• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Anđelković - B. Vučković

06.10.2016

22:03

OTKRIVAMO, NARUČENO NEOBIČNO POLITIČKO ISTRAŽIVANJE: Mere rejting Seki, Breni, Berčeku, Ceci, Karleuši...

Politika

OTKRIVAMO, NARUČENO NEOBIČNO POLITIČKO ISTRAŽIVANJE: Mere rejting Seki, Breni, Berčeku, Ceci, Karleuši...

Podeli vest

Dve beogradske agencije za istraživanje javnog mnenja od klijenta iz inostranstva dobile zahtev da utvrde koliko podrška pojedinih javnih ličnosti može da utiče na ishod predsedničkih izbora... Na "skeneru" Svetlana Ceca Ražnatović, Seka Aleksić, Lepa Brena, Jelena Karleuša, Miroslav Ilić, Ivan Ivanović, Olja Bećković, Aleksandar Berček i Ivan Bosiljčić

Dve ugledne agencije za istraživanje javnog mnenja ovih dana širom Srbije ispituju da li Svetlana Ceca Ražnatović, Lepa Brena, Seka Aleksić, Jelena Karleuša, Miroslav Ilić, Ivan Ivanović, Olja Bećković, Aleksandar Berček i Ivan Bosiljčić svojom podrškom nekom od kandidata mogu da utiču na ishod predsedničkih izbora 2017. godine, otkriva Informer!

(FOTO) TEŠKA ŠLIHTARA! Saša Janković se dodvorava Šutanovcu da ga podrži za predsednika Srbije!

Prema rečima naših izvora, istraživanje je naručila i avansno platila agencija za politički marketing iz inostranstva koja radi za jednu stranku u Srbiji.

Svi mudro ćute

Poznate ličnosti kojima se ovim istraživanjem meri "politički potencijal", objašnjavaju stručnjaci, pažljivo su izabrane jer je svako od njih popularan u određenoj ciljnoj grupi. 

Karleuša za Informer: Podržaću Čedu! 

printscreen

Pevačica Jelena Karleuša u izjavi za Informer tvrdi da joj je lider LDP Čedomir Jovanović prvi pik na predsedničkim izborima i da bi ga rado podržala! 
- Da li se Čeda kandiduje na tim vašim izborima? Ako ne, onda sam za bilo kog ko se zalaže za humano postupanje prema životinjama, ko će uvesti oštrije zakone prema silovateljima, ko će ojačati prava žena, podržati oštrije zakone o porodičnom i nasilju nad ženama i decom, ko će se ozbiljno zalagati za veća prava manjina i javno podržati pripadnike LGBT zajednice - nabraja Karleuša, i nastavlja svoj spisak "političkih zahteva":
- Staću iza onoga ko će dati sve od sebe da se renoviraju bolnice i sazidaju domovi zdravlja, baš kao i vrtići i škole. Iza onoga ko će naći budžet za specijalne ustanove za ometene u razvoju, stare i nemoćne, za nekog ko će zaustaviti odliv mozgova i starima pružiti makar malo dostojanstva, za nekog ko će policajcima i profesorima omogućiti da rade svoj posao i lekarima uliti nadu da ova zemlja nije crna rupa kojoj leka nema. Eto za tog ću glasati - zaključuje Karleuša.

Nijedna agencija nije juče želela zvanično da prizna da radi ovo ispitivanje.

Jednako "zakopčane" bile su i pobrojane zvezde, od kojih je samo Karleuša jasno rekla svoj politički stav.

S druge strane, sociolog Vladimir Vuletić kaže da poznate ličnosti mogu da u određenoj meri pomognu imidžu političkog kandidata.

- Zbog svoje popularnosti glumci, pevači, TV voditelji lakše prenose političke poruke glasačima. Ljudi su otvoreniji da čuju njihov stav nego suvoparne političke izjave bezličnih funkcionera. Pritom, uvek je gledaniji zabavni program nego informativne emisije i političke debate - objašnjava Vuletić.

VUČIĆU VERUJE 30 ODSTO GRAĐANA A gde su ostali političari?

Direktor "Ninamedije" Dragan Radić takođe navodi da javne ličnosti mogu da pomognu u kampanji.

- Ta praksa odavno postoji, čak su se njom na neki način koristili i u staroj Grčkoj i Rimu. Prepoznatljivost i popularnost mogu da utiču na birače. Kandidati za šefa države ipak treba da budu jako obazrivi, jer im poznati mogu doneti i negativne poene - napominje Radić.

Marko Uljarević iz "Ipsosa" kaže da su pre nekoliko godina radili slično ispitivanje, koje je pokazalo da bi Lepu Brenu kao kandidata za predsednika Srbije podržalo tri, a Cecu dva odsto birača.

- Međutim, vrlo je upitno koliko njihova podrška može da pomogne političarima da ostvare dobar rejting. Narod voli estradne zvezde zbog zabave, a ne zato što one podržavaju nekog političara. Građani ne biraju nekoga da bi im pevao, već da bi im rešio životne probleme - napominje Uljarević.

Miroslav Ilić: Imam preča posla, zlato moje

Miroslav Ilić nije želeo da nam otkrije da li će na predsedničkim izborima eventualno podržati kandidata uz kog stane njegov zet, novi lider DS Dragan Šutanovac:
- Ne razmišljam o tome, zlato moje. Imam preča posla! - rekao je Ilić, dok je Ceca kratko poručila da je na odmoru u inostranstvu i da ne zna ništa o ovome.
    

Može da ih pokopa

S njim je saglasan i vlasnik agencije "Partner" Miroslav Šutić, koji tvrdi da se pred svake izbore razmišlja o angažovanju poznatih ličnosti u kampanji, ali da se od toga redovno odustaje.

ŠEŠELJ OTVORENO O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Ljudi, mene samo Vučić može da pobedi!

- Ima mnogo načina da se animira biračko telo, a ovaj donosi beznačajan broj glasova. Čak može da bude i kontraproduktivan - zaključuje Šutić. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Slobodan

pre 7 godina

Velika stvar koga ce podrzati Jelena K. Sta je Ceda u politici to je Jelena K. u pevanju - uzas. \n

vera

pre 7 godina

Nemaju oni nikakvog uticaja na glasače" da bleje ceo dan.. kupaju se u novcu glasači to ne vole, sitem je loš i to se ne da ispraviti..

lale

pre 7 godina

Ima tu osoba koje nebi podigli ni 1%.Ali bi sebe zakopali.Neka im Miroslav objasni.KO je taj Ivanovic.Sta se glupirate.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija