• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.10.2016

21:05

I ŠTA ĆE SAD OPOZICIJA?! Savet Evrope potvrdio: IZBORI U SRBIJI ODRŽANI U SKLADU SA NAJVIŠIM STANDARDIMA!

Politika

I ŠTA ĆE SAD OPOZICIJA?! Savet Evrope potvrdio: IZBORI U SRBIJI ODRŽANI U SKLADU SA NAJVIŠIM STANDARDIMA!

Podeli vest

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, u danas objavljenom izveštaju, ocenio je da su lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji 24. aprila sprovedeni na "miran i regularan način i da su u velikoj meri bili u skladu sa evropskim izbornim standardima"

U izveštaju posmatračke izborne misije Kogresa lokalnih i regionalnih vlasti, o kome bi 20. oktobra ovo savetodavno telo Saveta Evrope trebalo da razgovara na zasedanju u Strazburu, naglašava se da su, izuzev "izolovanih slučajeva neregularnosti", izbori u Srbiji 24. aprila, sprovedeni na "miran i regularan način" i bili u velikoj meri "u skladu sa evropskim izbornim standardima".

- Delegacija Kongresa smatra da postoji prostor za unapređenje praktične strane izbornog procesa, u prvom redu kada se radi o zaštiti tajnosti glasanja i nivoa profesionalizma izborne administracije. Prošireni sastav biračkih odbora doveo je do teškoća u upravlajnju određenim aspektima izbornog procesa, uključujući i prebrojavanje glasova - navodi se u informativnom izveštaju Kongresa.

Izvestilac Kogresa Karim Van Ovrmere u izveštaju navodi da je posmatračka izborna misija Kongresa, na poziv Republičke izborne komisije, prisustvovala lokalnim i pokrajinskim izborima 24. aprila 2016. godine.

Delegacija od 12 članova bila je bazirana u pred izbornom procesu u Beogradu i Novom Sadu, dok je šest timova obišlo 120 biračkih mesta širom Srbije, sa posebnim fokusom na organizaciji regionalnih izboria u AP Vojvodini i glasanju za skupštine opština.

Kroz ovaj izveštaj Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope pruža podršku reformi u cilju dopune izbornog zakonskog okvira u Srbiji, a koja bi se prvenstveno odnosila na pitanja kao što su finansiranje političkih partija i kampanja, zloupotrebu administrativnih resursa, kvalitet spiska glasača, registraciju kandidata i status manjina u političkim strankama.

- U cilju jačanja poverenja građana u izborne i demokratske procese, vlasti bi posebnu pažnju trebalo da posvete navodima o široko rasprostranjenoj kupovini glasova, trasparentnosti vlastništa nad medijima i uslovima za rad novinara - navodi se u izveštaju delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti koja je pratila poslednji izborni proces u Srbiji.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope naglašava i da je istovremeno sprovođnje izbora na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou dovelo do konfuzije među biračima i ukazuje srpskim vlastima da bi na to pitanje trebalo da razmotre prilikom organizovanja sledećih izbora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOKI

pre 7 godina

Znao je žuti ološ i šljam i mnogo pre izbora da će pući, pa su spremili unapred govore kako su izbori namešteni. Kad bi Vučić sutra organizovao izbore niko od žutog ološa ne bi prošao cenzus. U to uključujem i DJB i DSS.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija