Republike Srpske“ - ubeđena je Filimonova.

Tanjug

Po njenom mišljenju, modeli funkcionisanja u BiH nisu jednako održivi. Federacija BiH, smatra Filimonova, faktički živi od sredstava koj dolaze izvana, korupcija dostiže ekstremne visine, a organi bezbednosti i kompletan državni aparat pretvoreni su u džepne marionete člana Predsedništva BiH iz reda Bošnjaka Bakira Izetbegovića i njegove partije.

BAKIRU ĐAVO NE DA MIRA: Dodiku predviđa sudbinu Sadama, Gadafija i Slobodana Miloševića!

- U suštini, reč je o autoritarnom režimu koji je svoj deo BiH doveo do ruba provalije, koji je Bosnu stavio u službu trećerazrednih zapadnih diplomata i dozvolio da zemljom gazduje svako kome to nije leno - od Vašingtona do arapskih zemalja.

Reuters

Arapi ovde uporno kupuju nekretnine i zemljište. Već se može govoriti o arapizaciji Bosne i Hercegovine. Upravo on (Izetbegović) je dozvolio da ovde divljaju vehabije“ - primjećuje Filimonova i konstatuje da „na teritoriji cele BiH postoji vehabijsko podzemlje, velikodušno snabdevano zapadnim novcem“.

DODIK U ĆIRILICI: Pitaju me šta ima u Bosni... Ne živim ja u Bosni nego u Srpskoj!

- Utisak je da oni ovdje formiraju ćeliju 'Islamske Države', u svakom slučaju po nekom sličnom modelu. Posebno želim da istaknem da je oko 30 odlično naoružanih i odlično organizovanih vehabijskih uporišta raspoređeno upravo duž administrativne granice sa Republikom Srpskom. Dakle, Federacija BiH je potpuno pasivna, ali potencijalno veoma opasna tvorevina- pretpostavlja ova ekspertkinja za balkanske studije.

Tanjug

Republiku Srpsku Filimonova ocenjuje kao „funkcionalnu državu sa stabilnim državnim aparatom i mobilisanom populacijom“. Međutim takvo stanje stvari, po njenim rečima, apsolutno ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, koje nastoje da ne dozvole srpskom narodu na Balkanu da ojača i koje pokušavaju da Federaciju BiH podstaknu za napad na Republiku Srpsku.

DODIK IZRIČIT: Ostaju table "Dobrodošli u Republiku Srpsku"

Filimonova pretpostavlja da će sada, nakon održavanja referenduma, započeti dugotrajna antisrpska informativna kampanja, koju će pratiti čitav niz provokacija.

- Neprijatelji Republike Srpske, sav taj ogromni spisak, počevši od SAD i arapskih zemalja, sa svim njihovim obavještajnim službama, pseudodiplomatskim korom koji radi u Sarajevu, a takođe i hrvatska strana, potrudiće se da se osvete Srpskoj za ovaj vid samostalnosti.

NEMAČKI MEDIJI POSLE REFERENDUMA: Bosna je pred očiglednim raspadom?!

Konstantno će izazivati haos i konflikte niskog i srednjeg intenziteta. Međutim, u Banjaluci je formiran ozbiljan bezbednosni aparat sa odličnim stručnjacima, kojima su u potpunosti poznati postojeći izazovi i pretnje.

Tanjug

I, na primer, pokušaji nekakvog upada vehabija, pod čijim bi okriljem bilo moguće u BiH uvesti NATO snage iz Hrvatske, sada više ne mogu proći. Sigurna sam da će ubrzo biti jako mnogo zapadne antisrpske histerije, propagandističke galame, koju će nastojati instrumentalizovati, pokušajima da, na primer, sve prevedu u oblast pravosuđa, pa čak i da osude Milorada Dodika. Međutim, mislim da neće u tome uspeti-smatra Filimonova.

MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH, MEKTIĆ: Dodik je poslednji koji bi trebalo da odgovara, prvo da ide Bakir!

Filimonova ukazuje i na to da je Balkan i dalje nestabilan region jer strateški ciljevi Zapada, između ostalog i slabljenje srpskog naroda i Srbije kao ključne države i regionu - i dalje ostaju na snazi.

- Ovde je situacija uvek ozbiljna. Pre ili kasnije, kad skupi dovoljno potencijala, Zapad će pokušati  da destabilizuje region. To je samo pitanje vremena. Ali da se to ne bi desilo, potrebno je preduzeti sve mere i usmeriti sve napore u podršci srpskim zemljama u regionu- zaključila je Filimonova.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srdjan

pre 7 godina

Svaka joj je na mestu ,tacna analiza svega sto se dogadja i sto je u najavi svaka cast,pametna zena .

Dule

pre 7 godina

Rusi daleko vise unistavaju Srbiju podrzavajuci svercere kriminalce i lopove kao Dacic ,Nikolic i ostali polusvet

djuro

pre 7 godina

@Dule slabo znas pogledaj ove tvoje od patkica pa nadalje oni su ti koji treba da nas dotuku jel tako

nati

pre 7 godina

Ovako izgleda i govori pravi ekspert a ne kao tamo neki lazovi i mutivode sa zapada koji u odnosu na gospodju Filimonov lice na Teletabise.\n

marko

pre 7 godina

Ne mislim da zapad zeli da stavi na kocku sve steceno tokom pohoda na balkan 90tih. Malo ste se preracunali, okolnosti su dosta drugacije nego pre, i ne idu na ruku zapadu.

Milan

pre 7 godina

Mnogo brine gdje Ana za neku tamo zemlju na Balkanu. Očito je da je na djelu borba Rusije i zapada za Balkan. Pri čemu Rusija nije ništa manji imperijalista od Amerike. I sic ali zaboravila gdje Ana da su iz RS prvo protjerali sve nesrbe e da bi sada mogli da provode svoju volju jednostrano. Tako tipično ruski/srpski način ponašanja. Hvala ako objavite

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija