• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2016

20:57

PAPO, ODBIJ OD SRBIJE! Javnost oštro protiv najavljenog dolaska katoličkog poglavara!

Politika

PAPO, ODBIJ OD SRBIJE! Javnost oštro protiv najavljenog dolaska katoličkog poglavara!

Podeli vest

Iako je patrijarh Irinej juče poručio da dolazak pape Franje ne bi štetio, javnost i stručnjaci oštro protiv! Papa ne može u Srbiju dok se na kolenima ne izvini zbog ustaških zločina u kojima je učestvovao i katolički kler

Patrijarh Irinej šokirao je juče veliki deo ovdašnje javnosti izjavom da dolazak pape Franje u Srbiju "ne bi štetio" i da bi naša zemlja od posete katoličkog vođe imala koristi!?!

Predsedništvo: Nikolić bi voleo da ugosti papu

Tanjug

U Predsedništvu Srbije za Informer kažu da je predsednik države Tomislav Nikolić nekoliko puta istakao da bi voleo da ugosti papu u Beogradu.
- Ipak, to se može desiti samo u dogovoru sa patrijarhom Irinejem - poručuju Nikolićevi saradnici.

Irinej je naglasio da papu Franju u posetu nije pozvala SPC, već državna vlast, pa bi on u Beograd mogao da dođe kao poglavar države Vatikan.

Stručna javnost, međutim, momentalno je reagovala stavom da papa može da dođe u Srbiju tek kada se na kolenima ponizno izvini za ustaški genocid nad Srbima u NDH, u kome su aktivno učestvovali i katolički sveštenici! Prema rečima eksperata, veliki problem je i to što Vatikan tvrdoglavo ne odustaje od namere da ustaškog kardinala Alojzija Stepinca proglasi svecem!

Stvar države

Patrijarh Irinej najpre je juče ujutro za TV Pink rekao da je srpska crkva zahvalna Vatikanu što nije priznao lažnu državu Kosovo i naglasio da poziv papi nije upućen iz SPC, već ga je uputila država.

- To je stvar države, papa je državnik, Vatikan je država. Verujem, ipak, da on neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše strane. Papa uživa veliki ugled u svetu i to ne samo kod svojih vernika, a SPC je uvek spremna za dijalog. Nama bi taj dolazak bio od velike koristi. Imam svoje mišljenje, ali neka zasad ostane kao tajna. Papin dolazak ne bi bio od štete - naglasio je patrijarh Irinej.

(VIDEO) PATRIJARH IRINEJ: Dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan!

Kako saznajemo u vrhu SPC, patrijarh Irinej se lično zalaže za posetu pape Franje, ali poziv katoličkom poglavaru može da pošalje samo Sabor SPC, koji to već godinama odbija da učini.

- U Saboru je i dalje velika većina vladika protiv dolaska pape. Neće se to skoro promeniti. Šanse da papa Franja dođe u Srbiju na poziv SPC gotovo da ne postoje - rekao nam je juče jedan od članova Sabora.

Tanjug

Komentarišući ove navode, verski analitičar Vladimir Dimitrijević smatra da papa Franja može u Srbiji da poseti katolike, ali nikako i SPC.

Vatikan činio zlo Srbima
Pošto je Vatikan vekovima Srbima nanosio veliko zlo i pošto je čak ustaškog kardinala Alojzija Stepinca proglasio blaženim, o papinom dolasku ne treba da odlučuju pojedinci
Vladimir Dimitrijević, verski analitičar

- Pošto je Vatikan vekovima Srbima nanosio veliko zlo i pošto je 1998. proglasio ustaškog kardinala Alojzija Stepinca blaženim, sada bi da ga proglasi i za sveca, o papinom dolasku u Srbiju nikako ne treba da odlučuju pojedinci. O tome treba da se pitaju svi Srbi. Ne smemo nikada zaboraviti mrtve Srbe iz jama u Jasenovcu, Jadovnu... Papa, dakle, u Srbiju može da dođe kod svojih vernika, ali ne i u posetu SPC - podvlači Dimitrijević.

Izazivanje sukoba

Njegov kolega Zoran Čvorović takođe kaže da postoje dva razloga zašto je papa Franja nepoželjan gost.

- Prvi razlog je to što je papa, iz ugla kanona Pravoslavne crkve, vođa jedne jeresi, a Srbija je država srpskog naroda čiji je identitet neodvojiv od svetosavlja. Drugi je politički razlog, jer bi dolazak pape otvorio novi front sukoba među Srbima, i to u trenutku kad smo suočeni s pritiscima iz Brisela i Vašingtona da odustanemo od podrške Republici Srpskoj i odbrane Kosova - zaključuje Čvorović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aleksandar

pre 7 godina

sto se mene tice svako ko bude zeleo da dodje u srbiju je dobro dosao

Lala iz Banata

pre 7 godina

Није Србија "шака проса", па да је "зобље свака птица" којој је прохте... Није Србија ни "Војни Логор" ограђен жицом - да се кукавишно брани од "Понижених и Увређених..."...Србија је земља Православља и Светосавља, способна да поднесе судбину мученика и Слуге Божијег и тако је било кроз векове...Сотонског Слугу - нека "угосте" они који га воле и служе му "задојени његовим вином"...Vicarius Filii Dei = 666. рече Јован у Откривењу, и остави АМАНЕТ ПРАВОСЛАВНИМА да препознају Антихриста, и не покорему се...!! Зато, даље од Србије...

Dragomir

pre 7 godina

Lalo iz Banata,u vezi Papinog dolaska da se ja pitam ...Ovaj ... More,bre,ne pitam se se ni tam' di treba da se pitam! ... Evo šale ... Policajac: - Alo,ima vas četvoro na motoru? ... Lele,bato,kude su Stojan,Radenko i Mile?

KM

pre 7 godina

Dosta toga je Nostradamus pogodio ali je isto tako rekao da će Papa biti ubijen u atentatu na njega u Srbiji i to u mesecu kada budu cvetale ruže. Biće dva atentatora koji neće biti Srbi već neprijatelji Srbije i mira u celom svetu. Sve mi se čini da bi to mogao biti plan zapadnih sila da na planetarnom nivou počne demonizacija pravoslavlja i uvertira za napad na pravoslavne zemlje i Rusiju. Jedan od idejnih vođa Novog svetskog poretka je svojevremeno rekao: "Uništili smo komunizam, sada je na redu pravoslavlje". Ne bih voleo da Papa dođe u Srbiju.

Srbo

pre 7 godina

Al pošto se te ne tiče niti išta pita, treba ipak obratiti ko dolazi u Srbiju, a što se mene tiče, objavi negde javni poziv i dobrodošlicu pa ga prihvati kod sebe kuči, onako domačinski, pa ako ti se slučajno dopadne nek ostane da ti pere, čisti itd.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Са којим намерама..? То се ниси питао..? Е, па запитај се...Зашто би тај са правим именом Vicarius Filii Dei...и надимком " Папа,...."Баш у Србију...? Наш "Папа" ( ОТАЦ !) је једини отац на Небу, БОГ, и тако као Православац доживљавам и Светосавац - служим...! Не треба нам "Живих светаца" који преобратише Божије Заповести, и прогласише себе Божијим (јединим) изаслаником на Земљи... Шта ће у Србију...? Зашто да опогани - земљу...? Ако би бацио АНАТЕМУ на хрватске кољаче....Папа не би био то што заправо јесте...- Антихристов Слуга...!! Читајте Јованово Откривење...Све ће Вам се само ... - казати...!!

DJovan

pre 7 godina

Nazalost svih nas SRBA, vecina Srba Srbijanaca ovako misli, znam iz iskustva sa njima sam svaki dan, oni ne znaju puno o Hrvatima, a zato je kriva SRPSKA DRZAVNA VLAST, koja ne zeli da srbi uce u svojim udzbenicima svoju istoriju, pa I onu o najvecem SRPSKOM stradanju od HRVATA - USTASA. Z A S T O ?

Miroslav

pre 7 godina

Ja sam pravoslavac, Srbin i nemam ništa protiv njegove posete. Nikad bolji Papa nije sedeo u Rimu. Treba ovo iskoristiti objasniti mu neke stvari. Treba da upozna naš narod i običaje i naravno naše gostoprimstvo. Siguran sam da ovaj Papa nikad neće priznati takozvanu državu Kosovo i da nikad neće Stepinca proglasiti za sveca ako mu sve lepo i ovde kod nas argumentujemo. Kamo sreće da je bio Papa devedesetih. Sigurno ne bi podržao raspad naše bivše države na onakav način.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Код католика - глава цркве је Папа....Код нас Православних....-Христос то је велика разлика у поимању верности и служењу - БОГУ ЈЕДИНОМЕ ОЦУ СВИЈУ - НАС....Неки то схватају и ...- прихватају, неки НЕ... Зато је и хватају мача и ножа, да нас у то нашом (српском!)крвљу проливеном - убеде... Не прихватамо Vicarius Filii Dei за духовног оца јер он то никако и не може да буде, крвавим делима и рукама Свих Ватиканских Слугу, који пре свега величају Антихриста и њему служе... Зато са таквима - што даље од Србије, уколико себи не желимо зло...! Не треба нам Антихрист у кући ...! Далеко му ... његова - "лепа кућа"...!! Његове слуге су поклале толико Православног Свештенства, ( у Хрватској посебно!) да се то не може опрати ни са једном жртвом...А када би Папа на кољаче бацио АНАТЕМУ, како ми то Срби замишљамо...Он не би онда био то што јесте по својој суштини...АНТИХРИСТ...!!! Запамтите то за навек...!!! Vicarius Filii Dei = 666. Аманет Светог Јована...Јеванђеље читајте у Свете Иконе гледајте...Све ће Вам се само ... - казати...!!

crni roko

pre 7 godina

Vatikan stoji iza otimanja Kosova i Metohije.To što formalno nije stavio paraf na priznanje je samo latinska lukavost.Rugova je prešao u katoličanstvo i primio ga je lično Vojtila. Papa Frančesko je jezuita,bio je i crni papa,sledbenik Lojole i oličenje deviza "cilj opravdava sredstvo,zavadi pa vladaj,jedno misli, drugo pričaj,treće radi"Ko ovo ne veruje,dovoljno je da pročita "jezuitsku zakletvu" i sve će mu biti mnogo jasnije.Krajni cilj papista je svet bez nacija,sa jednom vladom i jednom religijom sa papom na čelu i sedištem i Jerusalimu.Ekumenizam je šarena laža za budale.

Saša

pre 7 godina

Kratko, i jasno... Svedoci smo svi!... CINJENICA... Prijatan dan vam zelim...\"Papo\"... Tu, tut, tuuuut... \"Zavrsilo se kao u PESMI grupe VALENTINO\"... Telefon je zazvonio RODILA se nova nada, korak dva i jasam tu... \n

ANTE BAN

pre 7 godina

Ne bojte se! Neće vam stići! Jer- papa nigdje ne dolazi nepozvan, a posjeta Srbiji zasad se i ne planira! Komšije; previše ste nebitni da bi katolički poglavar vama posvećivao bilo kakvu pažnju! I zato; ne izmišljajte posjetu kada ona nije niti u planovima!

ALOJZE

pre 7 godina

Папа још није посетио Русију, Србију (укључујући и Црну Гору и Македонију који су за Ватикан под јурисдикцијом СПЦ), НР Кину, ДНР Кореју и још неколико држава. Битни смо. Да није тако не би се већ 20 и више година причало о посети епископа римског Србији. До Вас суседа може кад оће до еее не може.

DJovan

pre 7 godina

PAPA U SRBIJI: Uz sve uvazavanje PAPE Franceska, njegov put u Srbiju vodi preko najveceg SRPSKOG PODZEMNOG GRADA, koji su sagradili njegovi "veliki" sledbenici HRVATI, koji se zove JASENOVAC. Ko god prihvati drugacije I pod bilo kojim uslovom, nema opravdanja I on je najveci SRPSKI IZDAJNIK. Nema dogovora pod Srpskim imenom, Srbi to ime, Stepinac moraju izgovarati samo sa zgrazanjem, ne prljajte imana MILION Srpskih MUCENIKA, niko ne moze za to da vas ovlasti, pitajte najnovije MUCENIKE, koje hrvatski sveci pobise I isterase iz svojih vekovnih domova.

seagull

pre 7 godina

Papa je skoro priznao kao lose pokrstavanje Pravoslavaca kro istoriju, neka se izvini za genocid nad Srbima bas kao sto se izvinio i Juznoj Americi. Dobro dosao posle toga.

Vukoje

pre 7 godina

Idi sotono !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Marija

pre 7 godina

Oni koji su imali srecu da im citave porodice ili deo ne stradaju od fratarskih nozeva i klanja, zovu papu.Mi cije se porodicno ime gasi sa nama jer nema muskih potomaka, mi koji ne znamo grobove umorenih, mi imamao pravo da se pitamo da li moze da papa dodje ili ne.Ovaj papa ili bilo koji drugi.Ne, pre nego se Vatikan ogradi od tih zlocina koje su pocinili njegovi svestenici i ne ode u Jasenovac da klekne i moli oprost.To je put za dolaza,k u Srbiju.Zvanicna Srbija to ne sme da uradi bez ispunjenja tih uslova ako ne zeli da omalovazi te zrtve srpskog naroda i uvredi njihove potomke.

DS

pre 7 godina

Katolicka crkva ili kako je zovemo Vatikan vijekovima udara na Srbe i Ruse,pokrstavaju ih,napadaju,ubijaju i ruse i to svi znamo. Vatikan se nikada nije izvinio za genocid pocinjen nad Srbima u WW II,Vatikan je poslije WW II svojim "Pacovskim kanalima" spasio brojne ratne zlocince i otpremio ih,preko Irske,u Sjevernu i Juznu Ameriku,ni jedan Papa nije dosao u Jasenovac i nad hercegovacke jame da prizna genocid,Vatikan je ucestvovao u ratovima protiv Srba kada je i sam ucestvovao u razbijanju SFRJ. Dakle,nema ni govora da se druzimo sa tako pokvarenim i neprijateljskim drustvom. Ali je zato ruski Patrijarh Kiril uvijek dobrodosao u Beograd.

Welkom

pre 7 godina

Papa uživa veliki ugled u svetu i to ne samo kod svojih vernika, a SPC je uvek spremna za dijalog. Nama bi taj dolazak bio od velike koristi. Imam svoje mišljenje, ali neka zasad ostane kao tajna. Papin dolazak ne bi bio od štete - naglasio je patrijarh Irinej.

Igor

pre 7 godina

Ako se vodimo tim merilima onda nijedan hrvatski politicar ne bi trebalo da kroci u SRB. Ovaj papa je prvi koji pokusava da izmiri crkve i to treba iskoristiti

marija

pre 7 godina

Zasto osporavati dolazak Pape, svako voli svoje a tudje se postuje. Trebalo bi sve vere postovati a samim tim i poglavare. Svi ti koji to osporavaju i koji su protiv poglavara drugih veroispovesti, zasto nisu trazili Blerovo i nato izvinjenje, koji je dosao u nasu zemlju kao savetnik i kojeg su gradjani ove zemlje jos i placali za to. Njih nije trebalo pustiti u nasu zemlju. Divnih ljudi ima u svim verama a isto tako i losih, zato delimo ljude samo na dobre i lose.

Branko

pre 7 godina

Ako neki Papu nazivaju pogrdnim imenima sta ocekivati da neka druga strana kaze o Patrijarhu i nama? Opasnost dolazi sa neke trece strane.\n

Natasa

pre 7 godina

Pa, Vatikan NE PRIZNAJE Kosovo!!! Zar to nije dovoljan razlog? A ovaj covek je human i skroman, za razliku od svojih prethodnika. Mozda ce se konacno dotaci i teme Jasenovca ako dodje u Srbiju.

Milann

pre 7 godina

Ne priznaje ni Jasenivac mada su priznali nedavno vekovno pokrstavanje Pravoslavaca, sto je novi, dobar vetar iz Rima.

Peca

pre 7 godina

Gospodo , dali znate sta je razlog sto Vatikan ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu ? Razlog je po recima Pape zato sto većinu stanovnistva cine muslimani. Onog momenta kada 70% stanovnistva budu cinili Katolici vatikan ima Pravnog Osnova po njihovom Zakonu da prizna tu državu . To je jedina ISTINA a ne ljubav prema Srbima pokušaj Pomirenja religije i te gluposti.

Rodoljub

pre 7 godina

"To je stvar države, papa je državnik, Vatikan je država"- Pa ako je državnik,neka skine mantiju i dodje u odelu (moze i Versace!). I bez misa na stadionu ( Marakana ili JNA,ne daj Bože!), nego strogo diplomatski - crveni tepih, diplomatsko-kurtoazni razgovor,ručkic i onda ća !

asid

pre 7 godina

Imamo djavola više nego dovoljno, nije nam potreban i njihov šef!

Petar

pre 7 godina

Patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija treba oterati nekako još dok je cena mala i podnošljiva, dok ne bude kasno.

marko

pre 7 godina

Da se pokloni, stetu nadoknadi, da vrati krajinu, da vrati kosovo, hrvate da nam odkrsti, i tako dalje.

Stevan

pre 7 godina

Da će Vlada Dimitrijevic uznapredovati i postati VERSKI ANALITIČAR umesto Živice Tucica to smo znali od kad je skino masku iza koje se krije LAŽNI ANTIEKUMENISTA. Sledeci čin u karijeri: ORDEN SV. SAVE OD Irineja_ ekumeniste. VLADA= LAŽNI ANTIEKUMENISTA= OSAKAĆENI INTELEKTUALAC= KUKAVICA

asid

pre 7 godina

Imamo djavola više nego dovoljno, nije nam potreban i njihov avokat!

Miroljub

pre 7 godina

Нека слободно дође, ал притом нека понесе онај штап који је поломио у Сарајеву и капу које се одрекао а тај владарски прстен нека скине јер га није достојан Ваша узвишености Патријарху Српски зар сте толико пали да вас један преварант овако насамари и да припремате његов долазак на свету Сербску земљу

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17