• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.10.2016

10:09

MANČANG: Kineska banka stiže u Srbiju!

Politika

MANČANG: Kineska banka stiže u Srbiju!

Podeli vest

Decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biće unapređeno ukidanjem viza. Ambasador Kine u Beogradu, gospodin Li Mančang kao krajnji rok za to navodi početak sledeće godine. Ekskluzivno za RTS najavljuje otvaranje "Kineske banke" u Beogradu

Vlada Republike Srbije je odlučila da ukine vize za kineske državljane, a usledio je odgovor od Kine. Od ranog jutra u prostorije kineskog konzulata u Beogradu ulaze građani sa zahtevima za dobijanje viza, koje po regularnoj proceduri koštaju tri, a po ubrzanoj 23 dolara. Ambasador Kine Li Mančang za Radio-televiziju Srbije navodi razloge za ukidanje viza.

- Meni je kao ambasadoru Kine u Srbiji – Srbija na prvom mestu. Srbija je zemlja u kojoj je Kina napravila most, prvi most u Evropi, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija. Zato posle posete našeg predsednika u junu masovno dolaze kineske delegacije. Sve je to uticalo da više Kineza dolazi u Srbiju i više Srba, naših prijatelja, ide u Kinu. Normalno, došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da međusobno posećuju i jednu i drugu zemlju - rekao je Li Mančang.

Očekuje da u novembru bude potpisan zvanični sporazum dve zemlje, a da će, nakon toga, stupiti na snagu ukidanje viza.

- Ja mislim da je realno da to bude početkom iduće godine - rekao je Li Mančang.

Srbija je sve atraktivnija za kineske turiste. U 2011. godini je oko 3.500 Kineza posetilo Srbiju, a samo u prvoj polovini ove godine njih oko 10.000.

Ambasador kaže da se mesečno izda oko 600, a godišnje oko 7.000 viza. Uglavnom su to, kako kaže, vize za turiste i biznismene. Neki u Kinu idu zbog posla, a neki i zbog studiranja.

Li Mančang je, kako kaže, premijerno za RTS najavio i otvaranje "Kineske banke" (Bank of China) u Beogradu.

- Premijeru još nisam rekao – brzo će se ovde otvoriti kineska banka 'Benk of Čajna' - kaže ambasador i dodaje da posle ovog intervjua odlazi u vladu da ih obavesti o tome.

Upitan o obnavljanju direktne avionske linije Beograd–Peking, ambasador kaže da se na to može računati.

- Ja sam optimista. Jedna delegacija iz Srbije boravi u Kini, a tema je obnavljanje te linije. Trenutno naša ambasada kontaktira sa tri kineske avio-kompanije... - rekao je ambasador i naveo da je dobio obećanje da će delegacija još jedne kompanije biti uključena u pregovore.

Uvođenje bezviznog režima između Srbije i Kine bi doprinelo unapređenju velikog kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", jer je razmena ljudi njegov važan aspekt. To znači da približavanje Kine i evropskih zemalja, osim ekonomske saradnje i velikih infrastrukturnih projekata, podrazumeva i saradnju u oblasti nauke i obrazovanja, kulture, medija i turizma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
englezii

pre 7 godina

Imao bih jedan predlog u pogledu toga ! Zatvoriti sve trovacnice MC Donaldsa i sve te prostore ustupiti Kineskim i Ruskim bankama ! Istovremeno pogasiti sve Americke slicne institucije kao i Engleske i okrenuti se onima koji su nam prijatelji ! Isto da vazi i za ustase a neznam zasto izuzeti Slovence !

tt

pre 7 godina

To je vest o promenama i trzisnoj ravnotezi u Srbiji, koja znaci odgovornu politiku drzave.Ubijen nam je stozer sistema kada je Djindjic ukinuo banke otvorivsi slobodan prolaz pljacki i razvratu u ekonomiji , a i sire.

Srb

pre 7 godina

Одлична вест, с обзиром да је Запад пред банкротом, кинески капитал ће нам добро доћи.

DUSAN

pre 7 godina

Samo dolazite i dobrodosli.Vi ste jedini koji dolazite bez ucenjivanja i ponizavanja Srbije.

Cicka

pre 7 godina

Па сигурно , ако имају и Турци и Американци и сви остали зашто не би и Кинези

ROMAN

pre 7 godina

Kinezi su nasi dragi i veliki prijatelji. Srpskog- kinezkog prijatelstvo je veoma iskrenog prijatelstvo. Mi zelimo, da Narodna Republika Kina jos vise investira u Srbiju. NR Kina ne investira samo novac u Srbiju, NR Kina investira mnogo poverenje u Srbiju. Ja licno, zelim mnogo da se zahvalujem kod nasi kinezki prijatelji za pomoc za Srbiju!

zimzelen

pre 7 godina

Jos jedan dobar potez ove vlasti Slobodan Milosevic je bijo odobrijo kinezima ulazak bez vize sto je dobro jer je vidijo da su to dobri prijatelji Srbiji a posle 5.oktobrasi ili dosmanlije ih istjerase iz Srbije e sad opet vidim ide na bolje uz pomoc Dacica jer je on socijalista valjda se vucic nece ovome protiviti,jer on vidi prijatelje u klintonovicima I bleru klempavome

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija