• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.10.2016

15:47

DAČIĆ: Svetu se mora reći istina o stradanju Srba!

Politika

DAČIĆ: Svetu se mora reći istina o stradanju Srba!

Podeli vest

Svetu se mora reći istina o stradanju Srba, jer je i ćutanje o zločinima - zločin i druga viktimizacija žrtava, istakao je danas prvi potprdsednik vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić

On je, povodom otvaranje prvog segmenta izložbe "Istina o Jasenovcu", koja će početkom godine biti prikazana u Njujorku rekao da nije bitno ko su najveće žrtve i da je obaveza svih da učine sve da se zločini nikada ne zaborave kako se ne bi ponovili, posebno u eri kada se ne samo negiraju zločini, već i opravdavaju.

Dačić je, na svečanom otvaranju segmenta izložbe srpske akademske dijaspore o Jasenovcu i potpisivanju saradnje srpske i jevrejske zajednice povodom povodom 75 godina od osnivanja tog ustaškog logora, rekao da je svečanost skroman dopinos sveopštim naporima na sprečavanju revizije istorije i na zaštiti sećanja na sve srpske žrtve 20. veka, a posebno na Jasenovačke velikomučenike.

- Susret istoričara Grajfa, Litučija i Knuta Toresena sa Emirom Kusturicom dao je dodatni impuls bližem povezivanju ne samo ličnom, već i institucionalnom. Naime, biće potpisani istorijski Memorandumi o razumevanju Andrić instituta i Insituta za Holokaust iz Telaviva i Instituta za Jasenovac iz Njujorka, Instituta za uporedno pravo i Etnografskog instituta SANU, za početak - rekao je Dačić.

DAČIĆ BIO UZ "ORLOVE" U KIŠINJEVU: Ostvarili smo ključnu pobedu u kvalifikacijama!

On je dodao da će biti otvorene grupe i katedre za izučavanje Holokausta i genocida u Jugoslaviji od 1941-1945 godine, pa će u Beogradu i Andrićgradu biti održavane i svetske konferencije u ovoj oblasti, već od sledeće godine.

Dačić je naglasio da je skup misija očuvanja tekovina čovečanstva i univerzalnih vrednosti svih naroda sveta i ima za cilj umrežavanje slobodoljubive avant-garde i intelektualne elite.

- Saveznici su u Drugom svetskom ratu odneli vojnu pobedu, ali postavlja se pitanje 75 godina nakon početka Drugog svetskog rata da li je 1945. godine dobijena i bitka protiv fašisoidnih ideologija, poput nacizma i ustaštva, koje su bile tamnice naroda I fabrike smrti sa brojnim mučilištima i logorima istrebljenja - naglasio je Dačić.

Prema njegtovim rečima, pokušaji revizionizma su "poziv na buđenje" i poziv na podizanje svesti o opasnostima restauracije fašisoidnih ideologija u vreme uznapredovalogo tehnotroničnog društva i velikog uticaja društvenih mreža i intenziviranja migrantske krize u Evropi.

Šef srpske diplomatije je rekao da svakako taj skup neće promeniti svet niti će uspeti da iskoreni mračne ideologije kojima je, na žalost, i danas bremenit svet, ali ideja svih učesnika na projektu Jasenovca je da se izložbom u Njujorku probudi svest o kolektivnom identitetu i zajedničkim vrednostima koje valja braniti u vreme velikih globalnih promena.

BEZ MILOSTI ZA NEDISCIPLINU: Nenad Borovčanin isključen iz SPS

- Pitanje zaborava na žrtve nije neko tamo tuđe pitanje, nego se tiče svih nas, jer u vreme izrazite globalne ekonomske krize i ogromnih migracionih kretanja po Evropi, treba biti na oprezu, da se ne upadne u zamku ekstremnih, isključivih ideologija koje su i u Prvom i u Drugom svetskom ratu čovečanstvo dovele na rub destrukcije i propasti - podvukao je on.

Taj projekat, kako je dodao, treba da doprinese mobilisanju svetske javnosti i da bude doprinos naporima Ujedinjenih nacija na očuvanju univerzalnih vrednosti svih naroda kao što je težnja miru i slobodi, a posebno zaštiti ljudskih prava, kao dostignuća čovečanstva 21. veka.

Garant toga su upravo Ujedinjene nacije koje su donele brojne rezolucije i deklaracije pa i Durbansku, u čijem finalnom dokumentu države članice UN osuđuju svaki pokušaj rehabilitacije i restauracije fašizma, nacizma, ksenofobije i nasilnih nacionalističkih ideologija na osnovu rasnih i nacionalnih predrasuda, ukazao je Dačić.

Univerzalna Deklaracija o ljudskim pravima je civilizacijsko dostignuće čovečanstva u kome su sadržane vrednosti dostojne čoveka, a suprostavljanje i sprečavanje fašistoidnih ideologija dužnost je svih da zbog budućnosti dece i čovečanstva, zaključio je Dačić

Segment izložbe se nalazi u Muzeju srpske diplomatije koji, prema rečima Dačića, sadrži eksponate koji govore o istoriji zemlje.

Tako se u Muzeju, koji, kako je dodao, treba da bude više otvoren za javnost, nalazi originalni primerak Nobelove nagrade dodeljene Ivi Andriću i njegova diplomatska uniformu.

Takođe postoje i dokumenti koja treba predstaviti javnosti, među kojima i deo prepiske Beograda i Buenos Aeresa sa zahtevom za ekstradiciju Ante Pavelića do koje nikada nije došlo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goga

pre 7 godina

Samo posedovanje nuklearnih bombi Srbija moze imati Mir. Rusi, sta celate!!!!!!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17