• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

15.10.2016

20:47

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića: JEDINI PUT!

Politika

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića: JEDINI PUT!

Podeli vest

Sve velike priče i krupne suvoparne analize uvek padaju u vodu pred prostim činjenicama. A činjenica jeste da mi Srbi danas nemamo izbora i da možemo da idemo samo jednim jedinim putem. Onim kojim nas je poveo Aleksandar Vučić

Polako, molim vas, pre nego što masno opsujete i optužite me da se uvlačim premijeru, dozvolite da objasnim. Tvrdim, dakle, da srpska politička elita danas pred sobom nema izbora, da nema više slobodnog manevarskog prostora i suštinski drugačijih pametnih politika.

Jedina moguća politika jeste politika srednjeg puta, politika kompromisa i najmanjeg zajedničkog imenitelja, politika hoda po ivici između Zapada i Istoka. I koliko god taj put bio uzak, koliko god pretila opasnost da svakog časa s njega skliznemo u novi ciklus haosa, mi nemamo izbora, moramo da nastavimo tim putem. Ni levo ni desno, samo pravo.

Ako se okrenemo na Istok, ka Rusiji, od Srbije će nam napraviti Ukrajinu. Ako izaberemo Zapad, ako 'zaratimo' sa Rusijom, od Srbije će nam napraviti Gruziju

Jer, šta god da uradimo, gde god da se okrenemo, kako god da skrenemo, bićemo u problemu. Ako skrenemo na Istok, ka Rusiji, ako ljuti zbog gotovo svakodnevnih ucena i ultimatuma prekinemo pregovore sa EU i okrenemo leđa Vašingtonu, od Srbije će nam napraviti Ukrajinu. Ako pak izaberemo Zapad, ako zavedemo sankcije Rusiji, od Srbije će nam napraviti Gruziju.

Ko sumnja u prvi scenario, neka se seti da je Viktor Janukovič u trenutku prekida pregovora sa EU i zaokreta ka Moskvi imao podršku više od 60 odsto birača i ekonomiju koja je bila u rekordno niskom deficitu. Onaj ko ne veruje u drugi scenario neka zapita sam sebe da li se uopšte seća Gruzije, Abhazije i Južne Osetije?

I zato, da li me pratite, zato je najbolje da nastavimo onim srednjim putem, ma koliko on uzak i klizav bio. Taj put podrazumeva pre svega da mi Srbi, za promenu, budemo malo mudri, da ponešto naučimo od komšija koje su u svakom ratu bile na pogrešnoj strani, a na kraju bolje prolazile od nas. Oni su uvek jedno mislili, drugo pričali, a treće radili. Mi smo se uzdali u pravdu i istinu. I evo dokle smo stigli.Naravno, nema i ne može biti bukvalnih paralela između Srbije i Ukrajine ili Srbije i Gruzije, ali princip bi lako mogao da bude isti. Princip koji kaže da veliki najradije igraju na male goliće, a u toj igri mali uvek najviše stradaju.

I zato, u se i u svoje kljuse. Da pokušamo da izbegnemo sudbinu Ukrajine, Gruzije, Makedonije... Da stremimo Švajcarskoj, a probamo da dobacimo bar do Slovačke.

P. S. Geopolitički položaj Srbije, od koga zavise životi svih nas, možda ćete najbolje shvatiti ako zamislite cirkuskog akrobatu koji vozi monocikl po užetu. On ne sme da stane, ne sme da se okrene ni levo ni desno, ne sme mnogo da gleda ni dole ni gore. On mora da nastavi da vozi, pažljivo i koncentrisano i da, kako zna i ume, živ i zdrav stigne do druge strane...

 

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića: ULTIMATUM!

DOSTA ZLOČINA! KOLUMNA DRAGANA J. VUČIĆEVIĆA: Kontrarevolucija!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 7 godina

Пут Запада је пут издаје Србије и српског народа, а пут Истока или пут Свиле је пут будућности којој треба тежити. Русија и Кина увелико праве ту будућност и ми морамо бити део ње а не да ускачемо на Титаник који тоне и који сви напуштају. А сценарио Украјине је у Србији готово немогућ јер ко би рушио државу за нешто што не постоји или је у процесу распадања.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Наш пут у "светлу будућност" - је обична "калдрма"...којом нас воде... ...И док стигнемо где смо наумили... - испашће нам џигерица...!!

KiM je Srbija

pre 7 godina

Проклет био издајица своје отаџбине.

vera

pre 7 godina

E pa stalno to i pišem mi moramo pravo .. EU je naš put,ali Kosovo je kamen temeljac, da tamo nećemo stići i kuda se mi žurimo ,pustimo gos. premijera neka radi svoj posao, zna on sve cake velikih sila, jer je on pametan čovek..čovek koji je dorastao tom zadatku..svidelo se to nekom ili ne !

Deda Zvonce

pre 7 godina

Тачно је да немамо избора ако хоћемо да опстанемо. Све остало су спекулације тзв. интелектуалне елите која је листом накачена на Буџет, па је незадовољна због завртања славина из којих су узимали колико желе, то што би ми поново постали добровољни даваоци сопствене крви зарад туђих интереса, њима није битно! Наравно да нам будућност није у радно интензивним индустријама страних инвеститора, али то је једини пут брзог изласка из потпуне безперспективности у коју смо доспели, а стране компаније нам додатно појачавају безбедност (ко ће војно интервенисати против својих инвеститора). Када се бар до појаса извучемо из глиба у коме се батргамо (а око врата су нам тегови тзв ,,елите"), широм ће се отворити простор за наше младе паметне, храбре и способне људе да праве у Србији високопрофитабилни посао. Јесте то тешко, али је могуће!

covek sa klupe

pre 7 godina

Ja cu reci ovo a ti to analiziraj. Ne treba mi nigde da idemo ni gore ni dole ni levo ni desno ni istok ni zapad,ostajmo tu gde jesmo,izgradimo pravnu drzavu i to je to. EU,sta je to ?Moderni komunizam,onaj koi su nama nametnuli s Lenjinom je bio malo dete za ovaj fasisticki moderni komunizam.

Nebojsa

pre 7 godina

Krajnje je ne primereno poresiti situaciju sa Gruzijom i inplicitno reci da bi Rusija poslala svoje trupe ovde. To je bezobrazno. Cinjenica je samo jedna da bi tada ostali bez jesinog velikog prijatelja a zaboravljate i da nema Rusije da bi vec bili raskomadani kao drzava i unisteni i pobijeni kao nacina da nema Putina i mocne Rusije. Rusija nas samo vise nebi podrzavala zabranila bi uvoz iz Srbije i prestala verovatno da nam prodaje jeftin gas. A zapad da se okrenemo Rusiji bi trenutno napravio blokadu Srbije.\nRusija ce uci u Srbiju vojno kada bude bila prinudjena da ocisti zapad od nacista i na oslobodjenje Srbine necemo dugo cekati. Ovde ce biti pocisceni svi okupatori i njihove sluge.\nZnam d ne ete objaviti jer se kosi sa stavom Vucicevica.\n

Joop Sumaher

pre 7 godina

E Dragane Vucicevicu...lepo zboris...sve je to ok...ali nikako da kazes...ili nesmes...ili sta...VERA je glavni problem...osvrni se na taj problem...i nabroj taksativno...nasa stradanja zbog VERE...i nemoj vise mudrovati...nego se otvori...jer oko toga sve znad...bices razapinjan...ali napisi jednu kolumnu u nastavcima...sa radnim naslovom... \"Golgota zbog vere\".\n

Levcanin

pre 7 godina

Vucicevicu slazem se u potounosti sa tobom. Nego Problem je kako sacuvati Vucica od ubica.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija