• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.10.2016

10:48

DODIK: Ne padamo više na suze iz Sarajeva - od ponavljanja izbora u Srebrenici nema ništa!

Politika

DODIK: Ne padamo više na suze iz Sarajeva - od ponavljanja izbora u Srebrenici nema ništa!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da neće biti ponavljanja izbora u Srebrenici jer, kako kaže, za to nema potrebe i dodao da su Bošnjaci u BiH navikli da je istina samo ono što oni kažu, a da Hrvati u toj državi treba da imaju svoju teritoriju

Dodik je u intervjuu za hrvatski Večernji list rekao da je ovim lokalnim izborima srušen i jedan mit po kojem "svaki put kada bi Bošnjaci zaplakali odmah bi svi trebalo da liju suze i solidarišu se sa njima".

- SDA je izgubila izbore i nema definitivno ništa neregularno što bi vodilo tome da se izbori ponove. Ali nije problem samo Srebrenica. Pogledajte Stolac, desetine stvari od kojih se stvaraju mitovi. Mi više nećemo reagovati na te njihove suze i plač jer se radi o politikama - kazao je Dodik.

Na konstataciju da pre svega kod Majki Srebrenice postoji bojazan zbog obeležavanja 11. jula Dana obeležavanja zločina koji se dogodio u toj opštini tokom proteklog rata, Dodik ponavlja da niko ništa neće učiniti da se promeni ceremonija obeležavanja te tragedije u Potočarima.

- Ali ostalo u Srebrenici sve će biti drukčije. Čovek kada sretne te majke ne može da mu ne zastane dah i da ne oseti saosećanje. Ali je problematično kada se i te žene počnu baviti politikom. Za te žene tada nemam emocije, postoji samo politički stav - naveo je Dodik.

Cinjenica da Bošnjaci odgovorni za prekida izbora u Stocu, Dodik kaže da mnogo govori, a pre svega o tome da su Bošnjaci navikli da je istina samo ono što oni kažu.

- Sada verujem da je ovo nasilje ojačalo poziciju Hrvata u Stocu i da to treba da se formalizuje u smislu izborne pobede. Ali, želim pri tome da istaknem da u Stocu živi 300 Srba za koje imamo interesa i ja očekujem da će oni podržati predstavnika Hrvata u lokalnoj vlasti. Ja ih pozivam da to urade.

Dodik, naime, smatra da su Hrvati u BiH ozbiljna kolateralna šteta najpre uspostave same hrvatske države u sadašnjim granicama ali i njenog ristupa EU.

Na pitanje da li će ponovo organizovati referendum, ovog puta o osamostaljenju RS, Dodik kaže da to nje na dnevnom redu tog entiteta i da o tome uglavnom samo odgovara na novinarska pitanja, ali da, ako govori, načelno u BiH se moraju stvari rešavati referendumima.

- Biće jednog dana i referendum Hrvata koji će svoja prava na taj način braniti - istakao je Dodik, koji prihvata da je jedini problem međunarodne zajednice, ako se to sudi po tome da nije spreman da prihvati poništavanje statusa Republike Srpske i, kako je rekao, nas ovde.

Smatra i da ne treba menjati Dejtonski sporazum da bi se popravio status Hrvata, o čemu je, podsetio je, nedavno pričala hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Zna se moj stav i onda kada je to bilo manje politički pragmatično, ja sam podržavao taj stav. Smatram da Hrvati treba da formalizuju i teritorijalizuju svoje ambicije u okviru Federacije BiH. Moram reći da opšta politika Hrvatske u tom delu ne pomaže Hrvatima - rekao je Dodik.

Dodik naime smatra da je vrlo važno pozicionirati Hrvate, afirmisati njihov politički interes i imati, kako je rekao, tronožac u BiH.

- Mogu da razumem ljude kojima se diže kosa na glavi na spomen Republike Srpske zbog trauma iz rata i drugoga. I to je realnost. Ali i mnogi naši ljudi Srbi vrlo teško prihvataju činjenicu nakon svega što su doživeli da je Hrvatska država. Ali to su realnosti i to se ne može menjati - rekao je Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Primus

pre 7 godina

staromomče, sigurno si mislio na onu rusku: 'MOSKVA SUZAMA NE VERUJE'...

Feniks1

pre 7 godina

Ljudski vijek je zaista kratak . Zacas prodje i niko te se ne sjeca . Mene bar nece milioni proklinjati kad odem sa Zemlje . Hodzini zapisi znaju biti zafrkani dibidus .

DS

pre 7 godina

Vama balijama nema srece dok god budete vjerovali u hodzine zapise. Jasno je da vi balije nrzite Milorada iz razloga sto vam ne dâ da formirate Islamsku dzamahiriju na cijeloj terotoriji BiH,ali ima nas mnogo koji ga volimo.Srbi ce ga uvijek slaviti i za zivota i poslije zivota,a vi idite kod hodze da vam zapisuje zapise kao u XV vijeku.,,ha,ha,ha,ha,

sekira

pre 7 godina

politika koju sarajevo namece je nastavak puta alijene islamske deklaracije iz 82godine....sultan bakir ,i njegovi konjanici,sud bih,tuzilastvo,sipa ,oba,na celu sa 8/icom,alijinim bodigardom,akterom masakra u dobrovoljackoj,rade sve na dezavuisanju,institucija bih...policije,predsednika,grba zastave,praznika 9 januara,...tome se mora reci ne...narod bez svog indetiteta ,integriteta,kakvim oni zamisljaju rs,,,,to je nametanje sile,moci stranaca,,,dajte ,dosta vise,,zavirite mako u sela vehabijska,zaustavite radikalni islamizam,,,patriote kazu..KOSOVSKI ZAVET,JUNAKA GROBOVI,SLOZNO ZOVU SVI RS SAMOSTALNA,PONOSNA BUDI TI.....'OBILICEVI ZAVETNICI;

brkic momir

pre 7 godina

Zar ne vidis da su u talu od 90 tih da danas Bakir dobije Sarajevo kao navodno drzavu a srbi i hrvati svom jatu i kraj price.93g postigli su dogovor ali ih ameri razbili jer im tada nije to odgovaralo.Ameri ti isti skrojili Dejton da se to dogodi danas kada pozele. Oni su stvorili entitete oni ih hrane i pumpaju sa EU tkz. km ili starom dojc markom pa vidicemo kraj.Neko ce biti ziv a mi sa 50-60 ne znam jer brzo se ide u zemlju.Demokratija pa smo bogu dodijali jer ipak smo rodjeni u proslom vijeku.

opacic nenad

pre 7 godina

Tacno ameri uz pomoc Slobe i Franja stvorili entitet RS kao branu islamu i terorizmu u srcu Evrope.Znamo gde je Tudjmanov general Gotovina dosao do vrata Banja luke.Zauzvrat u Hagu je oslobodjen zlocina za vreme Oluje i Bljeska-sve to su velike igre velikih sila a zasto je VRS ukinuta o tome se cuti a ZASTO???

sekira

pre 7 godina

sve ja,mi vidimo,oisu,patriote obilicevi zavetnici,godinu i vise ,o bih,vestackoj tvorevini na infuziji stranaca,igracki drugih,ali,kao dobrovoljac,rodjeni beogrdjanin,koji 15 godina zivi u srpskoj,terenski analiticki,mogu reci ovo,,,islamska deklaracija 82,bakir clan muslimanske brace od 89,pretece bele al kaide.aid,8/ica.iranska tajna sluzba,institucije bih,bosanski isis,vehabije...tu sa sruse srpsku,,,kada je nacija,drzava ugrozena,staje se yz grb,predsednika,zastavu,,,policija se slabi,vojske nema,bezbednosna struktura je u rukama sipe,obe,sarajeva.scenario,otpora,ili danasnjeg canvasa,na sceni je od formiranja szp/a..patriotizam,ideali,,za to se gine..da nije ovakvih kodeksopatriosaurusa...srpstvo,srbija,srpska,vecni su dok su im deca verna,,ja ne zaboravljam 2 druga iz bgd,2 tigrra,junaka,sa zvornika.cast,junastvo,odanost,,,nesme da izumre...obilicevi zavetnici

Lala iz Banata

pre 7 godina

После завршених избора, боље да "њачу"... - него што "плачу"...! "Уши" већ имају ... - А и даље се "чује"...!!

blagoje supic

pre 7 godina

Srbin iz Srpske i Kosova niceg se ne boji dok komentar Lale iz Banata u Informeru stoji!dok se nebom sunce sece Lala srbina izdati nece!dolje zemlja gore nebo ide Lala iz Banata ide bog vas jeje.o!zaigrajmo gluvo glamocko od Banata pa do Romanije a od Romanije do Sarplanine.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17